用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 IQ70以上的自閉癥小朋友上主流小學是否可行?是害了他? ...
go

IQ70以上的自閉癥小朋友上主流小學是否可行?是害了他?

智商70以上的自閉癥小朋友上主流小學是否適合?有醫生建議我可以嘗試,也可以考慮讓他讀多一年幼稚園,而有言語治療師就叫我給他上特殊學校,說跟不上害了他。
我不想他上特殊小學,我想他自然按年齡讀小一。難道是一種奢望?

其實又經常忐忑不安,無論作甚么決定,都很怕我的決定會害了他。。。

原帖由 xixi1218 於 10-6-15 22:36 發表
智商70以上的自閉癥小朋友上主流小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08是否適合?有醫生建議我可以嘗試,也可以考慮讓他讀多一年幼稚園,而有言語治療師就 ...

明白你的想法, 想試又唔知點, 我覺得你可考慮重讀一年幼稚園, 再報一些小班, 又對特別需要學生有支援的小學試試, 我見過類似個案, 有些亦總算可跟上, 但要注意小朋友同同學相處, 因年紀越大, 社交溝通越複雜, 同學會發現小朋友有D不同, 而你的小朋友亦可能不懂應付小學的社交環境, 要訓練佢如何解釋社交問題.
另外一個關口就是將來升中, 如成績不好, 入BAND 3 學校, 會俾人蝦. 不過可以見步行步, 因主流轉特殊, 多數有位, 特殊轉主流, 冇乜機會!
你住邊區? 睇下有邊間學校可建議給你

我都有d同你一樣想法,但比佢repeat一年,我又唔覚佢d社交會有很大突破,不如比佢去d超小班嘅學校試下仲好,留返d quota比佢轉校或repeat用。

原帖由 loveyingying 於 10-6-15 22:49 發表

明白你的想法, 想試又唔知點, 我覺得你可考慮重讀一年幼稚園, 再報一些小班, 又對特別需要學生有支援的小學試試, 我見過類似個案, 有些亦總算可跟上, 但要注意小朋友同同學相處, 因年紀越大, 社交溝通越複雜, 同學 ...

在港島東的小學有哪些做得比較好的?

有沒有人聽過autism partnership school(APS)?
我偶然看到有這麼間小學,專門針對自閉癥的學生,雖然都算特殊學校,但似乎不會什麽種類的特殊孩子都混在一起,是不是會好些?

xixi1218,
你好!我小朋友都是有自閉症,他今年9月都會升小一.他大小肌肉和語言都比同齡的小朋友慢一點.由於他是細仔, 評估中心的心理學家建議他重讀k3.作為家長的我們經分析後都決定上小.因為他需要多些時間適應,要重讀也在p1時,使他熟習小學的運作.我上年年尾聽社署的心理學家的talk,他表示如一些踏界的case, 他都會建議升主流小學試下,因主流小學可以給予的環境刺激比特殊學校多很多,如果發現真的不行才轉特殊學校.另外你小朋友已經派了學位,你cancel個學位,教育署下年未必給你的小朋友再有統一派位.如果不能参加統一派位,你就很難入讀心儀的學校.我覺得你不如仔細分析下你小朋友上小學的問題,再想下有什麼可以幫仔.
此外,坊間有很多小一適應班,你可以替他報名,看看有冇幫助. 我的小朋友上了幾期協康的小一班,我覺得都有些幫助.

原帖由 Jac_chue 於 10-6-16 13:57 發表
xixi1218,
你好!我小朋友都是有自閉症,他今年9月都會升小一.他大小肌肉和語言都比同齡的小朋友慢一點.由於他是細仔, 評估中心的心理學家建議他重讀k3.作為家長的我們經分析後都決定上小.因為他需要多些時間適應,要重 ...

你的小朋友文化知識是否比較好?我和你的想法比較象,不過我怕我小朋友跟不上,上主流學校會自卑感重或給同學仔欺負。。。。。個言語治療師講到好像我把他放去普通學校是世界末日一樣。唉。。。。。

他學術上暫時都ok,是一些比較複雜or抽象那些會差d.因專注的問題,有時在上班時未必會明白晒,但如果1對1教他就會學得很快.平常的中英文抄寫,加減數都ok.
其實你小朋友的iq 是多少? 70-79 是踏界的case,80-89 是中下.你小朋友的發展如何,大約慢幾多?
個st為什麼會覺得他需要讀特殊學校?我自己都有問過小兒的st,她建議讀主流小學.

原帖由 xixi1218 於 10-6-16 22:03 發表

你的小朋友文化知識是否比較好?我和你的想法比較象,不過我怕我小朋友跟不上,上主流學校會自卑感重或給同學仔欺負。。。。。個言語治療師講到好像我把他放去普通學校是世界末日一樣。唉。。。。。 ...

回覆 9# Jac_chue 的文章

小朋友有語言,和家人溝通沒大問題,寫字比較大,數學相對差,認字就學得很快。和其他大人溝通好些,但同齡人就很差,不知道怎麼溝通,也不理解別人玩的遊戲。
醫生話我小朋友再提高的機會都好大,因為之前我不知道他是自閉,這兩個月才知道,所以沒有給他適合的訓練和培養。
個言語治療師好嚴厲,而且比較保守,也不知道為什麽,我小朋友一上他的課情緒就好差,我想可以她覺得他情緒不太穩定吧,我都不知道,因為她說她身邊有類似的CASE最後她都勸他們去特殊學校。。。。

幼稚園的老師怎樣說?

