用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) P1 Knock door schedule
go

P1 Knock door schedule

Do anyone know about 2010/2011 P1 Knock door schedule ?  Will the result released shortly?  
Is it need paper exam or just interview? Any parent can share their pass experience?  
Thank you.

今年小一叩門, 有沒有人收到消息呢?

還沒有消息嗎? 朋友女兒以前都差不多是在這個時段開始叩門interview。若有家長已接到Interview通知, 可否分亨一下?  如果已開始約人interview, 而沒有自己份, 那可以放下這項目, 好好去按排其他事務好了!

請各位好心家長幫吓忙! 謝謝!

我估要等8月頭交堂費時, 有人放棄學位, 先可收叩門生???

Good Luck !!

原帖由 yyf3341 於 10-7-7 16:07 發表
還沒有消息嗎? 朋友女兒以前都差不多是在這個時段開始叩門interview。若有家長已接到Interview通知, 可否分亨一下?  如果已開始約人interview, 而沒有自己份, 那可以放下這項目, 好好去按排其他事務好了!

請各位好 ...

不論小一叩門還是插班問題, 也很少人回應叩門呢?

以我所知, 以往MSC會先在七月頭做Interview, 選定合適人選, 然後八月頭交堂費後, 如有空缺, 就會通知她們. 當然她只會選"合適"的人Interview啦!

不知為何其他學校在BK網的叩門消息比較多和家長反應也很快, 但不知為何MSC卻是很少, 是沒人肯分享, 還是有其他理由呢?

原帖由 mmak 於 10-7-7 16:57 發表
我估要等8月頭交堂費時, 有人放棄學位, 先可收叩門生???

各位家長,

想問我個女已經面試咗小二升小三,但係現在都無收到電話,咁係唔係即是沒有機會呢?定係在8月過交堂課後,如果有位都仲有機會呢?

謝謝!

原帖由 yyf3341 於 10-7-8 09:59 發表
以我所知, 以往MSC會先在七月頭做Interview, 選定合適人選, 然後八月頭交堂費後, 如有空缺, 就會通知她們. 當然她只會選"合適"的人Interview啦!

不知為何其他學校在BK網的叩門消息比較多和家長反應也很快, 但不知為 ...

請問升小二的學生都是在8月交堂費呢?

原帖由 mmak 於 10-7-7 16:57 發表

升小二的學生是在9月交堂費

早排有通告話.. 請家長 如果新學年唔打算在MCS升讀P.2, 要在7月前通知學校...

原帖由 妍妍媽 於 10-7-8 12:19 發表
請問升小二的學生都是在8月交堂費呢?

yyf3341

我囡唔係叩門入, 雖然我都係MCS家長, 但關於P.1叩門真係咩都唔知??... 又如何分享呢??

以我所知學位唔多, 又唔會有人想放棄學位... 又何來叩門位呢??
我囡好多同學都有姊妹同校, 轉校機會就更少啦...

聽講有D家長會比較喜歡 DGJS or St paul, 會hold 住MCS 個位 等依兩間學校嘅位....
你可以留意吓 DGJS or St paul, 幾時公佈叩門位結果, 咁可能 MCS 就有位收叩門生 ......

隨緣吧!!

原帖由 yyf3341 於 10-7-8 09:59 發表

不知為何其他學校在BK網的叩門消息比較多和家長反應也很快, 但不知為何MSC卻是很少, 是沒人肯分享, 還是有其他理由呢?

噢, 原來已經見左啦! 有冇講幾時知道消息?
原帖由 scotia.nova 於 10-7-12 18:42 發表
今日p1 叩門interview, 唔知全部有幾多人,
我只見個staff 拿住個list 有大約12人, 唔知仲有冇page 2.

亞女尋晚10點發燒, 去左醫院睇急診, 今日起來發脾氣
哎.... 真係時也命也....

我同老公都答得唔好, 之前plan  ...

己interview了,沒有被選, 還是收拾心情再向下一目標出發!

