用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 芭蕾舞考試
go

芭蕾舞考試

請問各位媽咪:

如果一星期只學一堂芭蕾舞課,是否就無法參加G3以上的英國皇家芭蕾舞考試?

有例外的 舞蹈學校 嗎?   請推薦 THANKS!

The one I help before also needs 2 lessons per week. But it worths while all candidates got distin!!

好多學校由 Primary 開始已經要全年一星期上兩堂, 有的就考試前半年開始上兩堂, 普遍 Grade 2 後全部都要上兩堂.

小女好鍾意跳芭蕾舞..
但係升上4年班之後,功課越來越忙....
而且還有其他課外活動要學...
所以..真的好難應付1 星期上2 堂...

請問大家是如何安排的呢?

咁無辨法,你要早點取捨,因為再高兩級係一星期三堂,或者兩堂不過每堂兩小時,到時你點算?
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原帖由 小小茉莉花 於 10-6-25 11:38 發表
請問各位媽咪:
如果一星期只學一堂芭蕾舞課,是否就無法參加G3以上的英國皇家芭蕾舞考試?
有例外的 舞蹈學校 嗎?   請推薦 THANKS!

如果真係想繼續學ballet, 一星期2堂係好基本同必要的.

英國RAD係一個好有系統好有要求的訓練, 其實Primary已經要2堂/week. G3一定要0拉.
G2以上, 有好多動作的要求都係要有力量同技巧去support, 如果一星期只跳一堂, 可能只可以模仿到動作的型態而不能真正做好個動作. 例如, G3開始學轉圈, 如果個底打得唔好, G4G5點可以單腳轉圈 ? 還有ballet的精髓pointe work, 要on pointe, 一定對腳ankle位要好有力, 試諗一星期上一堂45min, 他日點可能on pointe.

我以前是教ballet的, 我諗冇一位老師/學校會比學生一星期跳一堂去考RAD試.

考完G5, 好多學校都會比學生prepare參加major exam, 一星期要上3堂.

原帖由 小豆媽 於 10-6-27 23:56 發表

如果真係想繼續學ballet, 一星期2堂係好基本同必要的.

英國RAD係一個好有系統好有要求的訓練, 其實Primary已經要2堂/week. G3一定要0拉.
G2以上, 有好多動作的要求都係要有力量同技巧去support, 如果一星期只跳一 ...

好多謝你們的寶貴意見     

想再請問:  

跳到G3 就停學,半途而廢...會不會好可惜呢?

學校課業和課外活動...各位媽咪 又會如何取捨呢?

長痛不如短痛!不過你最好同個女相量,睇吓佢興趣在那方面!
如果張張刀無張利,倒不如專一d,那最後還可有一樣專長.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原帖由 小小茉莉花 於 10-6-28 02:11 發表

好多謝你們的寶貴意見     

想再請問:  

跳到G3 就停學,半途而廢...會不會好可惜呢?

學校課業和課外活動...各位媽咪 又會如何取捨呢? ...

RAD 的課程係 :
Grade exam/assessment : pp -- primary -- G1--G2--G3--G4--G5--G6--G7--G8
Major exam : Inter-Foundation, Intermediate, Advance-Foundation, Advance I, Advance II, Solo Seal.

學到G3, 真係一半都未有. pointe shoes 都未著過.
其實現今小朋友真係好忙, 課外活動又有太多選擇, 如果真係興趣唔大 / 冇時間, ...........自己考慮0下0拉.  
如果要跳上去, 真係要好比心機同時間, 在家唔跳亦要壓腿, 否則點怎將條腿抬高過90度.

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 10-6-29 10:17 發表

RAD 的課程係 :
Grade exam/assessment : pp -- primary -- G1--G2--G3--G4--G5--G6--G7--G8
Major exam : Inter-Foundation, Intermediate, Advance-Foundation, Advance I, Advance II, Solo Seal.

學到G3, 真係 ...

