用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 暑假有乜好節目?
go

暑假有乜好節目?

原帖由 Why_not 於 10-6-25 01:23 發表
個小朋友得三歲幾, 諗緊同佢起暑假有乜搞作 ... 初步已經計劃同佢去太空館, 迪士尼, 但旅行就冇錢喇 ... 唔知仲有冇好介紹?

我已經買左飛同小朋友去睇芝麻街舞台劇 ... 之後都諗住同佢去太空館既, 比較有學術性嘛 ...

我個仔三歲三個月。本身返N1返到7月23日﹐所以暑假都不算很長。平時每個星期上開的課外活動﹕Yip's Music, Tom Lee Yamaha Music﹐Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery, Church Choir﹐Christian Sunday School﹐全部暑假期間都會如常進行。自孩子滿三歲起﹐term-time 我地每個月都會去聽2-3個concerts/文化表演﹐到七八月暑假就會再去多d(4-5 events/month)﹐另外已打算除了天氣好(不下雨﹐但又不太熱)的日子會去下西貢(近家)﹐山頂﹐沙灘﹐郊野公園﹐度假營﹐農莊﹐科學園這類戶外活動之外﹐我會每日帶孩子去圖書館看書及借書﹐也會去不同的博物館及展覽場地參觀﹔當然﹐一定不可忘記孩子極愛的-落樓下公園踩單車和玩玩玩。

原帖由 Why_not 於 10-6-25 01:23 發表
個小朋友得三歲幾, 諗緊同佢起暑假有乜搞作 ... 初步已經計劃同佢去太空館, 迪士尼, 但旅行就冇錢喇 ... 唔知仲有冇好介紹?

我認為我孩子應該學的課程/要上的課外活動﹐一定是打算長遠發展的項目﹐所以我只會讓他參加regular courses﹐對於短期/暑期的課程﹐我興趣不大﹐反而趁暑假孩子不用上課﹐多帶他去體驗不同的東西﹐更多陪伴﹐更多溝通﹐才最重要。

原帖由 Why_not 於 10-6-30 01:35 發表

thz, 我都諗住帶小朋友去太空館呢d 地方睇下, 但睇舞台劇就唔喇 ... 不過都有朋友叫我帶佢上 playgroup, 但今晚睇完電視後又覺得咁做會令佢有好大壓力 ... ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 02:05 發表
我個仔三歲三個月。本身返N1返到7月23日﹐所以暑假都不算很長。平時每個星期上開的課外活動﹕Yip's Music, Tom Lee Yamaha Music﹐Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery, Church Choir﹐Christian Sunday School﹐全部暑假 ...

節目好豐富呀 ...

我都要諗下點安排一下 ... 我都有睇琴晚個電視節目 ... 似乎好多人都會安排小朋友上 playgroup, 唔知呢d playgroup 可唔可以搵到小朋友既潛能呢 ...

I had also watched last night's TV show.

Instead of running around town, my daughter has been learning ballet at Danse a lili (which she asked for) plus attending a multi-intelligences playgroup at Super Champ that let her (and me) better explore which aspect she's interested in / good at. Their teachers are quite observant and willing to share their views with parents. So I learnt that she's good at language, art but weaker in Maths & logic.  So I choose the week of Maths & Science exploration for their summer programme as well.

So I guess if your child has not yet shown his/her strength at a particular aspect, it's better to arrange some programme that include different activities and train on a variety of abilities. Can try mine?! Give them a call!

原帖由 bigling1007 於 10-6-30 13:34 發表

節目好豐富呀 ...

我都要諗下點安排一下 ... 我都有睇琴晚個電視節目 ... 似乎好多人都會安排小朋友上 playgroup, 唔知呢d playgroup 可唔可以搵到小朋友既潛能呢 ... ...

其實家長自己多陪伴孩子的話﹐應該會觀察到孩子在哪方面比較強/有興趣。平衡一下孩子的長短處和興趣﹐找幾個長遠發展的項目﹐以及好的課程和導師﹐並讓孩子一直學習和進步。

原帖由 bigling1007 於 10-6-30 13:34 發表

節目好豐富呀 ...