你囡囡可以有機會見已很叻了, 不要灰心, 未到開學,也有機會.  想請問一下, 你覺得如何可以吸引到校長選擇interview 呢? 是不是真的要有referral 才有機會見校長呢? 你囡囡就讀那間幼稚園呢? 是不是有比較出色的專才和公開獎項呢? 請給明燈指引! 謝謝!

原帖由 scotia.nova 於 10-7-12 18:42 發表
今日p1 叩門interview, 唔知全部有幾多人,
我只見個staff 拿住個list 有大約12人, 唔知仲有冇page 2.

亞女尋晚10點發燒, 去左醫院睇急診, 今日起來發脾氣
哎.... 真係時也命也....

我同老公都答得唔好, 之前plan  ...

scotia.nova,

我都好有同感, 我都in 左幾間學校, 如果有見家長的, 好多時學校都會強調品德既培訓, 就只有這間沒有, 不過亦有可能係我接觸這間學校的時間太短,而造成錯覺。但掂都好, 佢肯收我個小朋友, 我都會好感恩...

Dear yyf3341,

請不要放棄呀!希望在明天!

我囡囡有幸在14/7am可以到MCS interview,是13/7am收到call的.
Re: Your Questions,
1. 你覺得如何可以吸引到校長選擇interview 呢?
Ans :向MCS 交了兩次portfolio及兩封信,
其中一封是用手寫的三頁纸 (7 Jun 親手交).
2. 是不是真的要有referral 才有機會見校長呢?
Ans :我哋係冇referral!
3. 你囡囡就讀那間幼稚園呢?
Ans :KV
4. 是不是有比較出色的專才 ...
Ans :沒有特別專才!

Good Luck!

原帖由 yyf3341 於 10-7-14 09:20 發表
你囡囡可以有機會見已很叻了, 不要灰心, 未到開學,也有機會.  想請問一下, 你覺得如何可以吸引到校長選擇interview 呢? 是不是真的要有referral 才有機會見校長呢? 你囡囡就讀那間幼稚園呢? 是不是有比較出色的專才 ...

上年P.1應該係有兩個叩門位的.  上年8月3日上午一年鈒新生要交留位費, 他們當日下午已收到電話收咗佢地, 並即日去學校交留位費和編班.  (我認識其中一位叩門生的).  學期中亦有一個同學退學, 幾日後已有插班生.  

既然你地已經有interview, 一定有機會的.  祝你們成功.  如果你們看看2010 P.2 forum, 今年也有兩個插班生了.  希望在明天呢.

其實學校不是只重學術, 品德都是非常注重的.  教她們除了要尊重校長和老師, 也要尊重每個同學和校工.  老師比好多唔同崗位每一個學生: 班長, 行長, 科長, 值日生等, 給她們責任感.  校長也很強調 all round development.  可能短短嘅 interview 不能令你們太了解學校吧.

scotia.nova ,

Thanks !

[quote]原帖由 scotia.nova 於 10-7-18 00:56 發表
Tinffany  : hello, our girls are in the same kg, add oil add oil.

請問是不是在自行及統一選它作第一?  妳的女兒好叻呀.  我的要人家 IN 了才知道.

原帖由 Tiffannyc0211 於 10-7-15 10:31 發表
Dear yyf3341,

請不要放棄呀!希望在明天!

我囡囡有幸在14/7am可以到MCS interview,是13/7am收到call的.
Re: Your Questions,
1. 你覺得如何可以吸引到校長選擇interview 呢?
Ans :向MCS 交了兩次portfoli ...

panbaby ,

Thank you u.....!
YES ! 我自行統一Part A選 MCS 作第一的!

Add oil ! 希望在明天!

GoodLuck !
原帖由 panbaby 於 10-7-20 18:17 發表
請問是不是在自行及統一選它作第一?  妳的女兒好叻呀.  我的要人家 IN 了才知道.

恭喜你同囡囡,有得面試已經係成功的第一步了。請問你係咪跨區的。相信你囡囡真的非常出色哦。
你的case會令到將來的家長有了新的希望  。

原帖由 Tiffannyc0211 於 10-7-20 21:45 發表
panbaby ,

Thank you u.....!
YES ! 我自行及統一Part A選 MCS 作第一的!

Add oil ! 希望在明天!

GoodLuck !