用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算 ...
go

囝囝囡囡入不到心儀小學的你有什麼打算

經過自行分配學位, 再大抽獎. 結果系失望的. 然後, 努力做精美的profile交比心儀的小學, 收到學校的面試通知, 開心了好幾日, 面試後又變得患得患失, 緊張的等待結果. 可惜, 最後都系無功而還.

這一刻, 我唯有無奈接受已取錄的小學. 計劃多花時間, 多用金錢在囝囝身上, 等待機會, 再戰江湖.

考奧數, 劍橋英語, 繼續學小提琴去裝備小朋友. 期望六年後能人band 1中學.

一齊加油! 你有什麼打算. 請分享.

我嘅心情同你一樣, 不過我好你小小就係有一間私校做backup, 但我都會裝備好小朋友各樣學術上及心態上(有轉校準備), 等待機會, 再戰江湖, 但我都唔會放棄, 會計續不斷寫信去心儀嘅學校, 希望有一日, 有學校打電話比我, 問我宜家有位你讀唔讀呀? 噤就一天都光哂.

原帖由 開心朗朗 於 10-6-26 10:22 發表
經過自行分配學位, 再大抽獎. 結果系失望的. 然後, 努力做精美的profile交比心儀的小學, 收到學校的面試通知, 開心了好幾日, 面試後又變得患得患失, 緊張的等待結果. 可惜, 最後都系無功而還.

這一刻, 我唯有無奈接 ...

回覆 2# 文謙媽咪 的文章

文謙媽咪,

支持你. 加油!
機會系留給有準備的人. 欣賞你"never give up" . 祝你成功 !

吾好氣餒啊! 依家先6月, 執位執到9月頭架, 我舊年本來完全放棄了,但係開學前兩日收到電話有位俾我啊. 非常明白你地心情, 加油啊 !

醒目開學勳章

先讀一年,再插二年級

希望會發生係我身上.  但我相信機會都好微.  

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-6-26 10:52 發表
吾好氣餒啊! 依家先6月, 執位執到9月頭架, 我舊年本來完全放棄了,但係開學前兩日收到電話有位俾我啊. 非常明白你地心情, 加油啊 !

開心朗朗,文謙媽咪 :

好明白你的心情....再繼續寫信(esp.waiting list school)....加油呀..支持你哋 ~~到8月尾一定有人放番d位出嚟,等你哋好消息 !!!

原帖由 開心朗朗 於 10-6-26 10:22 發表

這一刻, 我唯有無奈接 ...

可能我諗得比較差, 我成日覺囡囡無咩長處, 又唔係特別叻, 叩咗噤多間門, 筆試又考過, 面試又考過, 都無一間收, 真係覺得超失望, 我現在只有不斷的等待, 不斷的期待, 不斷的失望...., 真係好唔開心, 就算等到8月或者9月都未必輪到自己個囡, 不過為咗個囡我一定要堅持落去, 我唔想再後悔.

大家叩門嘅家長, 加油呀!

原帖由 Derek_Mummy 於 10-6-26 19:32 發表
開心朗朗,文謙媽咪 :

好明白你的心情....再繼續寫信(esp.waiting list school)....加油呀..支持你哋 ~~到8月尾一定有人放番d位出嚟,等你哋好消息 !!!

...

唔好放棄,我都派得唔好,盡量搵,一定找到比現在更好的。加油。

我有個friend兩年前又係咁,直資私校冇佢份,派間唔知乜,後來8月中有間私校收,買晒書同校服,突然一到九月頭好似轉運咁,3-4間都問佢來唔來讀.....最後入了一間好好津校.
希望在明天.
無知是福

Dont give up, keep writing to those schools that you have knocked, even though you were rejected.  Seats can turn up at any moment, you never know.  Schools prefer to pick students whose parents taking good care of their kids.
Good luck to you all.

Good luck. Next year will be my turn to have this feeling... worried. ><

本來已經放棄, 睇見你朋友咁, 我又有奮志啦
原帖由 brian61950 於 10-6-26 21:59 發表
我有個friend兩年前又係咁,直資私校冇佢份,派間唔知乜,後來8月中有間私校收,買晒書同校服,突然一到九月頭好似轉運咁,3-4間都問佢來唔來讀.....最後入了一間好好津校.
希望在明天. ...

大家一齊加油啦!!!真係好唔鍾意而家派到0個間呀!!!最心儀0個兩間連面試都未有,面試左0個3間又未有消息,真係唔明......不過聽到你0地咁講都開懷左少少,總之希望在明天啦!!!!!!!

Thank you so much!!!

原帖由 corliss_yu 於 10-6-27 10:04 發表
唔好咁唔開心啦~~你唔開心,小朋友知道自己考不到你心儀的學校,連小朋友都唔開心。到時若果真的要讀,就更唔鍾意學校,咁就麻煩了~~
你都有一間私校在手o麻~~ 你鍾唔鍾意呀?? 鍾意咪讀住先o羅~
我的個人意見是,覺得唔駛一定 ...

簽名被屏蔽

Yes, don't worry!
Some years ago, my friend's son was accepted into one of the top primary in mid of Sep...but that school did inform them reject in Jul. Don't give up!

原帖由 sherin668 於 10-6-27 12:30 發表

我想問你朋友個幾間係咪都係在waiting list 的位置呢?
因為我無一間係waiting list噃,如果有位我諗人地會比左waiting list 先

魅力公主 醒目開學勳章

好明白等果種心情, 一d都唔好受,
好彩依家我叩門成功,
你地要繼續加油!