我都要諗下點安排一下 ... 我都有睇琴晚個電視節目 ... 似乎好多人都會安排小朋友上 playgroup, 唔知呢d playgroup 可唔可以搵到小朋友既潛能呢 ... ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 02:05 發表
我個仔三歲三個月。本身返N1返到7月23日﹐所以暑假都不算很長。平時每個星期上開的課外活動﹕Yip's Music, Tom Lee Yamaha Music﹐Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery, Church Choir﹐Christian Sunday School﹐全部暑假 ...

好勤力呀你仔仔, 其實暑假不忘玩同學習, 因為小朋友放假太長難以收拾心情, 反而俾番一啲輕鬆以具有學術性嫁暑假班俾佢地keep番住個心同記律, 到九月開學時佢地都唔會太心散.

我都想帶小朋友去看concert和文化節目,有邊D類型小朋友會較有興趣的呢?

How about Disney Live! - Three Classic Fairy Tales.  This is held at the end of Aug in 九展.

原帖由 JessicaSze 於 10-7-1 11:38 發表
我都想帶小朋友去看concert和文化節目,有邊D類型小朋友會較有興趣的呢?

我灌輸比個仔的意識是﹐學校關門日子就更加要多d去圖書館看書/借書回家看﹐媽媽也會同時多安排些戶外活動及文化活動作平衡。最近我幾乎日日掛在口邊﹐他已經入'sai'腦﹐知道到時會0甘0甘0甘﹐很受落﹗

原帖由 jswms 於 10-7-1 00:56 發表

好勤力呀你仔仔, 其實暑假不忘玩同學習, 因為小朋友放假太長難以收拾心情, 反而俾番一啲輕鬆以具有學術性嫁暑假班俾佢地keep番住個心同記律, 到九月開學時佢地都唔會太心散. ...

自兒子滿三歲起﹐我就經常上urbtix網頁﹐選擇地點合適(離家太遠的我不會考慮)﹐又注明准許三歲小朋友入場的節目﹐帶小朋友去欣賞。四月至今﹐已經出席過超過十場不同的表演 - 音樂(樂團﹐合唱﹐器樂)﹐話劇﹐音樂劇﹐舞蹈(古典﹐現代)等等﹐都有看過。由於我兒子向來很專注﹐成熟和定性(任何種類﹐長至兩小時的節目也沒問題)﹐我從來不會特意去找‘有趣’/‘適合幼兒’的節目給他看﹐只要主辦單位容許三歲小朋友入場﹐我就買票。

以下是我已經買了票﹐即將和兒子(現時三歲三個月)一起觀賞的音樂會/文娛表演﹕

香港國際室內樂音樂節-兒童音樂會

日期: 2010/07/10-11
地點: 香港大會堂 - 香港大會堂劇院

學校藝術培訓計劃2009/10《Bulu Bulu救地球》創意芭蕾培訓計劃結業演出 ]

日期: 2010/07/17
地點: 香港文化中心 - 香港文化中心大劇院

牛池灣文娛中心場地伙伴計劃-《亞洲當代舞林匯演之AM篇》 ]

日期: 2010/07/23-24
地點: 牛池灣文娛中心 - 牛池灣文娛中心劇院

童話天地

日期: 2010/08/06-08
地點: 香港大會堂 - 香港大會堂劇院

夢偶情緣

日期: 2010/08/20-22
地點: 香港文化中心 - 香港文化中心大劇院

原帖由 JessicaSze 於 10-7-1 11:38 發表

原帖由 Why_not 於 10-7-5 00:43 發表
其實真係要成日留意先知道咁多節目可以俾小朋友睇 ... 睇黎我都要留意多d ...

依家我先帶左個小朋友去間叫 starryland 既報 playgroup, 如果佢受落而又知道佢鍾意d 乜, 又可以自己慢慢發掘d 野俾佢試下 ...

尤其去 playgroup 試堂又唔使錢既, 一試無妨 ... 咪當暑假多個免費節目囉