用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010/2011 【P1 & J1】 [複製鏈接]

大家好!  今年九月, 我仔仔會入讀 TT 一年級了。未知有無同學仔呢??
   0    0    0    0

回覆 1# TTYanne 的文章

我兒子也是將會讀p.1, 6月30日還要去一次做甚麼測試等等....,但我以乎看不到崇小今年的升中派位情況!

在TT website可以看到升中派位情況, 但未有update info. 但5月份個家長會校長有提過,
你可以在30/6 再問一問校長吧!

原帖由 tomyanma 於 10-6-22 19:58 發表
我兒子也是將會讀p.1, 6月30日還要去一次做甚麼測試等等....,但我以乎看不到崇小今年的升中派位情況!

你們好! 我女兒也是讀TT。多多指教!

jacy,
你好!! 多多指教!!!
希望識多幾個家長, 能互相照應一下,
如果30/6都會出席assessment test 的話, 希望有機會見面!

原帖由 jacy 於 10-6-27 14:39 發表
你們好! 我女兒也是讀TT。多多指教!

Sorry that I am so busy these days.
我們怎樣相遇?Pm我電話no給你, 你可以找我! Thanks!

原帖由 TTYanne 於 10-6-27 21:04 發表
jacy,
如果30/6都會出席assessment test 的話, 希望有機會見面!

我send 唔到PM給你, 我戴眼鏡, 穿白色T shirt和牛仔褲仲有波鞋(Addidas). 希望有機會見面!

原帖由 TTYanne 於 10-6-27 21:04 發表
jacy,
如果30/6都會出席assessment test 的話,

oh.......我依家先見到此post, 未有機會相認.
我好乖.....通常會坐第一行, 因為要留心聽書.

今晚校長講了.....
1) 加多一班J1===> 3班P1 + 2班J1 (5班)
2) 今年第一屆J6畢業, 只有3-4位學生要等6/7放榜先知讀邊間, 其餘的學生都考得好好; 會盡快把升中的資料 (七月初) 放在website以供參考.
3) 有25個操地道英文老師 + 36操地道PTH老師.
4) 陳傳道是教會支薪, 但有好多時間在 TT服務學生兼家長.

原帖由 jacy 於 10-6-30 16:21 發表
我send 唔到PM給你, 我戴眼鏡, 穿白色T shirt和牛仔褲仲有波鞋(Addidas). 希望有機會見面!

回覆 8# TTYanne 的文章

不知何時會知道他們屬於那一班??

hi, 大家好, 我囡囡今年都係崇真讀一年級, 請多多指教.

原帖由 jacy 於 10-7-1 12:05 發表
不知何時會知道他們屬於那一班??

昨日買書先發現,常識也是用英文,忘記問下校長,夠竟的小朋友有冇足夠能力明白老師講乜呢?

hi  歌利亞,

太好了, 又多一個同途人

原帖由 歌利亞 於 10-7-1 21:33 發表
hi, 大家好, 我囡囡今年都係崇真讀一年級, 請多多指教.

我估頭一兩個月會辛苦一點, 要少少時間適應的.
當年阿仔考tt k1時, 物野英文都唔識, 讀了k1 一個學期完全明白eng & PTH 老師講物野, 細路學外語的能力較大人高, 比少少時間就ok!

昨晚用cantonese, eng & PTH問野, 阿仔都可以講返比我聽考物野, 在TT浸了三年全英及 PTH, 不會有大問題的.

昨晚, 除了答問題及聽指示畫野外, 原來都考大肌肉, 我個仔有玩打籃球, 跑步就跑第一 , 好攪笑!

原帖由 tomyanma 於 10-7-1 22:19 發表
昨日買書先發現,常識也是用英文,忘記問下校長,夠竟的小朋友有冇足夠能力明白老師講乜呢?

我都有去6月30日,不過沒有留意原來今年J1是有兩班。我以為只有一班添。囝囝會是J1。那麼就不知是J1什麼班了。

我相信很多父母都好想孩子在年幼時打好語文基礎、聽多d 不同人的口音、唔怕外國人……所以, 越來越多人申請國際班, 由一班變兩班。

30/6, 十幾位eng老師自我介紹時, 因太多不同口音了, 我只能100% 聽到 Mrs Erica Lee & Mrs Staebe 兩個老師講的野, 其他老師…….我真係聽到一半乍            

原帖由 bosophie 於 10-7-2 11:20 發表
我都有去6月30日,不過沒有留意原來今年J1是有兩班。我以為只有一班添。囝囝會是J1。那麼就不知是J1什麼班了。

TTYanne, tomyanma,

你們是英文班OR國際班和你們都是讀崇幼的嗎, 小囡讀英文班和不是讀崇幼的, 所以對崇小有好多野都唔係好清楚.

原帖由 TTYanne 於 10-7-2 12:44 發表
我相信很多父母都好想孩子在年幼時打好語文基礎、聽多d 不同人的口音、唔怕外國人……所以, 越來越多人申請國際班, 由一班變兩班。

30/6晚, 十幾位eng老師自我介紹時, 因太多不同口音了, 我只能100% 聽到 Mrs Eric ...

我個仔是讀國際班.
如有唔係好清楚的野, 可以出聲, 我們知道的, 一定會share!

原帖由 歌利亞 於 10-7-2 19:59 發表
TTYanne, tomyanma,

你們是英文班OR國際班和你們都是讀崇幼的嗎, 小囡讀英文班和不是讀崇幼的, 所以對崇小有好多野都唔係好清楚.

bosophie,

今天, 我同 mrs staebe say goodbye時, 我問佢會唔會教J1, 她說......J1 兩班由mrs erica lee & ms laura教.
mrs erica lee教開J1, 做得IJSS個in-charge, 當然有番甘上下!  ms laura....我就唔熟, 不過同 mrs staebe 對話時, ms laura路過, mrs staebe 專登介紹我個仔比佢認識, 佢好nice!

其他P1家長,
以我所知, 主流班也有機會由外籍老師擔任班主任, 我朋友個孩子就係P1香港人, P2由外籍老師班主任, 希望你地都遇到外籍老師啦!

原帖由 bosophie 於 10-7-2 11:20 發表

Hi, all,

My son will be in J1 too. I was late for the briefing and didn't know that there will be 2 J classes.

Do you know when will we know which class our children be assigned to?

Thanks for the info, anyway, TTYanne!

我反睇過舊posts, 2008當年是21/8出 class list的, 我估年年都係甘上下, 太早出 class list會多改動, 所以最後兩星期出, 把改動減少.

原帖由 4wongs 於 10-7-3 09:40 發表
Hi, all,
Do you know when will we know which class our children be assigned to?

Thanks for the ...
‹ 上一主題|下一主題