用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會做什麼準備升小一
go

大家會做什麼準備升小一

找補習?
做練習?
等開學?
找課外活動?
去旅行?

我會去旅行和盡情去玩,因為上了小學就可能無咁得閒玩

原帖由 pccblack 於 10-6-27 22:11 發表
找補習?
做練習?
等開學?
找課外活動?
去旅行?

先Relex:) 充電, 享受這一個 "K" 最後的暑假O 9月開學再作戰o  若果你小朋友將入讀一些傳統及較深學校的話, 我就有小小保留啦O(即是有限度的玩, 不要太盡)

1)做小一練習
2)教背唐詩
3)多用普通話讀書俾佢聽
4)去玩
5)同佢傾吓佢自己對升小一嘅期望或印象
6)(諗緊點做)等佢習慣英文

唔知做到幾多?

2)教背唐詩 & 3)多用普通話讀書俾佢聽  ---> 有d難度,因我的普通話太普通了....

原帖由 YolandaTam 於 10-6-28 17:36 發表
1)做小一練習
2)教背唐詩
3)多用普通話讀書俾佢聽
4)去玩
5)同佢傾吓佢自己對升小一嘅期望或印象
6)(諗緊點做)等佢習慣英文

唔知做到幾多?
I like skiing!

去圖書館睇多D書, 增加閱讀能力。
另外除去書包, 文具仲要準備D咩呀?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 21:40 發表
去圖書館睇多D書, 增加閱讀能力。
另外除去書包, 文具仲要準備D咩呀?

全日的話, 要自己預備食飯工具如筷子, 匙或叉, 枱墊及濕紙巾, (若果饍食供應商沒有提供餐具)O

謝謝, 我在SANIRO 的餐具很貴, 在那裡可買到較平, 較輕身的餐具, 而台墊又可在那處買呢?

原帖由 呀Bow 於 10-6-28 22:37 發表

全日的話, 要自己預備食飯工具如筷子, 匙或叉, 枱墊及濕紙巾, (若果饍食供應商沒有提供餐具)O

回覆 1# hoikiuqq 的文章

我買DR.KONG書包,
買了兩補充練習
游水

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 23:44 發表
謝謝, 我在SANIRO 的餐具很貴, 在那裡可買到較平, 較輕身的餐具, 而台墊又可在那處買呢?

由於讀小一的小朋友仍然年紀小, 很多時都有機會不見東西o  因此不必買太貴的用品給他們, 避免遺失後心痛o 其實很多家居用品店如日本城都有很多精美的餐具及枱墊, 至於枱墊方面要最好買些不要太厚身, 容易捲接,清洗等o

還有可預備定多點印有你小朋友名字的貼紙o 我女兒學校可接受卡通貼紙,  :loveliness: (有她的名字的貼在書上)o因她學校需要在書本上的前後面都要寫上或貼上名字o  我較懶及字體不美所以用貼紙 hehe.

THX. 忘記了有日本城的家品, 太貴真的不買了, 買平一點可間中換款, 對小朋友也會覺得有趣。

原帖由 呀Bow 於 10-6-29 10:29 發表

由於讀小一的小朋友仍然年紀小, 很多時都有機會不見東西o  因此不必買太貴的用品給他們, 避免遺失後心痛o 其實很多家居用品店如日本城都有很多精美的餐具及枱墊, 至於枱墊方面要最好買些不要太厚身, 容易捲接,清洗 ...

Exactly.

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-28 10:32 發表
我會去旅行和盡情去玩,因為上了小學就可能無咁得閒玩

旅行(short trip)
考flyers.
練琴
學游水

原帖由 pccblack 於 10-6-27 22:11 發表
找補習?
做練習?
等開學?
找課外活動?
去旅行?