用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒叩門
go

聖羅撒叩門

請問有無人叩門聖羅撒(不是聖羅撒幼稚園學生), 而又收到佢地通知可以interview嘅呢? 我打過電話去問, 佢地話無位??????

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 26-6-2010 09:29 發表
請問有無人叩門聖羅撒(不是聖羅撒幼稚園學生), 而又收到佢地通知可以interview嘅呢? 我打過電話去問, 佢地話無位??????

文謙媽咪,

我諗如妳想叩srl, 必須親自去再次俾信校長以表誠意, 而我囡囡於22號已經取回註冊証, 希望我囡囡的退位, 能給妳的小朋友來填補, 祝福妳的囡囡.....

噤你囡囡宜家讀邊間呀?

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 10:24 發表

文謙媽咪,

我諗如妳想叩srl, 必須親自去再次俾信校長以表誠意, 而我囡囡於22號已經取回註冊証, 希望我囡囡的退位, 能給妳的小朋友來填補, 祝福妳的囡囡..... ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 26-6-2010 10:36 發表
噤你囡囡宜家讀邊間呀?

我最終揀左九龍塘聖家

想問吓你覺得九龍塘聖家or聖羅撒好d呢? 兩間我都有叩門, 不過聖家考左無消息, 宜聖羅撒仲未有得見? 你介唔介意話比我知, 你囡囡讀邊間幼稚園呢?

唔好意思, 太多野問啦.sorry

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 10:37 發表

我最終揀左九龍塘聖家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 26-6-2010 10:41 發表
想問吓你覺得九龍塘聖家or聖羅撒好d呢? 兩間我都有叩門, 不過聖家考左無消息, 宜聖羅撒仲未有得見? 你介唔介意話比我知, 你囡囡讀邊間幼稚園呢?

唔好意思, 太多野問啦.sorry
...

唔好客氣, 是一個正常家長的問題..........

我囡囡係讀SRL幼稚園, 係自行是揀St. Mary, 當然係唔得啦, 憂心左6個月, 之後係統一甲部唔敢博, 所以1. SRL, 2. St.Mary, 3. HF. , 而我朋友係統一甲部3才放SRL都收左.

兩間學校都係同BAND, 而問話好多朋友都覺SRL是名氣高d, 而朋友當中對2間學校各有支持, 越聽得多越十五十六, 所以我都是睇學校的教學方法, HF下午是上課外活動的, 而且有很多不同種類的活動, 而我囡囡比較活潑好動的, 所以我希望谷之餘都可以輕鬆dd, 因此我揀左HF.

我囡囡係天主教徒, 筆試時佢話有2個英文生字串錯, 無任何獎狀. 收左
我朋友的囡囡不是教徒, 囡囡有好幾個很好的比賽獎狀, 一樣串錯1-2個生字, 無收.
另一朋友, 佢囡囡係天主教徒, 九龍城聖家收左, 所以唔知是否大家都是嘉諾撒, 所以九龍塘HF無收.
再有另一朋友, 囡囡是教徒, 香港嘉諾撒收左, 但九龍塘HF都收.

以上的小朋友都是讀SRL幼稚園的.

所以HF收生...我都唔知用咩準則.

唔知叩門信有無關係, 如需要PM我......

kylie_mom,
Hi, 請問你可否send叩門信給我?many tks!
Thanks for your help!!!
[email protected]

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 11:03 發表

我囡囡係讀SRL幼稚園, 係自行是揀St. Mary, 當然係唔得啦, 憂心左6個月, 之後係統一甲部唔敢博, 所以1. SRL, 2. St.Mary, 3. HF. , 而我朋友係統一甲部3才放SRL都收左. ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BBchuMA 於 26-6-2010 11:16 發表
kylie_mom,
Hi, 請問你可否send叩門信給我?many tks!
Thanks for your help!!!

