用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗商會中學
go

元朗商會中學

我女今日放榜派元朗商會中學,係第2自願,好多人都話OK,如果係你地,你地會唔會試下去第2間?

商會是英中, 往年是元朗區排第三, 只在鄉中和趙中之後, 但近年會考成績稍遜, 有人傅他會步元中後塵, 會有中文班,
可能今年無禁受歡迎, 居然第二志願都仲有位, 叩吾叩門你自己決定

原帖由 Lydia_Ho 於 10-7-6 11:37 發表
我女今日放榜派元朗商會中學,係第2自願,好多人都話OK,如果係你地,你地會唔會試下去第2間?

快 d 去搵另一間啦.

如搵唔到學校, 叫個女比心機考好分班試, 一定要入到精英班.

你問多 d 人對呢間學校 comment 啦 .

原帖由 Lydia_Ho 於 10-7-6 11:37 發表

其實你擺位時以甚麼標準的?以人地的建議或自己小朋友的需要?放得落第2位應該在你心中有一定地位,點解今天還要問人如何?
話分兩頭,如果你小朋友成績高,還有更好選擇,去扣門亦可;但亦再提點,如果商中是你心水選,點解難為自己和小朋友,再去四處撲?

唔好意思,我路過的!我自己在元朗大,現時已搬走,

坦白講,商中係元朗都唔錯架,不過最緊要睇吓你小朋友的成績,若果佢仲有能力"叩門"趙中或鄉中,咁當然去"叩門"博吓,但若果係Band 1尾的話,我都覺得可以讀商中.我細佬都係商中畢業,現時讀完大學,讀緊Master了!

原帖由 Sherryko9 於 10-7-6 14:00 發表
其實你擺位時以甚麼標準的?以人地的建議或自己小朋友的需要?放得落第2位應該在你心中有一定地位,點解今天還要問人如何?
話分兩頭,如果你小朋友成績高,還有更好選擇,去扣門亦可;但亦再提點,如果商中是你心水選,點解難 ...

原帖由 天娜 於 10-7-6 11:45 發表
商會是英中, 往年是元朗區排第三, 只在鄉中和趙中之後, 但近年會考成績稍遜, 有人傅他會步元中後塵, 會有中文班,
可能今年無禁受歡迎, 居然第二志願都仲有位, 叩吾叩門你自己決定

...

同意!!!但要努力考入精英班

唔知何子偉依家點?

校風很好。成績雖然在元朗前列,多出理科尖子,只不過今年多了不少上車英中。

http://www.ylmass.edu.hk/web/wha ... %20results%2009.pdf
It seem very good HKCEE result in  last year.
and excellent AL result. Pls check the web page la/.

元朗商會中學
2010年香港高級程度會考(HKALE)

統計
考生人數:         62          
優異(A)總和:         35         創本校最近十年新高
優良(A-C)總和:         178         創本校歷屆新高
達到本港大學最低入學要求之學生         100%          

This year AL
    本校學生應考共15科,總優良率: 57.4%,總合格率: 99.7%, 其中14科之合格率為100%。
    科目         優良率        

合格率
    英語運用(UE)         41.9%         100%
    中國語文及文化         41.9%         100%
    電腦應用         100%         100%
    數學及統計         90.0%         100%
    化學         89.7%         100%
    生物         88.9%         100%
    歷史         83.3%         100%
    純粹數學         71.4%         100%
    物理         67.9%         100%
    地理         66.7%         100%
    經濟學         62.5%         100%
    應用數學         60.0%         100%
    中國歷史         50.0%         75.0%

卓越表現學生

麥穎怡         3 優         2 良
譚曉晴         3 優         2 良
吳君傑         3 優         2 良
陳軍浩         3 優         2 良
鄧樂瑤         2 優         3 良
趙善衡         2 優         2 良
林俊榮         2 優         2 良
林靜文         2 優         2 良
鄭浩賢         2 優         1 良
陳皓彬         2 優         1 良
林偉榮         2 優         1 良
朱偉駿         2 優         1 良

唔好意思,
請問你個囡囡自行報邊兩間中學?
電腦派位甲部填邊3間中學?
乙部頭2間係邊2間中學?

以上問題,如不方便公開,可否pm(私人訊息)給我?

我問咁多問題,因為商會以往一定要第一志願先至入到,想知道係唔係今年由於有新英中,電腦派位乙部第二志願都有機會,呢項資料對明年升中學生好有用。

另﹕
根據我的認識,商會的老師頗為"輕鬆",但"部分"學生好勤力,而且學生資質好好(點都有個英中銜頭可吸收精英學生),想讀好書,一定要入精英班(有兩班),非精英班的學習氣氛比較差。

我個小朋友都係派咗第二志願是商中.