用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

主流同國際 [複製鏈接]

主流同國際都有學卷, 我又無能力比個仔去外國, 一定係上香港主流中學, 我又想佢d英文打好d根基, 請問我應該報主流定國際好?

如果讀完國際kg, 再出去報私小or直資, 有d咩小學會收??

多謝意見
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 jenny媽媽 於 10-6-30 23:29 發表
我覺得我小朋友讀主流既英文程度都好好啵~最主要係你平時有冇同佢練既啫~放學之後有冇繼續比佢學英文咁啵..好似我個小朋友咁佢本身都係講中文語言為主既但每日放學之後會照繼續O係學校學英文老師比返o黎既評估係一D ...

咦, jenny媽,
咁你小朋友係不係讀祟真??

Jenny媽媽:

想請問讀主流班既小朋友, 英文也能學得到外國口音嗎?
thx!

原帖由 jenny媽媽 於 10-6-30 23:29 發表
我覺得我小朋友讀主流既英文程度都好好啵~最主要係你平時有冇同佢練既啫~放學之後有冇繼續比佢學英文咁啵..好似我個小朋友咁佢本身都係講中文語言為主既但每日放學之後會照繼續O係學校學英文老師比返o黎既評估係一D ...

其實讀主流都有機會接觸外籍老師同埋普通話老師, 但不及國際部咁多時間, 我個仔K3插班, 讀左一年啲英文改進不少, 如果是由K1開始讀起, 可能成效更好, 考小學都會勝人一籌, 因此我都會俾佢細妹讀崇真, 但我會俾佢考國際部
至少將來考小學會著數D,
至於完成KG, 將來考小學, 考主流小學或直資小學都得, 不一定要讀其他國際小學或海外升學, 就算係崇真讀國際小學, 考中學都可以考番傳統名校, 今年是國際部第一年中學派位, 好似話大部份國際部的小六生都在自行派位有著落, 要稍後睇下佢個網的公佈

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-30 17:20 發表
主流同國際都有學卷, 我又無能力比個仔去外國, 一定係上香港主流中學, 我又想佢d英文打好d根基, 請問我應該報主流定國際好?

如果讀完國際kg, 再出去報私小or直資, 有d咩小學會收??

多謝意見 ...
‹ 上一主題|下一主題