用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 想取今年培正入學申請表,是否要親身去排隊等候呢? ...
go

想取今年培正入學申請表,是否要親身去排隊等候呢? [複製鏈接]

想取今年培正入學申請表,是否要親身去排隊等候呢?
如題
本人聽2位朋友都講,話培正申請表是要排隊等候取的,還要打晒蛇餅..等好耐,有個還説要擔定"登"仔坐,排天光...是真的嗎?
但我之前也上過培正website,是寄資料去取表的..那究竟是怎樣?
煩請有經驗的mama解答,謝謝!
   0    0    0    0

no la only download at website last yr! relax no need to nervous....

想取今年培正入學申請表,是否要親身去排隊等候呢?

如題
本人聽2位朋友都講,話培正申請表是要排隊等候取的,還要打晒蛇餅..等好耐,有個還説要擔定"登"仔坐,排天光...是真的嗎?
但我之前也上過培正website,是寄資料去取表的..那究竟是怎樣?
煩請有經驗的mama解答,謝謝!

上年係咪先進到有得 d/l 就唔知喇 (我估應該冇得 d/l播, 往事年年都要寄埋張出世紙copy去 prove你小朋友係九月入學時滿3歲), 不過以往做法係, 當你見學校網站出通告開始收生程序時, 就要係指定時間內寄一個回郵信封+出世紙copy番去, 學校會再寄番份表俾你, 表內有列明交表日子及時段, 你要親身將填妥既資料及文件親身於指定時間內交回學校 (即係所謂去打蛇餅果日)~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

留意培正校網, 會詳細教你點做, 不過交form嘅時候真係好多人, 要排一段時間, 但唔係先到先得, 所以唔洗咁緊張, 一定有得interview!

上年係寄信去佢會寄番張FORM比你.
有問卷同表.佢會講明叫你邊日咩時間去交
不過去到都係要排隊
可能有D家長帶唔齊野. 又可能叫其他人幫手交表..
拖慢左流程
如果大家都係上心既. 帶齊野應該會快D

啊, 咁呢個交表方法同宣道係一樣.

oh! ic..ic..謝謝幾位mama的回覆 其實之前聽一位mama講,我都無理會,因為自己上培正個網和係bk睇都無咁既情況,直至昨天又多一個mama同我咁講,我先上來求證,我都估應該係交form既時候要排隊架啦..但如果真係我都有個心理準備吖嘛..but anyway,thank you all !

提提你, PC交表日子通常都係 weekdays 辦公時間內, 反而你要 plan 吓到時自己 / 家人點安排人手去交表 (假設你係 working mum)~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

本人都好想知道,因為之前我向討論區見過有媽媽話要上培正WEBSITE到 DOWNLOAD張FORM寄先得,同埋我想知係咪好難考呀?

原帖由 tsznok 於 10-6-27 08:09 發表
提提你, PC交表日子通常都係 weekdays 辦公時間內, 反而你要 plan 吓到時自己 / 家人點安排人手去交表 (假設你係 working mum)~
謝謝你的提點,我是full time mum,所以lee點我唔駛plan, 99幫我睇住阿囝先..thanks!

請問培正是否只收8月份前出世的小朋友?

(tsznok 發表於 10-6-26 17:01
上年係咪先進到有得 d/l 就唔知喇 (我估應該冇得 d/l播, 往事年年都要寄埋張出世紙copy去 prove你小朋友係九月入學時滿3歲), 不過以往做法係, 當你見學校網站出通告開始收生程序時, 就要係指定時間內寄一個回郵信封+出世紙copy番去, 學校會再寄番份表俾你, 表內有列明交表日子及時段, 你要親身將填妥既資料及文件親身於指定時間內交回學校 (即係所謂去打蛇餅果日)~)
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/37157/ticker1.png[/img]

原帖由 MandyBee 於 10-6-28 10:35 發表
can download in the website ga, if no traffic jam.

我sure 培正上年唔係dl 今年就唔知

原帖由 sylviaho9 於 10-6-27 10:46 發表
本人都好想知道,因為之前我向討論區見過有媽媽話要上培正WEBSITE到 DOWNLOAD張FORM寄先得,同埋我想知係咪好難考呀?

留意網頁 寄信去拎表
佢會寄番表同問卷比你 上面有講明邊日同咩時間去比
無得dl (今年有無change就唔知喇)
我好sure. 因為上年我收唔到張表 再寄多次去 最後total收左2張表
難唔難...真係好難答你
首要條件係: 小朋友一個人行入去考完行番出來 唔喊

係呀!舊年冇得down load架!
原帖由 NICOLE123 於 10-6-28 11:24 發表

我sure 培正上年唔係dl 今年就唔知

原帖由 BellDandy 於 10-6-28 10:33 發表
請問培正是否只收8月份前出世的小朋友?

正常來講係 8月31日或以前出世

thanks for your infomation and sharing

原帖由 NICOLE123 於 10-6-28 11:31 發表

留意網頁 寄信去拎表
佢會寄番表同問卷比你 上面有講明邊日同咩時間去比
無得dl (今年有無change就唔知喇)
我好sure. 因為上年我收唔到張表 再寄多次去 最後total收左2張表
難唔難...真係好難答你
首要條件係: 小 ...

tsznok果然係長老, 我囡係上年考生, tsznok全對, 一D都無少, 上年絕對無得d/l form, 同埋排隊交form唔算耐, 15-20mins左右就交得form了!
‹ 上一主題|下一主題