請問妳想叩邊間呀, 同時妳囡囡讀邊間幼稚園呀, 可否pm話我知, 因我有不同信for不同學校的

你講果d朋友, 好似有一個係我個朋友(香港嘉諾撒), 我囡囡讀KV, 唔係天主教徒, 有一張比賽獎狀, 佢考聖家話識哂, 到最後都係無收.  

請問你可否send叩門信給我參考吓?

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 11:03 發表

我囡囡係讀SRL幼稚園, 係自行是揀St. Mary, 當然係唔得啦, 憂心左6個月, 之後係統一甲部唔敢博, 所以1. SRL, 2. St.Mary, 3. HF. , 而我朋友係統一甲部3才放SRL都收左. ...

係自行我揀咗SRL, 之後係統一甲部再簡1. SRL, 2. HF, 3. St.Mary. 全部都無份.

Hi Kylie mom,

因我a/c 出咗問題send 唔到pm, 我囡囡係教徒讀KV想叩HF, St. Mary, SRL, many tks!

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 11:23 發表

請問妳想叩邊間呀, 同時妳囡囡讀邊間幼稚園呀, 可否pm話我知, 因我有不同信for不同學校的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 文謙媽咪 於 26-6-2010 11:27 發表
你講果d朋友, 好似有一個係我個朋友(香港嘉諾撒), 我囡囡讀KV, 唔係天主教徒, 有一張比賽獎狀, 佢考聖家話識哂, 到最後都係無收.  

請問你可否send叩門信給我參考吓?

...

Pls check e-mail, thanks!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BBchuMA 於 26-6-2010 11:37 發表
Hi Kylie mom,

因我a/c 出咗問題send 唔到pm, 我囡囡係教徒讀KV想叩HF, St. Mary, SRL, many tks!

SORRY呀, 我以為自己是覆文謙mami, 因佢都係叩這幾間學校, 如大家一樣的信就唔係幾好了.

真的? 今年有人統一甲1放SRL都唔收喎?? 就在這POST的樓主喎...

而我朋友係統一甲部3才放SRL都收左. ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 nicolemummy 於 26-6-2010 12:52 發表
真的? 今年有人統一甲1放SRL都唔收喎?? 就在這POST的樓主喎...

sorry, 可能我講得唔清楚, 我朋友除甲3放SRL外, 乙1都是放SRL的

IC. 咁佢應該係乙1收.

kylie_mom, 你係SRL版版主, 知道你囡囡要去HF, 唔捨得啊.. 願主祝福你.

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 12:59 發表

sorry, 可能我講得唔清楚, 我朋友除甲3放SRL外, 乙1都是放SRL的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 nicolemummy 於 26-6-2010 13:01 發表
IC. 咁佢應該係乙1收.

kylie_mom, 你係SRL版版主, 知道你囡囡要去HF, 唔捨得啊.. 願主祝福你.

只要是對小朋友好的, 我信每一個家長都會選舉適合小朋友的學校, 我亦祝福妳的囡囡有一個愉快的幼稚園生活.

謝謝你..... 不過我個個係女校男生...

原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 13:04 發表

只要是對小朋友好的, 我信每一個家長都會選舉適合小朋友的學校, 我亦祝福妳的囡囡有一個愉快的幼稚園生活.

Hi Kylie mom
點樣可以親自交信校長呢? 請指教. 我未叩門成功
原帖由 kylie_mom 於 10-6-26 10:24 發表

文謙媽咪,

我諗如妳想叩srl, 必須親自去再次俾信校長以表誠意, 而我囡囡於22號已經取回註冊証, 希望我囡囡的退位, 能給妳的小朋友來填補, 祝福妳的囡囡..... ...

親自交比校長??? 我都好想知???

我上個星期第二次交叩門信去聖家(兩間), 都係門口d嬸嬸收左, 佢話會轉交校長.

原帖由 hinhin2828 於 10-6-26 14:49 發表
Hi Kylie mom
點樣可以親自交信校長呢? 請指教. 我未叩門成功