用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 各位前輩可以幫吓我嗎?
go

各位前輩可以幫吓我嗎?

我老公係陳瑞祺舊生, 佢話以前學校成績、操行、老師們也不錯, 不過唔知經過咁多年以後是否仍舊一樣, 還是已沒有從前般好?
其實我地都有諗過到時幫囝囝誇區返陳瑞祺試吓(我地住灣仔區), 不過d朋友同屋企人都話返學咁遠小朋友會好辛苦, 同埋唔知如果香港區會唔會有校車到呢?
仲有如果第一輪同第二輪都無揀陳瑞祺, 而揀番灣仔區d學校, 咁係咪到時派得唔好先走去陳瑞祺叩門, 學校會唔理我地架?
唔好意思咁多問題, 希望大家多多幫忙, 俾d意見我地啦!

原帖由 sasa_p 於 10-6-29 13:24 發表
我老公係陳瑞祺舊生, 佢話以前學校成績、操行、老師們也不錯, 不過唔知經過咁多年以後是否仍舊一樣, 還是已沒有從前般好?
其實我地都有諗過到時幫囝囝誇區返陳瑞祺試吓(我地住灣仔區), 不過d朋友同屋企人都話返學咁 ...

無你老公個代嚴, 我D 朋友講.  

住灣仔好似遠一D, 我知大埔都有人出黎.  但係九龍去HK 好少校車.  如果入左你搬唔搬先? 重有好幾年先有MTR. 唔止讀6年wow, 升中都係lee 區即係12年.

舊生 20分? 有無宗教分?  20分lee 兩年都入唔哂要抽wow!

wensi~多謝妳的回應!
大埔都有人出來讀? 真係好遠吓喎! 係喎! 如果一路讀上去, 中學都係在附近, 咁就真係12年都咁遠喇! 因為我地暫時都無諗到會搬既問題! 始終我地有2個小朋友, 要搬真係唔係咁容易!
我地係教友, 所以有宗教分! 反而我係諗緊如果第1、2輪都無揀佢, 叩門先番轉頭, 學校會唔會唔理我地咋!?

原帖由 sasa_p 於 10-6-29 21:12 發表
wensi~多謝妳的回應!
大埔都有人出來讀? 真係好遠吓喎! 係喎! 如果一路讀上去, 中學都係在附近, 咁就真係12年都咁遠喇! 因為我地暫時都無諗到會搬既問題! 始終我地有2個小朋友, 要搬真係唔係咁容易!
我地係教友, 所 ...

有25分一定收1st round.

如果叩門為乜要叩CSK 先 扣都叩返灣仔 CWB 一帶啦! 叩門都係考試, 而且lee 兩年小班教學, 都無乜位得5個度.

如果係我最保險ge 做法係, 1st round 選CSK 有25分入更, 除非有好多25分要抽但係好微. 起碼有一間唔太差ge shcool 係手. 個心定d 好過派左去d 不知名ge 小學.  校車如果無藍田都有可以上 or 再諗搬.

到第3round 叩門去灣仔 CWB 一帶ge 學校.  好似軒小上下午.

你睇吓lee 個方法可唔可行.

多謝妳意見, 等我考慮吓妳既建議先!

原帖由 sasa_p 於 10-6-30 15:50 發表
多謝妳意見, 等我考慮吓妳既建議先!

分享一下我上年既經歷, 希望幫到你.
因為亞仔上年係派到第8志願, 當時好驚, 四出叩門....
亞仔係上年叩門考入csk 的, 記得當時佢地係沒有任何申請表比你填, 有關叩門的人, 係叫你地將d profile 放係學校門口既收集箱內等通知既.
我記得好像是8月初左右收到電話的, 因為我round 1, 2 都係選 csk. 所以將有關証明放埋係 profile內以表示誠意, 佢地打來問左我一個問題,原來我round1張form 沒有他們學校印, 証明唔到我round1真係選佢地, 要我將有校印果份副本再fax一次比佢地....之後過左幾日, 佢地再打來通知我幾時 interview
由記得果日係分兩輪 interview, 係一開始等緊in 既時間, 有個主任就同我地講, 今日係有兩輪 interview既, 好抱歉我們學位有限只係會收3名學生..... 我睇返當時第一輪大約有 50-60人左右. 我心諗唔知這些在座既人是否round 1,2d都係選 csk, 還是有沒有選既只要有交個profile都有機會in ?
不過當時我沒有問其它家長是否round 1,2都係選 CSK....

