用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2010/11 小一新生請進
go

2010/11 小一新生請進

收到學校的暑期班通告
1. 中文班
2. 游泳班
3. 舞蹈選拔

有無人會參加呢?

we will let daughter to try 舞蹈選拔. I heard some students will join the 中文班 too.

原帖由 HTM3008 於 10-6-17 16:10 發表
收到學校的暑期班通告
1. 中文班
2. 游泳班
3. 舞蹈選拔

有無人會參加呢?

回覆 2# andykwan 的文章

Hello andykwan,
你囡囡是否學緊跳舞?
我聽到,如果入選舞蹈隊每月費用約$2000和星期六練習的.

Dear HTM,

yes, my daughter is learning Jazz and love dancing very much.

I just know the schedule of practice in summer holiday from the school notice. i will let her have trial in summer first.

原帖由 HTM3008 於 10-6-21 16:30 發表
Hello andykwan,
你囡囡是否學緊跳舞?
我聽到,如果入選舞蹈隊每月費用約$2000和星期六練習的.

Hi Andy,

我囡囡本身學緊芭蕾舞, 而且興趣頗大. 故此我都有幫佢報舞蹈選拔.

Hello andykwan, Stephenie:

請問兩位, 你們的囡囡是否協幼生呢?
我囡囡是外校的而且是開心幼稚園玩玩樂樂, 心想很難涵接協恩小一, 很担心

冇阿, 呢啲活動要著住幼稚園校服出席, 寫明如果要著便服要出示學生手冊, 好似專為協幼生而設咁.  阿囡唔係協幼生,著校服同出示手冊都冇用, 都係開咗學至算啦!

又好似係喎, 但學校張通告寄曬比小一新生, 真奇怪??
原帖由 YolandaTam 於 10-6-24 11:10 發表
冇阿, 呢啲活動要著住幼稚園校服出席, 寫明如果要著便服要出示學生手冊, 好似專為協幼生而設咁.  阿囡唔係協幼生,著校服同出示手冊都冇用, 都係開咗學至算啦! ...

we didn't consider this point.. as we don't have handbook at the moment...

my daughter is not from HYKG, but she knows some of friends already via sunday church.

原帖由 HTM3008 於 10-6-24 12:10 發表
又好似係喎, 但學校張通告寄曬比小一新生, 真奇怪??

收到新生家長會通告, 買書不是同一日, 有些不便.
各位媽媽會買多少件校服呢?

Hi Melody媽咪,

我囡囡都唔系協幼的學生, 希望她會適應到新學校的生活啦. 所以我有幫佢報讀跳舞班及讀書班, 等佢預早熟識一下學校的環境. 現時你們提起我才想到她亦沒有校服及學生手冊, 幸好今個星期六有迎新家長日可以到時問問點處理.
順便想問問各位Daddy,Mami預算買什麼款式的書包比囡囡? 有什麼好建議呢?

大家好, 我囡囡都會今年9月入讀協小小一, 希望大家多d交流一下

係喎! 我都想知邊款書包適合小一學生?

Hello Stephenie:
我朋友叫我不要買有鏕的書包很重的,
我想買護脊書包, 我女想買有卡通的書包, 暫時未有共識.
阿女太瘦了怎能背起個重書包, 在這個暑假會谷肥她.

唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我所指是除了課本之外是否還有什麼其他嘢(如運動衫、波鞋、水壺等)? 因驚住買個細書包太細裝唔晒, 太大個又揹唔起.

Stephanie_T,

我諗今個星期六新生家長日, 可能都會講下小一書包大約每天要帶甚麼回校, 再唔係, 當日都可以問下老師

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-8 02:22 發表
唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我 ...

今天買了新書, 欠兩本未有貨.
大家買了未?

我都有呀, 因為若果是自己去書局買的話太花時間了, 而且一樣未必搵得齊.

Melody媽 & Stephanie_T

我都係返學校買書, 諗住方便d, 唔想花時間去書局買書, 欠個兩本要到開學先有

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-9 01:34 發表
我都有呀, 因為若果是自己去書局買的話太花時間了, 而且一樣未必搵得齊.

買咗...喺嗰度仲有兩個好熱心嘅小朋友幫我忙, 希望我個囡都會係咁好人!

很快地望望她的新書內有聖經課本 ,
原來英文書內有教phonic太好了, 不需外找 ,
大家知不知道中文是否用普通話教呢?