用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 誰人有那個前北京中央音樂學院的鋼琴老師的聯絡電話? ...
go

誰人有那個前北京中央音樂學院的鋼琴老師的聯絡電話?

昨天我在這裡看到一個私人教琴的post, 我對他的背景非常有興趣,尤其是他教過北京中央音樂學院, 但我今日已找不到那個post了, 因為我想幫我家姐的仔仔找個好的鋼琴老師,他已經轉了好幾個老師了....,要找一個有經驗而又好的老師真是很難!! 所以如果你知道他/她的聯絡電話,或您有任何好老師介紹給我, 請 PM 我。 謝謝!!

我想我是那位您想找的鋼琴老師

如果真的是北京中央音樂學院, 我都有興趣! 因為早幾年因我老公工作的關係, 在北京住過一段時間, 其實我一早就知道北京中央音樂學院非常出名, 我想如果演藝是香港最出名, 那中央音樂學院就是全中國最出名了! 所以那時我就想試吓找位那裡的老師教我兩個女, 雖然個老師非常嚴格, 價錢都非常貴,成($1000x2)人民幣一堂!! 但見我兩個女不斷進步, 貴D都是值得, 為了兩個女好, 無法啦!!

國內訓練出來的老師教學方針同港人唔同,國內很注重基本功,有機會叫學生彈2-3年Scales (音階)先教歌仔,香港細路未必受得住。

原帖由 2GirlMom 於 10-6-29 13:18 發表
如果真的是北京中央音樂學院, 我都有興趣! 因為早幾年因我老公工作的關係, 在北京住過一段時間, 其實我一早就知道北京中央音樂學院非常出名, 我想如果演藝是香港最出名, 那中央音樂學院就是全中國最出名了! 所以那時 ...

原來都有D家長有興趣,  我問過她,她初級每堂收$500 (45分鐘), 都唔平嫁!  我家姐個仔今個星期會去試堂, 我都會去, 到時我會問她的教法同香港有乜唔同, 或者 到時再同大家講得唔得!

我以前北京個老師除了教scale之外都有教歌仔, 其實現在中國的老師同香港的老師教法都是一樣, 會教技巧和歌仔, 都是針對考試和比賽而教, 我想您講個種是專門培養好似朗朗, 李雲迪的音樂家!!

原帖由 miss321 於 10-6-29 17:22 發表
國內訓練出來的老師教學方針同港人唔同,國內很注重基本功,有機會叫學生彈2-3年Scales (音階)先教歌仔,香港細路未必受得住。