用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學圍棋真係唔錯
go

學圍棋真係唔錯 [複製鏈接]

呀女現在4.5歲,學了圍棋接近半年,我現在已唔夠佢離,輸比佢!我老公仲可以稍勝佢,但一不留神都會比佢打敗,幾得意。而且佢而家對勝敗稍為放輕,至少唔會輸咗就發脾氣!各位家長即管比仔女去學,但記住慎選圍棋班呀,否則聽聞有些棋會會令大家得不賞失。
   0    0    0    0

My son is 4 yrs and ten months.  He attended 圍棋 class for 3 months already.  My surprise is he can sit about 1 hour and keep patient on it.

BTW, I cannot always win the game too.

He attend 棋院 located in Austin Road in TST.

Any recommended 棋會?  有無親子班, 因本人都唔係好識.

剛聽左個course,話圍棋嘅好處係可以令小朋友有機會練習面對一個又一個就快輸的扃面,然後家長只要讓佢行多一步,可能令小朋友反敗為勝,令小朋友學到原來只要自己肯付出多一些,是有機會反勝的,對一些怕輸的小朋友是好的訓練,令佢地漸漸吾介意落入一個就快輸的扃面,不過果個講座吾係sell圍棋班,只係講者教仔心得,我覺得幾有趣同大家分享下,

我個女又係輸左會喊,什至試過吾肯比賽因為怕輸,可能學下圍棋試下都好.

原帖由 idy926 於 10-6-29 11:41 發表
剛聽左個course,話圍棋嘅好處係可以令小朋友有機會練習面對一個又一個就快輸的扃面,然後家長只要讓佢行多一步,可能令小朋友反敗為勝,令小朋友學到原來只要自己肯付出多一些,是有機會反勝的,對一些怕輸的小朋友是好的訓練,令 ...

其實飛行棋都可以叫小朋友面對好多輸既局面,比人食棋la,好耐都起唔到飛la;波子棋又得,計劃好又跳唔成la;uno又得,成日比人draw 4 la;獸棋象棋都得,比人食左隻大野la...其實問題係家長忍唔忍心讓小朋友經驗輸....但我對圍棋無反對,我都好喜歡圍棋。

你講嘅我全部都有同女女玩㗎,由開始輸左勁喊到而家好D,只係有時佢要玩到win為止,都吾知會吾會整左個賭神出黎...不過有D game係運氣為主,都好㗎,因為家長無得吾捨得比小朋友輸lor。

原帖由 aryee 於 10-6-29 13:08 發表

其實飛行棋都可以叫小朋友面對好多輸既局面,比人食棋la,好耐都起唔到飛la;波子棋又得,計劃好又跳唔成la;uno又得,成日比人draw 4 la;獸棋象棋都得,比人食左隻大野la...其實問題係家長忍唔忍心讓小朋友經驗輸....但我對圍棋 ...

因我住沙田,所以我去妙手圍棋院,老師很會教咁細學生。
現在頭半部為小朋友同小朋友對奕,然後才教。
我地平時同佢玩下棋,通常都只會輸下比佢,或讓佢少少。但同其他人下棋,人地唔會讓佢,有次遇到一些冇口德的小朋友,話:吓!同佢下棋?實勝過她啦,呀女立刻回答:下棋梗係有勝有負,有什麼奇!結果呀女真的勝過那位小朋友。

學了圍棋後,真的稍為明白一子錯滿盤皆落索的意思。是的,圍棋不但訓練小朋友專注、對勝負的看法、也訓練小朋友為全盤著想計算的能耐,因為圍棋讓小朋友認識到要為大局著想,有時不免需要作出犧牲,要放棄等。一切要為大局著想是也!
我不是想Sell圍棋,只是看見呀女,有感而發,亦希望多D家長知道學圍棋的好處。

我都係住沙田喎,妙手在那裏?

原帖由 Assunta 於 10-6-29 23:49 發表
因我住沙田,所以我去妙手圍棋院,老師很會教咁細學生。
現在頭半部為小朋友同小朋友對奕,然後才教。
我地平時同佢玩下棋,通常都只會輸下比佢,或讓佢少少。但同其他人下棋,人地唔會讓佢,有次遇到一些冇口德的小朋友,話:吓!同佢下 ...
‹ 上一主題|下一主題