原帖由 xixi1218 於 10-6-16 23:04 發表
個言語治療師好嚴厲,而且比較保守,也不知道為什麽,我小朋友一上他的課情緒就好差,我想可以她覺得他情緒不太穩定吧,我都不知道,因為她說她身邊有類似的CASE最後她都勸他們去特殊學校。。。。 ...

如果咁, 個治療效果唔會太好喎, 不如換過ST, 睇吓進步會唔會大 d !

原帖由 xixi1218 於 10-6-16 22:03 發表

不過我怕我小朋友跟不上,上主流學校會自卑感重或給同學仔欺負...

大部份融合學生的功課都會跟不上, 問題是當他覺得自己樣樣都唔得時, 自信心可能受挫, 引致功課之外的事都變得退縮, 所以要睇小朋友性格, 同你能否「放開」佔據他大部份時間的功課, 將時間放在他的弱項去幫他!

原帖由 SandraLo 於 10-6-20 23:09 發表

如果咁, 個治療效果唔會太好喎, 不如換過ST, 睇吓進步會唔會大 d !

暫時來說,她的遊戲及一些生活習慣的教育方法我覺得幾WORK,不過就是她比較嚴厲,我都好矛盾,可能她資歷比較高吧。

原帖由 leung714 於 10-6-15 22:50 發表
回覆xixi1218媽咪;我建議選有兩位班主任的融合小學.贊成試讀1-2年.本人有些學生也類似你的仔仔情況

聽說像我們這種孩子的讀到2年級后就更難理解和跟得上。請問你的類似情況的學生現在如何?

我的小朋友已經五年級了,在主流學校讀書.  他是自閉症.  當年入讀小學前評估 IQ 只有75, 醫生建議讀主流學校.  我都好疑惑.

我個人認為小兒各方面表現都未如理想, 讀了四年S位, 跟本未正式返過主流學校, 可以說都唔知咩是正式上課.  所以決定先給他往普通幼稚園讀一年K3, 打好根基, 才上小學.  

因此他成7歲才讀一年級.  我回想覺得這個安排很適合他.  
1. 他大過其他小朋友 (又高過他們), 無人敢蝦佢.

2. 主流課程對他來說是深的.  佢會和同年紀的小朋友距離愈來愈遠.  但他大過同班同學成1-2年, 認知水平差距就會近 d.

3. 由於亞仔年紀成7歲幾, 才學是一年級的知識, 所以理解會好d, 如果他現在已是6年級, 一家教死我 !!

我個人有些擔心, 如果在小學才留班, 小朋友自尊心會否有影響 !!  

不過最後都要看小朋友認知能力, 是否能跟上主流課程.  我見到學校有些A仔, 成績未如理想, 社交又唔好.  留在主流學校學咩呢 ??!!

原帖由 xixi1218 於 10-6-23 22:09 發表

聽說像我們這種孩子的讀到2年級后就更難理解和跟得上。請問你的類似情況的學生現在如何?

原帖由 xixi1218 於 10-6-20 23:22 發表

暫時來說,她的遊戲及一些生活習慣的教育方法我覺得幾WORK,不過就是她比較嚴厲,我都好矛盾,可能她資歷比較高吧。

我明白好的治療師難尋, 但又未必找不到的.....
我意思是有某些範籌她可能不錯, 但較嚴厲容易令小朋友退縮和失自信, 影響學習, 不妨找到更好的才quit這一個!

Hello,你好, 我兒亦差不多, "A"仔, 今年9歲, 7歲讀小一, 今年讀P2升P3, 想請教你的小朋友的功課跟不上時, 有否他覺得自己樣樣都做得唔好時, 自信心受挫時,家長怎樣開解他的情緒呢?我常常解釋予他-讀書不是分數, 請教其他家長經驗..

原帖由 mandylung 於 10-6-25 14:54 發表
我的小朋友已經五年級了,在主流學校讀書.  他是自閉症.  當年入讀小學前評估 IQ 只有75, 醫生建議讀主流學校.  我都好疑惑.

我個人認為小兒各方面表現都未如理想, 讀了四年S位, 跟本未正式返過主流學校, 可以說都唔 ...

我兒子一路成績都唔算好差, 全級中間.  不過今年開始有 d 跟唔上, 特別是中文和數學文字題.  因為理解能力弱 !!

亞仔曾經在二三年級時不能取得高分而發脾氣, 好唔開心, 後來我和老師相量, 解釋比佢聽, 100-85 是很好, 79-65 滿意, 64-50 仍要努力, 49 -0 不合格.

亞仔當日好似是 57分, 所以我哋同佢講仍要努力. 無話成績好唔好比佢知.

亞仔都問過我, 係咪努力讀書就會成績好, 我都好難答佢.  不過我話, 努力一定需要, 努力就是多練習不同類型的題目, 使自己知識豐富d, 我會反問下佢有無多練習不同類型的題目.  佢會望下我, 笑下, 跟住唔講走開咗.

原帖由 anniemiwow 於 10-6-28 10:58 發表
Hello,你好, 我兒亦差不多, "A"仔, 今年9歲, 7歲讀小一, 今年讀P2升P3, 想請教你的小朋友的功課跟不上時, 有否他覺得自己樣樣都做得唔好時, 自信心受挫時,家長怎樣開解他的情緒呢?我常常解釋予他-讀書不是求分數, 請 ...

mandylung你小朋友的情況都不錯。我其實對小朋友的學業都不會太高要求,最怕就是他壓力大不高興或被人欺負。其實他如果現在讀小一都算是“大仔”,我現在都是見步行步。。。。請問你是否已告知學校他有這個癥?
我聽說有些家長不說有些說,但都有利弊?