用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 红马 VS 优才, 你会点拣?
go

红马 VS 优才, 你会点拣?

大家可否比D意见?  好难得抽到红马, 但是优才又叫我地2ND IN, 若果真是比OFFER我, 我地应唔应该转?

我都知阿仔唔系资优. 他是果D要逼吓先读书嘅人,我是喜欢优才嘅教学,但又担心他响咁自由嘅环境,净系识得玩...

如果唔考虑$$嘅问题, 你地会点拣?  大家快D比D意见我啦.. 唔该各位.

Sorry ! 咩叫紅馬 ??

我自己大女今年升K3, 如果唔計 , 優才是我首選

紅馬就是馬頭湧官立小學(紅磡灣). 是區內最好的小學.  如果我是派到其他區內小學,我唔駛講一定揀優才. 就是現在咁情況,我先至十五十六.

點洗揀呀?
一定係馬頭湧官立小學(紅磡灣)啦.

你要幾時答复优才?

優才收左先再諗啦......我個人比較喜歡優才

其实到最后,我地放弃咗优才, 无去到SECOND IN. 免得浪费人家的时间.  

而红马就在我屋企附近, 升中派位又好好, 我相信我们的决定是无错的.

原帖由 HoPunMom 於 8-7-2010 17:18 發表
其实到最后,我地放弃咗优才, 无去到SECOND IN. 免得浪费人家的时间.  

而红马就在我屋企附近, 升中派位又好好, 我相信我们的决定是无错的.

同意!我亦相信你的决定是對的

原帖由 liktin 於 10-7-7 21:59 發表
點洗揀呀?
一定係馬頭湧官立小學(紅磡灣)啦.

can share why you think GT is not that good ? thanks

對不起,請問優才有甚麼好?除了一條龍外,值得放棄一間名津小?

Sorry,是"名官小"

同意jeremyphlam,
Hi waiwai2006: 只是我個人意見,我跟優才校長談過5/6次, 覺得頗商業化, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何? 紅馬幾十年業績均不俗,算是一線中到頭的官小,不應捨近求遠!

原帖由 liktin 於 10-7-14 15:06 發表
Hi waiwai2006: 只是我個人意見,我跟優才校長談過5/6次, 覺得頗商業化, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何? 紅馬幾十年業績均不俗,算是一線中到頭的官小,不應捨近求遠! ...

OIC, thanks

回覆 13# HoPunMom 的文章

Many people have an impression that schools which adopt activity approach are "too free". It is not true. As what I observed, most students in GT are quite smart academically and they can exercise self-discipline. I was surprised to see my son running in the playground in recess and pay full attention in class in a minute. You believe or not, most government schools only show you the attainments of one or two "elite" classes.

原帖由 liktin 於 14-7-2010 15:06 發表
Hi waiwai2006: 只是我個人意見,我跟優才校長談過5/6次, 覺得頗商業化, 而且他的中學成績未知,一條龍又如何? 紅馬幾十年業績均不俗,算是一線中到頭的官小,不應捨近求遠! ...

俾多一個意見, 今早突見在緊貼"紅馬"的一個露天停車場己被拍賣起樓, 相信有兩三年的塵土飛揚了.
點決定, 見人見智了。