用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座
go

有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座

我想公去左聽, 聽完後就話校長的present好5掂, 大部份時間講 學校有咩設施, 好少講教育理念, 好似好hard sell....

你地有冇呢種感覺 ?

我都有去聽。不過佢係幼稚園簡介會,都無咩理念可言啦。
我就覺得OK,傳統+活動教學。
然後我覺得佢既資料好多,都唔夠時間講。
原本我都有好似你咁諗,但係諗落,佢既配套同設施好好,其他學校都無架。
NET又最多,我覺得有足夠資源比我小朋友。
咁你係咪覺得佢唔好?

原帖由 swis 於 10-6-26 11:00 發表
我想公去左聽, 聽完後就話校長的present好5掂, 大部份時間講 學校有咩設施, 好少講教育理念, 好似好hard sell....

你地有冇呢種感覺 ?
我都有去聽,大部份時間都講小學,幼稚園只係頭尾講左小部分,我都有hard sell 既感覺..但係佢哋既小學也很貴啊! 今年要$3700一個月..到3年後升小學,價錢又貴d..成4仟蚊個月..還未計其他什費..校車,書簿,校服...

我都有去,聽到佢講八達通咭同cd rom,覺得佢太著意科技,個人覺得學習應該用書本和人手記錄,太依賴電子科技長遠對學生不好,我未聽過其他學校的介紹會,所以無得比較,不過希望所有學校能在一個鐘頭內講完,今時今日要在放工時間座定定聽2個鐘頭野真係幾難,我見好多人都睡著了.

我都覺得好悶..頂唔順走左..

記得舊年有d媽咪話崇真呃佢地d信封同郵票,仲吵到好大鑊,話投訴到去教處云云。
聽完簡介會,人地咁多資源點會貪你幾蚊....
(不喜勿插)

係有點悶,無乜presentation skill,但係我覺得d課程都岩我兩個小朋友,主打英普。

話時話,個短劇真係悶親,原本我都有想報Junior(國際),睇完即刻要轉英小果邊。
聽簡介會真係好重要~ 

佢好似係唯一有學券的『國際』幼稚園。呢個價有咁多NET真係搵唔到架。大大部份幼稚園都無得升小學,最重要係學好英普考小學。
我最concern係無全日班,就算到K2都未必有位全日班。

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-6-26 15:58 發表
我都有去聽,大部份時間都講小學,幼稚園只係頭尾講左小部分,我都有hard sell 既感覺..但係佢哋既小學也很貴啊! 今年要$3700一個月..到3年後升小學,價錢又貴d..成4仟蚊個月..還未計其他什費..校車,書簿,校服. ...

個短劇有什麼問題??

5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷, 而家扣左學卷後主流每個月學費520蚊, 每日都係NET黎教ORAL 15分鐘。真係好鬼抵!

如果大家係簡介會想聽而又唔覺校長有講既, 都可以POST出黎, 睇下我幫唔幫到大家啦!

我想問清楚:
1. 主流班,以廣東話為主,English (NET 教每天15 mims),仲有冇其它英文堂(上課時間)?有冇普通話(上課時間)??
2. 佢有好多課外活動(上課前/下課後),有沒有校車接送?
3. 幾多小朋友一班,有幾多位老師同一時間在一班?
4. 老師會主動打電話給家長嗎?(不是指小朋友做錯事或受傷時)
5. 老師是否很嚴?

原帖由 evacalbee 於 10-6-27 06:45 發表
記得舊年有d媽咪話崇真呃佢地d信封同郵票,仲吵到好大鑊,話投訴到去教處云云。
聽完簡介會,人地咁多資源點會貪你幾蚊....
(不喜勿插)

gum 你知ng知點解個個都話要投訴呢?

我上年都有同個仔報崇真,都覺得佢地有從中掙錢之嫌.但就不覺得要去教處投訴gum 嚴重.人地間間kg報名時都知收1-2個回郵信封,但崇真要收5個(can't exactly remember whether it is 5 but should not be less than this).假如佢地在interview 後第1round就reject你,你個其餘的4個信封連郵票就mo得取回.有家長計過數,1個家長損失$5.6 (單計郵票),有成幾千人報名,比左佢地ge郵票錢都幾可觀...

我想問清楚:
1. 主流班,以廣東話為主,English (NET 教每天15 mims),仲有冇其它英文堂(上課時間)?NET離開後, 小朋友會貼下本英文書既貼紙, 讀多幾次囉。
有冇普通話(上課時間)??
一星期兩堂, 每堂我唔知幾多分鐘喎, 好似大約15-20掛..

2. 佢有好多課外活動(上課前/下課後),有沒有校車接送?
上午班就下課後, 下午班就上課前, 有校車接送而不需另外加錢。

3. 幾多小朋友一班,有幾多位老師同一時間在一班?
我女而家27人一班, 兩個班主任, 但有時老師會分組帶小朋友落去活動/借書。我記得K1時, 開學時有一段時間一班有成4個老師。

4. 老師會主動打電話給家長嗎?(不是指小朋友做錯事或受傷時)
不會。但家長可打比老師, 可以留言等老師覆。

5. 老師是否很嚴?
K3會嚴D

原帖由 bellabella_oh 於 10-6-28 09:51 發表

gum 你知ng知點解個個都話要投訴呢?

我上年都有同個仔報崇真,都覺得佢地有從中掙錢之嫌.但就不覺得要去教處投訴gum 嚴重.人地間間kg報名時都知收1-2個回郵信封,但崇真要收5個(can't exactly remember whether it  ...

咁你見到要5個信箱都要報?

希望今年報名既家長都想清楚, 如果唔想比5個信封, 就真係唔好報!

醒目開學勳章

原帖由 evacalbee 於 10-6-27 06:58 發表
佢好似係唯一有學券的『國際』幼稚園。呢個價有咁多NET真係搵唔到架。大大部份幼稚園都無得升小學,最重要係學好英普考小學。
我最concern係無全日班,就算到K2都未必有位全日班。

...

幼稚園升返祟小會唔會直升或優先?

我覺得課程好緊迫, 3歲小朋友連放學都要留低學野, 食午餐小時最快都要1點半, 我擔心會餓親小朋友, 佢唔係我理想中既幼稚園

醒目開學勳章

活動興趣班係好自由, 你可以選擇報讀一日,兩日或日日都可以, 唔報又得, 佢地唔會強迫你, 視孚你自己想俾幾多野小朋友學!