用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 2010 P.2 同學仔報到
go

2010 P.2 同學仔報到

醒目開學勳章

下年我個仔讀2D, 你地呢?

我個女讀2C,佢同唔到佢嘅好朋友一班不知幾

各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試前哪個星期大病有關?,試過兩次都是這樣,唉),
最後全年全級都十名之內.(其實靠前三次考成績好.)
男仔考試真唔穩定.好似過山車怕怕.和他之前分開的同學,或者唔慣.希望好快适應返..toys,我到時有功課問題.請指教.thanks

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

全級十名內仲叫過得去~~~ 應該話係好叻仔o勒~~~

我唔知同我個仔玩開o個d同學仔讀乜o野班, 不過我佢如果唔同班會唔會唔開心, 佢話唔會~~~ 佢個人都真係幾"無情"~~~

嘩~~10之內都好勁喎,咁你個仔一定全班3名之內,應該我叫你哋多多指教就真!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-4 08:43 發表
各位第一次留言.請多多關照和指點.我估唔到上小二會調班,我仔由A班調到C班.他的班主任說他班許多調到B班.Toys今年我仔和你同班.或者會見到..,我仔成績都算過得去,可惜最後期末考試考得差了,有少少失望(唔知同他考試 ...

原帖由 toys 於 10-7-4 20:22 發表
嘩~~10之內都好勁喎,咁你個仔一定全班3名之內,應該我叫你哋多多指教就真!!

唉!本來和他同班全級第一名(和他同一幼兒圓的且相熟的同學仔)互相比賽.但最後一次回落到..想問你呢怎溫常識?
我仔常識最弱.主要唔識答問題.組織句子..多謝

常識對我黎講都好難溫,我都係和佢温曬成本書咋,有咩温咩,都好靠佢哋嘅記性,其實你個仔咁叻,我真的想請教你怎樣和佢温書的!!
八卦問句......全級考第一名個位會去邊班?

quote]原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 09:49 發表

唉!本來和他同班全級第一名(和他同一幼兒圓的且相熟的同學仔)互相比賽.但最後一次回落到..想問你呢怎溫常識?
我仔常識最弱.主要唔識答問題.組織句子..多謝 ... [/quote]

原帖由 toys 於 10-7-5 13:01 發表
常識對我黎講都好難溫,我都係和佢温曬成本書咋,有咩温咩,都好靠佢哋嘅記性,其實你個仔咁叻,我真的想請教你怎樣和佢温書的!!
八卦問句......全級考第一名個位會去邊班?

quote]原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 09:49 發表 h ...

toys 等阿仔放學回來才知.唔知小學係唔係女仔文課好過男仔.我仔次次中文和常識差過她.
我通常考試前一.二個星期和他溫書(唔好處如果考試前病了.就會發生這次失敗原因).好似你一樣溫考試內容,ok就做呢練習等,沒特別野.
請問這個暑假怎安棑課外活動?我給阿仔學游水和plan緊是否給阿仔學拉小提琴,唔知各位有何意見?toys你的子女是仔還是女?

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 13:49 發表

toys 等阿仔放學回來才知.唔知小學係唔係女仔文課好過男仔.我仔次次中文和常識差過她.
我通常考試前一.二個星期和他溫書(唔好處如果考試前病了.就會發生這次失敗原因).好似你一樣溫考試內容,ok就做呢練習等,沒特別 ...

全級第一係咪A班4科都考第一o個個女仔?

我都係用你地咁上o下o既方法同個仔溫習, 又係中文同常識麻麻地.... 其實我都諗唔到仲有乜o野方法o勒~~~ 雖然我個仔冇你同toys個女咁叻, 不過我已經對佢o既成績好滿意o家o勒!

今個暑假我都有俾個仔去學游水, 其他就同平時學o個d冇分別o勒!

原帖由 Geni 於 10-7-5 14:52 發表

全級第一係咪A班4科都考第一o個個女仔?

我都係用你地咁上o下o既方法同個仔溫習, 又係中文同常識麻麻地.... 其實我都諗唔到仲有乜o野方法o勒~~~ 雖然我個仔冇你同toys個女咁叻, 不過我已經對佢o既成績好滿意o家o勒 ...

geni.係呀.這次考試連四課考第一.估唔到,前三次考我仔和她平分兩課第一.這次阿仔輸了給她拿晒四課.阿仔返來好唔開心..哪位同學心智好成熟.無論寫字和說話都唔似小一.
我仔第一次學游水.都唔膽把頭浸落水.見到笑死人
好快小二啦.其實小學成績分野是中,英作文(女仔在這方面應好呢),暑假我會教他基本作文....

