用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立嘉道理小學(銅鑼灣)
go

官立嘉道理小學(銅鑼灣)

各位家長:

有冇人認識銅鑼灣嘉道理小學,我的仔仔派了入去,叩門其他小學亦沒有消息,本人只知學校內有很多南亞裔學生。

現希望知道該校之校風,成績,學校屬Band 幾?及男仔升中之學校?

幾年前識人讀呢間,個小朋友本來讀開International school,但係爸爸破左產,交唔起學費,但個小朋友又唔係好識中文,教育局轉介左佢去呢間讀,佢話d同學成日唔返學,唔做功課,不過老師okay咁啦.我必須强調個小朋友異常咁生性,佢自己唔理外在環境好努力咁讀書,希望升中派間好d既中學,最後佢派左陳瑞祺喇沙.

以上係幾年前既情況,呢幾年有無變就唔知

謝謝Lilo,

如果要小朋友異常咁生性,即表示他們的校內讀書風氣什差?

另外,你可否知道他們(南亞裔)會否集體欺付華人學生呢?

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

我仔而家都係讀一間幾多南亞矞學生既幼稚園
佢地同本地人既教育方式, 的確唔係好同的, 建議你放學時間(襯未放暑假)親身去一轉感受一下, 睇下D學生, 睇下D家長, 拎D第一手資料

Sir Ellis Kadoorie (Sookunpo) Primary School and Li Sing Tai Hang School are the two government "international" primary schools in Wanchai region.  Many students of them are non-Chinese-speaking  Southern-Asians kids whose families can't afford private international schools.

Perhaps my son's kindergarten is an "international" school, (heard that) there is quite a number of kids allocated to these two schools this year.  But many of them gave up the place and go to private schools instead.  

原帖由 kkk3316 於 10-6-28 12:02 發表
各位家長:

有冇人認識銅鑼灣嘉道理小學,我的仔仔派了入去,叩門其他小學亦沒有消息,本人只知學校內有很多南亞裔學生。

現希望知道該校之校風,成績,學校屬Band 幾?及男仔升中之學校? ...

我幾個月前參觀過嘉道理, 校長都幾有熱誠.  不過, 佢話90%係非中國藉.  我見很多不同國藉既小朋友, 中國藉既真係得幾個...

雖然是全英語, 但中文小6只有約小3程度.  所以如非讀international secondary or 嘉道理中學, 就可能有問題...

是否東院道那間? IF YES, 我中學係呢間學校隔離讀, 每日都見到佢地的學生! (十幾年前), 我希望佢已經改變左, 如果唔係, 我打死都唔會比我小朋友讀!
先講以前所見:(OVER10年前)
1. 佢地好臭, 因好多都唔係日日沖涼!
2. 試過好多次見過有呢間學校的小朋友在醫院對出的便利店愉野而比店員捉到! D小朋友真係好細, 我猜是初小學生, 佢地會扮唔識中文, 但其實佢地廣東話十分好!
3. 我那時見佢地中學都係那裡, 有某部份品行十分難以接受, 試過一次我中午晚後回校經過他們校, 有一班男學生在我們附近叫罵, 對我們講粗口(廣東話), 仲向我們掉東西...

近年, 我坐巴士亦經常見到他的小學生...比較以前, 佢地D學生算好左D! 原因:
1. 冇咁臭, 但依然係臭, BUT BETTER THAN BEFORE..
2. 英文好左好多! 我不知道是否只因那巴士上的一群小孩是這樣...我見佢地都有用英文講, 亦有D我聽唔明, 估計係佢地母語, 但就聽唔到有廣東話.
另:
佢地係比較活潑!

建議樓主真係要去現場睇睇! 希望呢間學校已經改變啦...

醒目開學勳章 王國長老

我都係住附近, 所以至叫樓主親身去睇下.....

原帖由 kkk3316 於 10-6-29 09:26 發表
謝謝Lilo,

如果要小朋友異常咁生性,即表示他們的校內讀書風氣什差?

另外,你可否知道他們(南亞裔)會否集體欺付華人學生呢?

謝謝!

