用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 今年小六生派位如何?
go

今年小六生派位如何?

聽聞今年小六派位幾好 .
校車站的一位小六生派了第二志願 (旅港). 唔知其他小六同學是否派到心儀中學呢?

原帖由 MimiCactus 於 10-7-7 10:29 發表
聽聞今年小六派位幾好 .
校車站的一位小六生派了第二志願 (旅港). 唔知其他小六同學是否派到心儀中學呢?

係law 唔知各位師兄師姐都可以派到心儀學校.
今年好多都派到第一志願, 唔知同微調左英中同中中有無關係呢 ? 我見上年好多師兄係派左去陳瑞琪書院, 但聽d家長話陳瑞琪書院上年要問中文班.....

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 12:17 發表

係law 唔知各位師兄師姐都可以派到心儀學校.
今年好多都派到第一志願, 唔知同微調左英中同中中有無關係呢 ? 我見上年好多師兄係派左去陳瑞琪書院, 但聽d家長話陳瑞琪書院上年要問中文班..... ...

學校仲未出個表.  

開中文班最煩係係F1入英文班成績唔去下年又會落返中文班, 個3年可能係度上上落落, 好難適應.

我仔升P4 我已經好緊張, 個兩年點過.

原帖由 wensi 於 10-7-7 13:21 發表

學校仲未出個表.  

開中文班最煩係係F1入英文班成績唔去下年又會落返中文班, 個3年可能係度上上落落, 好難適應.

我仔升P4 我已經好緊張, 個兩年點過. ...

我咪仲驚!
wensi,遲d想問吓你的意見和分析,可以幫我嗎?

原帖由 csk家長jj 於 10-7-7 14:48 發表

我咪仲驚!
wensi,遲d想問吓你的意見和分析,可以幫我嗎?

大家研究吓! 我仔升P4你都信我.

原帖由 wensi 於 10-7-7 15:04 發表

大家研究吓! 我仔升P4你都信我.

信!選校排位你最拿手嘛

原帖由 csk家長jj 於 10-7-7 15:09 發表

信!選校排位你最拿手嘛

係啦, 真係有d野想問
d人成日話亞哥讀緊細佬實入, 真係咩 ??

計一計數先, 細佬都唔知係咪真係入到 ??
唔係大仔只有10分, 亞哥讀緊有10分. 都係20分姐
咁人地果d如果係大仔15分, 如果係同宗教咁都係20分.
即係同分..... ? 點可以說實入緊呢 ? 係唔係我計錯數 ?
請指教一下

有哥哥在同間小學就讀的弟妹已是必收生.即自行分配學位佔30%,如未能入晒就會在大抽獎時的50%既學位入埋晒.
就算你計分都應該有30(兄在該小學就讀有20+適齡有10)

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:43 發表

係啦, 真係有d野想問

即係同分 ...

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:43 發表

係啦, 真係有d野想問

即係同分 ...

細佬申請小一時,大哥重係度讀. 細佬係必收生 唔係計分ga!

基於放便照顧原則.  咁係要計下細佬申請小一時, 大哥幾多年班.

原帖由 wensi 於 10-7-7 16:27 發表

細佬申請小一時,大哥重係度讀. 細佬係必收生 唔係計分ga!

基於放便照顧原則.  咁係要計下細佬申請小一時, 大哥幾多年班.

原來係咁... 我以為亞哥讀緊都係只得10分
計吓數, 好彩亞哥讀P.6果年佢就讀 P.1剛剛趕得切, 好彩.
因為重有排, 可以無同細佬留意清楚tim
聽你們講左後當堂個心定晒....起碼唔駛再騰一次

我同係case一樣, 阿哥讀小六, 妹妹讀小一.  但自己想囡囡中學讀女校, 但呢中學女校少, 又無咩信心入到.   如果一開始唔選CKS, 抽心儀既聖家, 但怕最終又抽唔到, 就大煲啦.  真係好煩
原帖由 catherinepang 於 10-7-9 15:17 發表

原來係咁... 我以為亞哥讀緊都係只得10分
計吓數, 好彩亞哥讀P.6果年佢就讀 P.1剛剛趕得切, 好彩.
因為重有排, 可以無同細佬留意清楚tim  
聽你們講左後當堂個心定晒....起碼唔駛再騰一次 ...

原帖由 MimiCactus 於 10-7-9 16:05 發表
我同係case一樣, 阿哥讀小六, 妹妹讀小一.  但自己想囡囡中學讀女校, 但呢中學女校少, 又無咩信心入到.   如果一開始唔選CKS, 抽心儀既聖家, 但怕最終又抽唔到, 就大煲啦.  真係好煩  ...

play safe, 叩門去聖家都可以. 唔收都定d,好過唔知去邊.  如果心血少唔好玩la!

學校出左升英中個表.

我女考入P1, 請問女生派那間中學?

原帖由 wensi 於 10-7-9 23:20 發表
學校出左升英中個表.

唔知有冇睇錯, 網上資料寫陳瑞褀中學剛剛個年祇收得23個csk小學的同學, 聯繫學校應有25%學位, 即係應該可以收50個csk小學的男仔, 點解今年收得咁少呢?

有冇人知道啊?

原帖由 thinkpad 於 10-8-5 10:49 發表

唔知有冇睇錯, 網上資料寫陳瑞褀中學剛剛個年祇收得23個csk小學的同學, 聯繫學校應有25%學位, 即係應該可以收50個csk小學的男仔, 點解今年收得咁少呢?

有冇人知道啊? ...

係年年都係得2x - 30個入陳瑞褀中學

叻ge 唔會選,  唔達標ge 選左都唔會收.

WENSI,

知唔知CSK中學收生既成績係點?