請問toys and geni 你係唔係全職照顧孩子?我和老婆都要工作,所以有時發覺教子女的時間太少!回去only看他有沒有做晒功課就完了..到時他大少少,功課深了唔知怎算.唉無計要搵食...

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 15:35 發表
請問toys and geni 你係唔係全職照顧孩子?我和老婆都要工作,所以有時發覺教子女的時間太少!回去only看他有沒有做晒功課就完了..到時他大少少,功課深了唔知怎算.唉無計要搵食... ...

係啦, 我見到個board同一個人名出現4次都覺得好犀利!

其實你個仔都好成熟喎~~ 我個仔對自己考第幾都唔在意, 有時我覺得佢叻o左, 佢自己又冇乜特別開心, 退步o左o既話佢又冇話失望..... 都好o既, 咁佢會覺得讀書冇乜壓力o羅! 開開心心都幾好!

我地兩公婆都要番工o家, 每晚最早都要7點先番到屋企, 食埋飯過一陣佢地就上床訓覺o勒~~ 功課佢一般都已經做哂, 我就同佢對o下咁啦, 如果o個日要默書就同佢默一次, 真係要溫習o既就留番星期六日, 因為平日都冇時間o勒~~ 到大d功課深到佢自己搞唔掂先再算o勒~~

我都有打算o係呢個暑假搞搞佢d中文, 因為佢作文同閱讀理解都要加把勁先得~~~ 之不過我就未必自己教得到, 一來自己d中文都麻麻地, 二來冇乜耐性~~~

原帖由 Geni 於 10-7-5 16:21 發表

係啦, 我見到個board同一個人名出現4次都覺得好犀利!

其實你個仔都好成熟喎~~ 我個仔對自己考第幾都唔在意, 有時我覺得佢叻o左, 佢自己又冇乜特別開心, 退步o左o既話佢又冇話失望..... 都好o既, 咁佢 ...

我仔知道考得唔好.返來唔講給我知成績(且係房哭了一場).
男子真係中文和常識係弱項.真係要寫多呢!你仔係唔一直D班?

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

係呀, 我個仔連續2年讀D班, 仲未搵到人同佢同班o忝~~

吓~~你個仔已經好叻ga 喎,唔駛大喊呀,會唔會佢驚你哋失望而唔開心?定佢對自己嘅要求好高?其實我都盡量唔比我女咁大壓力,就算自己好緊張佢d成績都盡量唔好在佢面前表現不滿,因小朋友都好在意爸爸、媽媽點睇自己的成績,現在先升小二,幾時喊到升中。其實考好試、讀好書是為自己,不用和其他人比較,自己盡了力便可。我現在都學緊放鬆自己,希望我小朋友都在開心的環境下學習。多多得罪、敬請原諒!!

原帖由 kcleung1973 於 10-7-5 16:56 發表

原帖由 toys 於 10-7-5 17:38 發表
吓~~你個仔已經好叻ga 喎,唔駛大喊呀,會唔會佢驚你哋失望而唔開心?定佢對自己嘅要求好高?其實我都盡量唔比我女咁大壓力,就算自己好緊張佢d成績都盡量唔好在佢面前表現不滿,因小朋友都好在意爸爸、媽媽點睇自己的成績,現在先 ...

toys,現在我同他說道理,他現在沒事了.(小孩子有得玩好快沒事lar).或者我好似你說在佢面前表現不滿,真要檢討.希望好似你一樣放鬆自己....

toys,geni:阿仔講全級第一留係A班,他常玩的同學去B班.要重新适應返新同學.到時唔知怎問功課?

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 09:07 發表
toys,geni:阿仔講全級第一留係A班,他常玩的同學去B班.要重新适應返新同學.到時唔知怎問功課?

我個仔都問o左佢d同班同學o勒, 玩開o個幾個都唔同班了~~~ 之不過佢適應力強, 應該好快會貪新忘舊~~

原帖由 Geni 於 10-7-6 10:26 發表

我個仔都問o左佢d同班同學o勒, 玩開o個幾個都唔同班了~~~ 之不過佢適應力強, 應該好快會貪新忘舊~~

放暑假唔知你仔在家平時有什麼活動?

醒目開學勳章

原帖由 kcleung1973 於 10-7-6 13:32 發表

放暑假唔知你仔在家平時有什麼活動?

我就係怕佢唔知o係屋企做乜好, 所以暑假我幫佢報o左社區中心o既日託. o個度日日都有唔同活動, 又有做功課時間, 一個星期又有一日outing, 另外一個星期游3日水, 好忙~~~