用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 聖若望英文書院 -K3媽咪
go

聖若望英文書院 -K3媽咪

各位家長我小兒現讀ST.CATHERINE'S想插班入來K3,但好擔心現在是否仲有內部政變問題。

1.現在教學如何?
2. 教學(老師)是否時常轉老師?
3. 轉了校長教學方針有沒有改變?

請大家幫下本人

謝謝

樓主..你小朋友而家讀緊st.cat 為何你會諗sjc..
我只可以話你知..以我認識..有一 群升k3的家長打算轉校..那你還會想入來嗎..?

是嗎 ??我個仔讀K1升K2, 我地果班嘅家長話無乜人走(其他班唔知,因為有某些班家長好不滿佢地自己班),聽同我個仔校車嘅K3家長講,K3老師無乜變過喎 !!!!!

其實我好鐘意今年我個仔個班主任架, 好主動同我講我個仔上堂嘅情況,不過我問過佢出年會唔會跟阿囝上K2,佢話等學校安排 ,K1老師可能教返K1喎 。

點解K3先轉校??

尋晚先同個家長一齊呻!老實說我地超不滿校長!
你們知為什麼七月先考Ass.嗎?
就係學校收到很多退學信,本來k2果班想讀埋六月,七月走。點知學校七月先考,佢地成班都要呢份Ass.考小學,焗住讀多一個月!
呢位新校長就係皇帝,想點就點!從不顧家長感受!!!
仲有一些事我們很氣憤,在此不多談亦不用pm問我了,謝謝!

你一開始讀呢暑學校就知係交12個月學費LA....七月先考EXAM, 都冇計, 老師都要出糧 KA.....

我哋嬲係因為行完畢業禮先考試,唔係因為學費,反正我哋大家都無退學。
整個 六月都是綵排,不用默書,無功課。吃完早餐便排舞,再午餐午睡,練歌然後放學!
這樣上學你們接受嗎?

以前係咪都係成個6月練習架?
定係只係今年先係咁呀?
同校方講下

我覺得7月考試無問題
(可能我阿仔仲係K1,今個星期全星期做溫習功課,等我同阿仔又可以溫下書先)
反而我想學校早D有通告通知

以前係考完ass 先行禮..5月份可以幫小朋友預備定..考完再綵排..
前幾天學校竟然在未通知家長情況下帶學生離校綵排..以前就算由火石道去小學都會有通告..而家咁真係....
不過今晚已完成畢業禮..亦代表我們這一屆已完結..
祝大家前程似錦~

原帖由 mushroomstudio 於 10-6-25 21:47 發表
是嗎 ??我個仔讀K1升K2, 我地果班嘅家長話無乜人走(其他班唔知,因為有某些班家長好不滿佢地自己班),聽同我個仔校車嘅K3家長講,K3老師無乜變過喎 !!!!!

其實我好鐘意今年我個仔個班主任架, 好主動同我講我個仔上堂嘅情況, ...

看你在別的討論主題發言,會以為你個仔是k2或k3的班,變動會比我們k1班較小吧,沒想到你個仔是k1班,而且班上沒有任何變動?真的蠻難相信的。

我也喜歡新老師,但是,我女的班,不升讀k2,至少保守有六人吧。另外一班我所知道的是,七月份,可能只剩下約莫兩個學生就讀。所以你說你個仔是k1班,而且變動很少,你真的很幸運呢。

若是你個仔是七月份只剩兩個學生的班,我覺得更是幸運,繳交相同的學費,卻比別班享有比Kingston更低的師生比;聽說那班上課,還可以學到中文簡體字,真是一舉數得。(有沒有那班的家長出來發言一下啊!)

是嗎 ? 你知的班偏偏有這麼多人沒有留讀 !!

我們這些"留讀的家長"的小朋友也是K1,我小朋友讀的班也只有1位小朋友退學(我問過老師和同班家長),我相信不是我們幸運,是你們不幸吧!!因為有某班的家長仍然離不開已離開的校長及老師的蔭庇
(我也曾被這班家長聯絡過,更加不值某家長及前老師的所為
,我知道不止我一人被這些前職員及一些前職員的愛將聯絡過吧!)

我們留下來的家長聯絡過老師及其他留讀的家長

K1其餘的班別也很正常,沒有你所說的情況
大部份留讀的家長仍然很喜歡學校,很喜歡老師, 對新校長也沒有太多意見吧!

希望"惡意留言"者明白
我們的子女仍會在這學校讀書的
你們的子女已經離開這裏
請為別人的子女想一想吧

我們把子女留讀SJC的家長,希望我們的子女在SJC好好的學習及成長

你們也有子女的
希望你們明白我們的心情

謝謝 !!