我女3歲開始學(bb 班, 玩)
由一星期一堂, 到依家grade 7, 要一星期3堂, summer holiday 要一星期四堂, 因為年尾要考intermediate

講真, 真係好side 時間, 去上堂, 吾係only 上果95分鐘, 而係之前又要紮髻, 要換衫呢樣果樣, 前後吾見兩個鐘, 我屋企已經好近中心, 行去15分鐘左右

可能我女返半日學
所以暫時都還可以handle 到
佢還學埋琴, 同flute
我每日放工返屋企, 佢都可以做晒功課, 係見過幾次, 夜晚都要做功課, 但吾多同9點前一定可以執書包準備訓覺

我都同佢講左, 升上中學, 可能到時功課忙, 未必還可以學到甘多野, 到時佢要自己去恆量選擇, 捨棄d 乜野, 但ballet 我估佢吾會放棄住, 因為都學左成差吾多9年, 都就黎考到grade 8

多謝各位媽咪提供寶貴的意見

看來....長痛不如短痛啦!

小豆媽

不好意思﹐我想請教一下﹕我個仔現時三歲三個月﹐我打算長遠讓他學芭蕾舞﹐是很正統及嚴謹的那種。如果4﹐甚至5歲才開始學﹐跟三歲就開始學的分別大嗎?

謝謝

原帖由 小豆媽 於 10-6-27 23:56 發表

G2以上, 有好多動作的要求都係要有力量同技巧去support, 如果一星期只跳一 ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 01:40 發表
小豆媽

不好意思﹐我想請教一下﹕我個仔現時三歲三個月﹐我打算長遠讓他學芭蕾舞﹐是很正統及嚴謹的那種。如果4﹐甚至5歲才開始學﹐跟三歲就開始學的分別大嗎?

謝謝
...

咁早就講得咁長遠...........
其實我覺得ballet 的 training 係好好的, 就算他日唔係跳舞, 對佢協調, 音樂感都好有幫助.
接近4歲學會好d, 因為4歲的小朋友對自己身體control會好d, 有d2歲幾3歲就學, 其實真係早.

男仔學到G2左右, 就唔到亞媽要佢學就學la, 佢會有自己的喜好.

其實我講得0甘長遠﹐是因為﹕我為孩子選的每項課外活動﹐都是打算長遠發展的 - 包括計劃中的芭蕾舞。他自小已知道學習是這樣的﹐就算是課外活動﹐一樣要尊敬老師和認真去學習及經常復習(已達至穩定進步)﹐所以我一定要找正統和嚴謹的專業學校和導師﹐免得浪費金錢和時間。我並非要他考什麼cert(我的計劃中﹐他根本不需要考/in什麼中小學)﹐祇想他有幾樣長遠學習的項目﹐去鍛煉他的意志和耐性﹐以及優良的學習態度。

就算他將來希望轉學其他舞蹈﹐我相信芭蕾舞會為他打下穩固的基礎。

謝謝您的意見﹐我應該會等到四歲左右才讓他開始學ballet!

原帖由 小豆媽 於 10-7-1 20:47 發表

咁早就講得咁長遠...........
其實我覺得ballet 的 training 係好好的, 就算他日唔係跳舞, 對佢協調, 音樂感都好有幫助.
接近4歲學會好d, 因為4歲的小朋友對自己身體control會好d, 有d2歲幾3歲就學, 其實真係早.

...

想請問RAD既課程,響pp階段,又係咪都分左級呀?
我見有d學校係寫住有1同2.而囡囡6月果時叫做考左,收到張野係寫住Demonstration Class.咁樣算唔算都係考左pp級呀?

原帖由 小豆媽 於 10-6-29 10:17 發表

RAD 的課程係 :

學到G3, 真係 ...
http://era-central.blogspot.com/

請問皇家芭蕾舞 同 北京芭蕾舞 係學習上有什麼分別, 謝....

原帖由 Era 於 10-7-6 14:43 發表
想請問RAD既課程,響pp階段,又係咪都分左級呀?
我見有d學校係寫住有1同2.而囡囡6月果時叫做考左,收到張野係寫住Demonstration Class.咁樣算唔算都係考左pp級呀?

...

PS1, PS2, 都係demonstration class. 只要肯入去, 跟住做動作, 唔發呆, 唔cry, 就有cert 了.
PP係presentation class, 都係只要有跟住做就會有cert. (足5歲可以考)
Primary 開始, 就分可以分開考presentation class 或 examination.  不過應該冇乜學校會P 以上仲考presentation. RAD Examination 係會要求嚴格好多, 最少一星期要上2堂先可以保持水平, 而且考試成績分grading-- distintion, merit, pass.

唔該晒Dearivy同小豆媽,咁我都放心d啦,因為我見唔到張cert上面寫左pp1,pp2之類既野,只係見到寫住demonstration class咋.
http://era-central.blogspot.com/