用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2010-2011年小一歡迎會
go

2010-2011年小一歡迎會

自行得左!!! 歡迎大家一齊傾下!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

恭喜晒,
時時過得好怏, 上年D個時間....我同樣咁高興...

我寶貝女而家係小一生.

得閒過來交流下.
原帖由 gracelam 於 09-11-24 22:45 發表
自行得左!!! 歡迎大家一齊傾下!!

原帖由 tramtram 於 09-11-25 11:04 發表
恭喜晒,
時時過得好怏, 上年D個時間....我同係咁高興...

我寶貝女而家係小一生.

得閒過來交流下.  

多謝指教!!!

恭喜!恭喜!

仔仔都得左, 請大家多多指教!

本人在東區搬到荃灣区, 对区內的小學並不熟悉, 可否指教一下:
- 請問基慧小學好唔好?

- 是否有兩間, 一間在荃灣, 一間在馬灣?  那間較好?

- 我見到馬灣基慧升中派位好似唔錯 (其實荃灣ge 中學我都唔係好熟,有13人派去可風, 6人何傳耀, 4人保祿六世, 这些中學是否都ok?)

請賜教!

大抽獎有結果喇!! 有冇新朋友仔報到?????

我個仔自行唔收,擔心咗幾個月,好彩大抽獎終於OK,真係開心到死,個人輕鬆晒:

我仔仔大抽獎都得咗, 我地都黎報到先, 請大家多多指教
旻諾媽咪

原帖由 shirley1819 於 10-6-27 18:17 發表
我仔仔大抽獎都得咗, 我地都黎報到先, 請大家多多指教
旻諾媽咪

星期六就可以帶小朋友感受一下小學環境!

係呀! 都好期待!
不過仔仔未去過學校, 一去到又要面試, 又要學規矩, 雖然同佢做定心理準備, 始終不敢樂觀
原帖由 gracelam 於 10-6-29 11:19 發表

星期六就可以帶小朋友感受一下小學環境!

面試? 我地抽中咗仲要面試咩? 我仔仔都冇去過學校呀!

原帖由 PoYellow 於 10-6-30 14:09 發表

應該係普教中面試, 我地幫阿囡揀左廣東話教中文, 因為我同阿囡d煲冬瓜普通過普通!

原帖由 PoYellow 於 10-6-30 14:09 發表

唔好意思, 打嘢一舊舊,mouth:" /> 無錯, 係普通話中文面試,
我亞仔普通話都唔掂, 只係係幼稚園有上普通話堂, 自己無額外加比佢, 試下面試得唔得, 相信老師認為佢合適先會比佢入普中   

哦!我個仔都係只喺幼稚園上堂時學下普通話,我自己又係唔多掂,所以都冇幫個仔報普教。

尋日同個寶貝女去完迎新會+面試, 問佢知唔知老師用普通話問咩同識唔識答, 佢都話識. 但除佐記得老師問過佢叫咩名之外,其他咩都唔記得 lu......激死

你地d小朋友反應如何, 知唔知問佐d咩問題呀? 請分享下

你都好呀, 阿女話比你聽識答, 我阿仔淨係話比我知老師問佢叫咩名, 有無答或識唔識答, 始終係一個迷 , 其他......唔洗講啦>.<

原帖由 akiwg 於 10-7-4 15:00 發表
尋日同個寶貝女去完迎新會+面試, 問佢知唔知老師用普通話問咩同識唔識答, 佢都話識. 但除佐記得老師問過佢叫咩名之外,其他咩都唔記得 lu......激死mouth:" />

你地d小朋友反應如何, 知唔知問佐d咩問題呀? 請分享下 :a ...

再一次恭喜各位成為馬基新成員呀,我大仔出年升P.4啦!佢係度返學好開心,思想諗野都係好正面,積極的,希望你地小朋友都會鐘意呢間學校!細女出年就會做你地師妹啦。
重有星期六學校有openday,記得帶埋小朋友黎感受一下校園愉快的學習氣氛,比大家多個機會深入了解我地的好學校!(我仔到時會同其他樂團成員一齊表演,請大家多多支持啦)

回覆 18# jk923 的文章

多謝
妳好好呀! 見妳係呢度幫咗大家好多忙, 而其他媽媽都好無私咁互相幫助, 讚
星期六我會去openday, 一定會去欣賞你囝囝表演

7/7 第2次面試成功
今日去左註冊
同個女參觀埋間學校
請大家多多指教 !