Catherine

Catherine
多謝妳的分享! 咁最後妳囝囝係咪都入左呀? 但原來叩門位得咁少咋! 咁即係話如果我地第一round同第二round都無放csk落第一位, 到時叩門分分鐘唔會show我地, 就算有份in都唔會揀我地囉!
不過同屋企人傾過我地暫時唔會plan搬去九龍, 所以如果真係揀csk到時返學就會好遠, 亦好怕小朋友會好辛苦, 不過又有d矛盾, 好怕放棄左入csk既機會, 到時又派左間唔知咩學校, 就真係唔知點喇!

原帖由 catherinepang 於 10-7-3 20:20 發表

分享一下我上年既經歷, 希望幫到你.
因為亞仔上年係派到第8志願, 當時好驚, 四出叩門....
亞仔係上年叩門考入csk 的, 記得當時佢地係沒有任何申請表比你填, 有關叩門的人, 係叫你地將d profile 放係學校門口既收集 ...

原帖由 sasa_p 於 10-7-6 18:20 發表
Catherine
多謝妳的分享! 咁最後妳囝囝係咪都入左呀? 但原來叩門位得咁少咋! 咁即係話如果我地第一round同第二round都無放csk落第一位, 到時叩門分分鐘唔會show我地, 就算有份in都唔會揀我地囉!
不過同屋企人傾過我 ...

唔駛客氣, 只係就我所知咁講.... 係呀, 讀緊csk, 讀得幾好tim.  
不過我唔肯定是否round1,2無選csk就一定唔show, 因為我當時無問過其它
家長....唔排除csk見我張round1 form 沒有校印, 佢以為我(運)水摸魚所以叫我補回張 form 1都唔定, 真係唔知....

同埋有時考學校時都好多意外既, 考唔到未必係仔女問題, 可能無緣姐, 反而最緊要係係讀得到, 讀得好...因為亞仔派果間實在令我好驚(每級只有2班)所以我先要四出搵學校, 當時真係不知所措...
亞仔幼稚園有個同學仔媽咪上星期打過比我, 佢個女係上年P.1都考過幾間學校, 最後德望收左, 佢打比我係想問我另一間普通既學校好唔好..? 原來佢個女跟唔上, 要留班.... 所以.
有時就係咁架啦, 盡力啦. 祝好運, 搵到一間幾好又讀得開心既好重要... haha

catherinepang,

真係好多謝你係度分享左你D experience, 之前睇過好多討論, 都無咩人有叩門csk成功, 請問係記唔記得你個時intereview d 咩 ?? 考d咩架 ?? 唔該你....

原帖由 CJCJ 於 10-7-7 17:31 發表
catherinepang,

真係好多謝你係度分享左你D experience, 之前睇過好多討論, 都無咩人有叩門csk成功, 請問係記唔記得你個時intereview d 咩 ?? 考d咩架 ?? 唔該你.... ...

PLS CHECK P.M

我都想知佢intereview d咩呀? 我今個星期六會同囝囝去intereview呀.. 會唔會intereview埋家長?? 唔該!

catherine,
妳講我好o岩呀! 最緊要係小朋友讀唔讀到, 好似妳個frd咁辛苦幫個女考左入德望, 但個小朋友追唔追得上都真係另外一回事, 所以我都覺得隨緣啦!
我諗我都可能會試左灣仔區先, 如果最後都要去csk叩門希望佢地會show我啦! 不過聽d家長話csk好少有叩門位, 咁就真係睇吓到時好唔好彩喇!
多謝妳既意見呀! ^o^

Catherine, thank you so much for yr info.