用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 住在筲箕灣/西灣河的(嘉諾撒)家長們齊來傾談及分享..... ...
go

住在筲箕灣/西灣河的(嘉諾撒)家長們齊來傾談及分享.....

有好料, 有難題, 齊來分享及解答.

Hello ! 我叫Jodie於2004年12月7日出世(重3.495kg)*  現在就讀於浸信會倍理學校

hi

我囡囡將入讀小一,不過唔係住這區,我都想傾下呀!
見到學校綱頁,有嘉樂園同生日會,見讀小朋友好開心,我囡囡好期待入小學

原帖由 cherilau 於 10-6-12 12:06 發表

想問吓筲箕灣/西灣河唔係16校網??? 點會派來14校網的 香港嘉諾撒學校 ???

原帖由 cherilau 於 10-6-12 12:06 發表

讀14校網點解唔可以住其他校網地址呢?
有「自行收生」及「統一派位」機會報讀.
我現在居住係鰂魚涌, 不過將會遷往筲箕灣.
咁你係唔係住筲箕灣/西灣河??? 你的小朋友是否讀香港嘉諾撒學校 ???

原帖由 iwon888 於 10-6-18 06:15 發表
想問吓筲箕灣/西灣河唔係16校網??? 點會派來14校網的 香港嘉諾撒學校 ???

Hello ! 我叫Jodie於2004年12月7日出世(重3.495kg)*  現在就讀於浸信會倍理學校

cherilau 你個小朋友今年先小一???我個女今年升小二啦..我都係住筲箕灣

原帖由 cherilau 於 10-6-22 10:54 發表
讀14校網點解唔可以住其他校網地址呢?
有「自行收生」及「統一派位」機會報讀.
我現在居住係鰂魚涌, 不過將會遷往筲箕灣.
咁你係唔係住筲箕灣/西灣河??? 你的小朋友是否讀香港嘉諾撒學校 ???

...

係呀小女今年升讀p1, 請多多指教.

原帖由 Shirley_ 於 10-6-28 10:09 發表
cherilau 你個小朋友今年先小一???我個女今年升小二啦..我都係住筲箕灣

知道你都係叩門入架WOR..HEHEE...好開心...我LAST YEAR 都係架.....

原帖由 cherilau 於 10-6-29 09:31 發表
係呀小女今年升讀p1, 請多多指教.

唔係, 我係統一派位派入的.

原帖由 Shirley_ 於 10-7-2 09:56 發表
知道你都係叩門入架WOR..HEHEE...好開心...我LAST YEAR 都係架.....

OHOH..SORRY....但係都開心啦.入到...HEHE

我住SHAU KEI WAN 架..你呢???

原帖由 cherilau 於 10-7-2 14:11 發表
唔係, 我係統一派位派入的.

我都住SKW, 請問自行收生及統一收生都是填第一自願?

Cherilau, 我都係住筲箕灣,囡囡今年升3,今年九月揀小學,好想佢入到鰂魚涌嘉諾撒! 但小女得十五分,都知入到既機會好小! 但都會博一博!  你話你囡囡係在統一派位入到, 能夠跨區入到, 真係好好彩! 好羨慕你呀! 你係唔係都係得十五分?

原帖由 ML-BB 於 10-7-5 23:28 發表
我都住SKW, 請問自行收生及統一收生都是填第一自願?

我係將會遷往筲箕灣住, 但現在都係住在鰂魚涌, 我不是跨區的, 係14區住的. 其實我都係15分, 但我的策略係從[自行分配]及[統一派位]都將香港嘉諾撒放在第一位, 如果萬一在2個機會落空的話, 我會再叩門. 但好好彩不用到最後的一關"叩門".
如果你堅決撰擇這一間學校, 咁你可以學我的撰校策略, 祝你成功!

原帖由 j1716 於 10-7-11 17:36 發表
Cherilau, 我都係住筲箕灣,囡囡今年升3,今年九月揀小學,好想佢入到鰂魚涌嘉諾撒! 但小女得十五分,都知入到既機會好小! 但都會博一博!  你話你囡囡係在統一派位入到, 能夠跨區入到, 真係好好彩! 好羨慕你呀! 你係唔係 ...

Hello Cherilau,

May I know you success in the first round or second round??

原帖由 cherilau 於 10-7-28 09:32 發表
我係將會遷往筲箕灣住, 但現在都係住在鰂魚涌, 我不是跨區的, 係14區住的. 其實我都係15分, 但我的策略係從[自行分配]及[統一派位]都將香港嘉諾撒放在第一位, 如果萬一在2個機會落空的話, 我會再叩門. 但好好彩不用 ...

我係2nd round才入到的, 1st round除了多人遞表外, 亦會先收有多過15分的學生(有兄姐在該校就讀或有同一宗教), 所以較難入. 而2nd round的"統一派位"就好靠運氣及是否住址與校網同區.

原帖由 七點半 於 10-8-24 14:37 發表
Hello Cherilau,

May I know you success in the first round or second round??

啊....

請問你知不知道是否有人憑15分入到呢??

原帖由 cherilau 於 10-8-25 09:38 發表
我係2nd round才入到的, 1st round除了多人遞表外, 亦會先收有多過15分的學生(有兄姐在該校就讀或有同一宗教), 所以較難入. 而2nd round的"統一派位"就好靠運氣及是否住址與校網同區.

...

我囡囡的校學有幾個女仔15分頭1st Round只有2位入到, 而有2位要在2nd Round才入到. 另外有1位要叩門才入到.

原帖由 七點半 於 10-8-25 14:36 發表
啊....

請問你知不知道是否有人憑15分入到呢??

謝謝你!!!!

看來我要好好部署一下.....

原帖由 cherilau 於 10-8-26 13:31 發表
我囡囡的校學有幾個女仔15分頭1st Round只有2位入到, 而有2位要在2nd Round才入到. 另外有1位要叩門才入到.