我同個小朋友唔係咁熟,只係係一年見幾次,同佢講開佢先講學校野, 根據個小朋友所講,讀書風氣真係唔係咁好.記得南亞海嘨之後約一星期同佢食飯,我問佢有無同學唔見左,佢話唔知,因為佢d同學成日放完假,特別係長假後都唔記得返學,要老師打去屋企,d家長先記得叫d仔女返學.如果家長無要求,大多數d小朋友又點會努力學習,學校風氣又會係點?! 至於欺凌,佢就話度度都有,以前International school都有外國小朋友組黨蝦中國人, 佢話人地蝦佢咪唔同佢地玩,佢地覺得唔好玩就唔會再搞.  不過佢話呢間d老師唔錯,佢比心機讀,老師亦會extra教,所以佢中學都派得唔錯,我諗陳瑞祺喇沙都應該係BAND 2.不過又係個句,佢小朋友好生性,知自己中文唔得就好比心機學,上到中學佢自己話都okay,係班中成績有中上 我老公成日話個小朋友生性法,萬中無一.唔係人人讀呢間都可以有咁成績. 其實樓主你最好親身去睇下, 始終每個人感受唔同.

真的感謝各位的意見!

總結後,我應該加把勁叩門!但是,「成事在天」,願有奇積。

如果今年不成功,唯有向明年的插班生途徑進發。

謝謝各位!!

醒目開學勳章 王國長老

唔好灰心, 魔術椅遊戲無咁快完, 你個仔定女, 試左以下學校未?
st clare's
小西灣漢華
呢2間都唔錯的, 過去6月都有d機(今年唔敢包, 周圍都勁爆)
嶺南/玫瑰崗都ok呀
原帖由 kkk3316 於 10-6-29 05:59 PM 發表
真的感謝各位的意見!

謝謝各位!! ...

kkk3316,
Noted your situation. My boy was arranged to the other non-Chinese school in same region.  I knocked many and many schools. Luckily, a school accepted him finally.
Have you tried 軒官小小(下午)? Don't give up! Remember to switch on your phone all the times.

於 10-6-29 17:59 發表
真的感謝各位的意見!

謝謝各位!! ... [/quote]

Dear DrChing,

在此,先恭喜你和仔仔先。

軒官小(上/下午班)我們都有叩門,但軒上冇得見,只回信講落選。軒下有得見後,回信亦稱落選。所以仍未有曙光!
現請問你們在(第一次(自行)及第二次(統一)入學申請)將軒小放在第幾位?
謝謝!

原帖由 DrChing 於 10-6-29 22:22 發表
kkk3316,
Noted your situation. My boy was arranged to the other non-Chinese school in same region.  I knocked many and many schools. Luckily, a school accepted him finally.
Have you tried 軒官小小( ...

kkk3316,
I chose軒官小(上午班) in 3rd choice. Of course, same as you, no interview from the school even knocked the door.
I did not apply for軒官下. Noted you have interviewed there but rejected. Don't be slow! Try to write the re-knock letter to there even they rejected.
原帖由 kkk3316 於 10-6-30 09:37 發表
Dear DrChing,

在此,先恭喜你和仔仔先。

軒官小(上/下午班)我們都有叩門,但軒上冇得見,只回信講落選。軒下有得見後,回信亦稱落選。所以仍未有曙光!
現請問你們在(第一次(自行)及第二次(統一)入學申請)將軒小放在第幾位?
...

Dear DrChing:

"Re-knocked" letter 有用嗎?可否提點信中內容應如何表達或可否send sample給我 ?

謝謝!!

原帖由 DrChing 於 10-6-30 10:22 發表
kkk3316,
I chose軒官小(上午班) in 3rd choice. Of course, same as you, no interview from the school even “knocked” the door.
I did not apply for軒官下. Noted you have interviewed there but rejected ...

醒目開學勳章 王國長老

講下你點解鐘意間學校(唔好咁"行"講埋晒d歷史悠久校風純樸久仰大名果d ), 點解覺得小朋友適合, 拎d誠意出黎, 打動人心果d
講下自己過去點裝備小朋友, 自己作為家長又點迎合小學生活
呢個階段, 搏啦, 寫左校長唔睇最多就唔收, 又唔會笑你, 怕咩wor! 我當時叩門直資, 由10月寫到7月呀!
原帖由 kkk3316 於 10-6-30 01:46 PM 發表

"Re-knocked" letter 有用嗎?可否提點信中內容應如何表達或可否send sample給我 ?

謝謝!!

kkk3316,
Every school own school mission, you could write why you agree with them and how to fit and match them if yours succeed into there. Also, try to draw a picture about that school (view from website or on site campus) and write some words by your kid to the Principal.
原帖由 kkk3316 於 10-6-30 13:46 發表

謝謝!!

其實除左官津小, 私校都應該有位放出黎. 既然樓主所講的那間小學有o甘多唔好的comment(我都好怕新移民或南亞裔學生), 點解唔試埋私校? 如果學校真係甘差, 我諗我連比個小朋友讀幾個月我都接受唔到 . 我情願先捱貴學費, 等有機會再轉官津小.

我覺得又可以試下跨區叩門,好似中西區咁都可以試下,唔一定要搵D好TOP既.