用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
go

大抽獎怪現象

朋友個仔在二線小學考6X/12X, 竟然在大抽獎派到
沙田蘇浙, band2學生派入band1中學, 大抽獎怪現象可見一班 !

咁其實可能佢出到黎是band 1呢,
我女個同學都係,估佢是band 2 ,但佢派左一間band 1中學,
我家有對雙子公主

回覆 1# north2010 的文章

我個女係 band 1 中派咗去 band 2 頭,好慘!

回覆 1# north2010 的文章

我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好.

北區其中一間鳳溪兩年前, 有個係將鄧顯放係第六之後, 佢係band three學生, 居然大抽獎入到鄧顯...

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:09 發表
我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好. ...

好同情你地, 係Band1一定可以叩門成功, wish you luck!!

其實下屆家長要按自己情況選校,唔好聽人講話Band1一定派不到去Band3便信十足.

你填form排位可能有問題
band 1学生一定比band 2学生先揀中学, 除非你女女係band 2 當 band 1揀, o甘就有機會入左band3

我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好. ...

希望各位家長好好理解派位辦法去揀学校, 有d老師都唔太了解

回覆 7# moyan 的文章

因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級第14.全班第5.隔黎班個女仔就全級第三. 排係我地第19個位同學都入到band 1學校..我地仲可以講咩好..今日去面試都阻到隔黎班個女同學..見到佢down到極點..我為有向我女兒同佢同學互相鼓勵..要相信自已..成績品行唔差..冇理由會入間band 3學校...如英中冇哂位..唔緊要..仲有band2好既學校...大家比心機.唔好放棄...今日面試左2間..其中一間band 2下午已經話收左我囡囡..一間就等10號通知..聽日有一間英中可以面試..希望成功啦...不過聽日見既英中都講明...要等註冊當日..有其它同學唔黎..有位先再考慮...真係好痛苦

tigi, 我支持你, 吾好氣餒, 一間中就中, 中起上黎有排你開心!!  你女女考得咁好, 重係中西區, 咁多好學校, 唔會冇位的, 而且, 我相信一定會有人唔去註冊的, 你想好的時候, 大把人也同你一樣想法! 或者其他人有其他他們認為更好的呢?! 未知之數,所以現在不要多想了, 叩得幾多叩幾多, 分秒必爭!!

加油!!!!! flighting!!!

回覆 10# cherrylemon 的文章

多謝支持,希望承你貴言啦.早d訓,希望明天再博殺過,^^

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:39 發表
回覆 7# moyan 的文章

因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級第14.全班第5.隔黎班個女仔就全級第三. 排係我地第19個位同學都入到band 1學校..我地仲可以講咩好..今日去面試都阻到隔黎班個女同學..見到佢down到極點..我為有向我女兒同佢同學互相鼓勵..要相信自已..成績品行唔差..冇理由會入間band 3學校...如英中冇哂位..唔緊要..仲有band2好既學校...大家比心機.唔好放棄...今日面試左2間..其中一間band 2下午已經話收左我囡囡..一間就等10號通知..聽日有一間英中可以面試..希望成功啦...不過聽日見既英中都講明...要等註冊當日..有其它同學唔黎..有位先再考慮...真係好痛苦

我都唔識講乜安慰你地, 總之100% SUPPORT 你地

全級考第三在自行階段揀2間都唔收要等派位?! 真係好奇加唔好彩喎, 希望你地快d揾到學校!

你個case老師有咩解釋呢?  

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:39 發表
因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級 ...

點解要我哋玩呢個遊戲 ,雖然未到我個女,但都唔遠了(2年),我好驚,不安......,希望大家都皆大歡喜,叩門成功

原帖由 moyan 於 10-7-7 21:58 發表
全級考第三在自行階段揀2間都唔收要等派位?! 真係好奇加唔好彩喎, 希望你地快d揾到學校!

你個case老師有咩解釋呢?  

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

SMLEUNG, TIGI

你哋唔好灰心,我都支持你哋和你哋子女!

Three possible reasons:

1. Wrong order and selection of schools, like pick cross-district top band 1 schools with limited seats and with associated primary schools, too many band 1 EMI schools on the list; (Parents)
2. Put band 2/3 schools too soon; (Parents)
3. Low priority of random number assigned to the kid (Luck)

One of my friend made a terrible mistake (1), but the random number is good, so her daughter still got 3rd choice band 1 EMI.

