用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P3 & P5 呈分試係為自己的banding or 學校的banding? ...
go

P3 & P5 呈分試係為自己的banding or 學校的banding? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我成日見媽咪話自已個小朋友響學校band 1 or band 2,係唔係靠個呈分試來決定?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Thanks.
呈分試的卷係唔係考試局出架?
or 學校自已出?

醒目開學勳章

有些學校考巻較難(分數偏低),有些考卷較易(較易取分數),會出現banding 偏差和錯誤嗎?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

天瑜 : 請問呢點要點做到呢 ?

所以知己知彼,如果您為兒女準備,協助他/她爭取校內排名的話,平時唔同老師/家長傾計都要變得八。

原帖由 天瑜 於 10-7-2 08:13 發表
校內呈分試佔50% **

(標準化=拉CURVE)其實可以分別得到的。不過,個人覺得1)如果有一科太多同分的話(除了最低分外),對於緊次於該同分分數的同學來說就好慘,RANKING會比預期低好多!如果因為咁GE情況而跌BAND/進入所謂的 ...

醒目開學勳章

好詳細, 不過我都係睇唔多明, 我數學唔好

原帖由 天瑜 於 10-6-11 14:06 發表
HI,

P.3 係TSA, 評學校的。
P.5 LAST EXAM & P.6 FIRST TEST & P.6 THIRD TEST 就係所謂的呈分試。

呈分科目有:中,英,數,常, 音,視藝。(共六科) (有些會將音樂改為普通話)

每一科成績排名後再以標準化來計算得分  ...

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我睇咗啦, thank you .

原帖由 天瑜 於 10-7-2 13:12 發表
hi 雪文,

click入去睇下,慢慢睇!  

請看看P. 25 至 P.35 會具體D。

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_2007_05_25.pdf
‹ 上一主題|下一主題