用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope VS St.Rose
go

Good Hope VS St.Rose

2間都係我心儀嘅學校....但小囡得15分....家住元朗~
大家可唔可以比d意見呢???thanks~~

醒目開學勳章

元朗出九龍讀書,好似好辛苦哦.........

你唔俾多 d  background information 出來啦,真係好難俾意見你

如果$$$唔係問題.....
想知學術上係咪gh真係高d呢???

For your case, I think choose GH would be better to guarantee a primary seat.

原帖由 Valenie918 於 10-6-22 09:58 發表
2間都係我心儀嘅學校....但小囡得15分....家住元朗~
大家可唔可以比d意見呢???thanks~~

GH可以直升但SRL要抽, 不過GH小學返7:30, 你住元朗, 小朋友會唔會太辛苦?

如果上到小學...就一定係車佢返學...放學搭校車囉~~~正常6:40出門口已經趕得切....
同住九龍差不多....所以唔諗住搬~~

得15分,good hope la!

Of course GH. Academically, GH is better. GH is more well-known.

Base on my personal view-point.

原帖由 Valenie918 於 10-6-22 11:23 發表

原帖由 Valenie918 於 10-6-22 11:23 發表

幼稚園未知,gh 第一年復辦
小學中學的話,gh 應該高好多

學費, gh 聽講小學好大機會收. 如果上到小學, 仲好大機會上埋中學.

聖羅撒, 小學係津校, 所以要計分, 今年20分收晒, 15分收左幾個.

其次係, gh小學差唔多4千蚊學費, 中學仲係直資, 所以一比就要12年.

聖羅撒小學免費, 但未必上到中學 (如果你住元朗, 都要考慮下會唔會去沙田讀書). 不過唔緊要, 根據小學個網升中派位, 九龍城區都有好多好選擇.

聖羅撒幼稚園, 出名校風好, 小朋友乖, 老師有愛心. gh 幼稚園, 新校好難比意見.

呢幾年越黎越多bb, 今年15分入到srl, 兩三年後未必得. 如果你起net34無地址既話, 好難入到srl, 除非你好鍾意srl, 如果唔係就gh穩陣d.

多謝大家意見....同家人商量後,最終幫囡囡揀左gh....始終安全感大d...st.rose唯有小一睇下有無緣啦~~抽到再算~~
可能同st.rose緣份唔夠....k1考唔入...連waiting都無
半年寄一次信去睇下有無插班都一直無call....攪好哂gh佢就打來~~
希望囡囡o係gh開開心心
依家一心等9月7日開學....囡囡放個漫長暑假~~~

1 Sep wor, not 7 Sep....
原帖由 Valenie918 於 10-6-26 03:09 發表
多謝大家意見....同家人商量後,最終幫囡囡揀左gh....始終安全感大d...st.rose唯有小一睇下有無緣啦~~抽到再算~~
可能同st.rose緣份唔夠....k1考唔入...連waiting都無
半年寄一次信去睇下有無插班 ...

GH開學係9月7日。

係咪k1同k2唔同時間開學?

原帖由 elmolly 於 10-6-26 10:35 發表
係咪k1同k2唔同時間開學?

小女k1開學是9月1日

k2係9月7日呀~我不知幾想9月1日....
勁期待

I see....mine is K1 so 1 Sep.....
原帖由 Valenie918 於 10-6-27 01:20 發表
k2係9月7日呀~我不知幾想9月1日....
勁期待

德望是否真是一間好學校?

辦一間好學校,最基本校長,老師要有愛心。小女也曾是德望的學生,但讀了一年我深深覺得這是一所牟利小學,老師完全沒有愛心,教學要特意用高一級的書而且兩三日就把一課的內容教完,每星期中英文默書,跟本若不是有一位專人放學後幫他補習和預習根本追不上,老師既沒愛心亦不付責任,成續差便叫你另找一間更合適的學校,完全沒有考慮自己的教學方法是否出現什麼問題或給一些建設性的提意給家長。這所學校只期望收來的都是精英為他們爭取名聲,但學校本身完全不想付出努力。每月所給的三千幾元真是浪費,還有經常性的慕捐又是要問你拿錢。