Most mistakes are from parents, of course they won't admit this and then complain about the system. Education Bureau distributed the CD which illustrated the system clearly and some parents never watch that and only try their luck.

原帖由 mrs.so 於 10-7-7 21:13 發表
北區其中一間鳳溪兩年前, 有個係將鄧顯放係第六之後, 佢係band three學生, 居然大抽獎入到鄧顯...

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學... ...

I doubt it. Here say only.

No chance from CA, may be other reason, like her parents work there..........

原帖由 ANChan59 於 10-7-7 23:32 發表

引用:

Three possible reasons:

1. Wrong order and selection of schools, like pick cross-district top band 1 schools with limited seats and with associated primary schools, too many band 1 EMI schools on the list; (Parents)
2. Put band 2/3 schools too soon; (Parents)
3. Low priority of random number assigned to the kid (Luck)

One of my friend made a terrible mistake (1), but the random number is good, so her daughter still got 3rd choice band 1 EMI.

Most mistakes are from parents, of course they won't admit this and then complain about the system. Education Bureau distributed the CD which illustrated the system clearly and some parents never watch that and only try their luck.

你嘅理論有你的道理,不過更要考慮埋實際情況和為人父母心態!

TIGI 的囡囡 校網是中西區:
Band One
高主教  9(學位數目)
St. Clare's  18
St. Stephen's Girls'  6
英華女校 95

BPS(東區)   6
聖公會鄧肇堅(灣仔區)  4
香港真光(大坑)(灣仔區)  4
中華基金 (東區) (直資)  8
金文泰 (東區)   6
嘉諾撒聖心 (南區)  2
聖公會呂明才(華富)(南區)    8

Band Two
香港真光(南區)   42
嘉諾撒培德(南區)   18
漢華(東區)    8
鄧肇堅維官(灣仔區)  6
何東(灣仔區)    8
培僑(東區) (直資)   9
束華三院李潤田 (東區)    10
聖伯多祿(南區)        10
文理(香港)(東區)   10
寶血女中(東區)   4
陳白沙 (南區)         24
香港仔呂明才 (南區)   24

Band Three
樂善堂梁銶琚 104
閩僑      8
慧姸雅集   24
培英(華富)    30
余振強第二中        24
束華三院馬振玉       2
明愛馬鞍山      2
香港聖瑪加利   48
聖士提反堂   84
黃鳳翎   8
孔聖堂          8
玫瑰崗  8
明愛馬登基金    8
北角協同    10
伊斯蘭脫維善    8
蘇浙公學       35
嶺南衡怡     3
嶺南中學    10
明愛莊月明     24
明愛胡振中     18

男校不適用
皇仁  4
張振興       4
King's 66
St. Joseph's  12
St. Louis   40
香港仔工業     24
航海      2

今年2010中西區小六人數約有1939人,即是有646 Band One學生,Band One女生如果就讀非直屬的小學,统一派位乙部第一志願必定揀英華女校(95個位),但是英華女校明年搬去深水埗暫時校舍大約4年才搬返羅便臣道,你諗吓如果父母唔想囡囡舟車勞頓,放棄英華,你地咁多專家唔該教吓TIGI和其他中西區囡囡家長一個更穩陣的選擇,就算揀英華第一,抽完95個抽不到,到第二輪你揀邊間Band One都係咁少位,抽輸埋到第三輪(If your 3rd choice is still Band One)機會更微,咁你地又話,應該一早投降,第三志願放間Band Two(只有他區),Band One生仲要去他區讀Band Two,俾係你會甘心?你哋可有考慮佢哋嘅處境?南區的小學生仲惨啲添呀。

係呢度BK升中派位,我只最敬佩一位Mummy KHMAMA,因為佢俾嘅意見,係有佢花費很多時間搜集整理和不斷更新的資料去支持,唔係好似有些人上嚟隨便講兩句,便閃咗,咁叫show off,唔係有心幫人。

原帖由 greendotdot 於 10-7-7 22:38 發表

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛 ...

有位專家話派位都有電腦出錯的可能,甚至乎學校呈錯分,應該聯絡學校向教育局查究。band 1生最唔好彩只會入band 2, 除非考生填band3 学校先過band2。所以樓主個case好有問題!