用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬頭涌官立小學(紅磡灣) vs 聖方濟各英文小學 ...
go

馬頭涌官立小學(紅磡灣) vs 聖方濟各英文小學

我明白學業上無得比, 但我住在紅磡, 而且官立is free

仲要睇您小朋友受唔受到谷。

聖方濟各係勁谷的。我有朋友的小孩, 讀開一間程度叫深的幼稚園,  去到聖方濟各,p1 下學期已經追得好辛苦, 最後都要轉校。不過已是早兩年的事了。

原帖由 liktin 於 10-7-4 12:23 發表
我明白學業上無得比, 但我住在紅磡, 而且官立is free
[

我們是小二插班的, 學業上應該可以的

馬頭涌官立小學(紅磡灣) 好似唔你一條龍, 所以跟sfa 是一樣.  如果你不是銀紙的問題, 便不要浪費sfa 給你的機會, 因他們經過interview 選出的學生是有一定的水準.  如真的於1年級後發現追不上的話, 才去轉校都ok!  因他們讀的是比其他學校深一年的.

Hi liktin,
Close to your situation. My boy also succeed into SFA and other subsidy. I am so afraid of SFA pressure in academy, even the ability of my boy is fine. Also, $$$ is most concern.
You have to consider your kid's ability if choosing SFA finally.

Agree with seanandangus, SFA academic is better then 馬頭涌官立小學(紅磡灣), 紅馬 only 60% . but SFA far from me, it spend 1.5 hours daily for travelling, I think my son can learn more for this 1.5hrs * days * 5 years.
Right?

因剛收到英華小學的電話, 也confirm了小兒,我想馬頭涌(紅磡)是90%會放棄的了。
而家要想的卻是聖方濟各英文小學vs英華小學。現3所學校也註冊了及交了一個月學費。讓我有時間可再找各位給于意見‧
其實培正及拔萃小學也通知了會在今個星期考試,這個遊戲好像一玩就停不了,累!

回覆 8# liktin 的文章

liktin,

I want to know how you knock the door of 拔萃小學, is it just send the profoilio. Thanks

Hi 奸奸豬,
我報所有學校也是同一format,
1) 一封一頁紙的信 (中文),
2) 學業成績單,
3) 一版小兒個人資歷的summary, 如學過的音樂体育, 學校比賽及課外活動等。
4) 証明文件副本

點解你又可以抽官校, 又可以有直資位 ?
你幾時報英華 ?

唔好講到馬頭涌官立小學(紅磡灣)同sfa無得比!!!  據聞女拔全級第一都係紅馬轉過去的, 唔通女拔又差過sfa?!?  我幾時都覺得讀書係50%靠父母, 30%靠自己, 20%靠學校.  sfa 成功佳因收都係叻仔叻女多, 而呢班小朋友的父母除左唔介意每月比around$5000 學費, 大多亦會再比多最少$3千幾報其他course (有d比差唔多1皮), 試問每月最少用成7/8千點會唔掂.  如果鮮魚行小學個個小朋友每月都有 7/8千去back up, 我相信鮮魚行小學都可以変band 1 小學.

講返正提, 我pick 英華, 因為攪咁多野都係想將來入到間band 1中學, 咁英華中學已經係band 1, 英華小又差唔多99%可以升上英華中學, 衰極都有間英華頂住, 一個唔好彩讀得好重可以轉男拔/spcc/喇沙, 名副其實進可攻; 退可守

原帖由 liktin 於 10-7-7 11:07 發表
Hi 奸奸豬,
我報所有學校也是同一format,
1) 一封一頁紙的信 (中文),
2) 學業成績單,
3) 一版小兒個人資歷的summary, 如學過的音樂体育, 學校比賽及課外活動等。
4) 証明文件副本 ...

請問一頁中文信是什麼信?  表達對lee間學校的喜愛?
#3)係portfolio, right?
因為小女今年2010 K3, 輪到我啦!  請指教.  thx.

回覆 3# alexmum 的文章

Hi Alexmum, 因為我吾係抽架, 係考入去的, 插小2, 不是小1。

回覆 2# suewong 的文章

Hi SueWong,
中文信只是寫了要轉校的原因, 順便sell下個仔咁, 一頁紙only.

Hi 仔仔錫錫你, 其實我好中意馬頭涌, 因我是校友(馬頭涌上午),  二十幾年前, haha。
今天我收到聖方濟各同英華給我的書單, sfa真的明顯較深。但因一條龍, 我暫時想會放棄sfa 同馬頭涌,不過仍未作最後決定。

原帖由 suewong 於 7-7-2010 18:10 發表

請問一頁中文信是什麼信?  表達對lee間學校的喜愛?
#3)係portfolio, right?
因為小女今年2010 K3, 輪到我啦!  請指教.  thx.

Sorry Suewong, 未答你#3, 係咪portfolio呀, 我想吾算係。因為只是十分簡單的一個summary, 只寫了活動名稱, 及所得獎項, 如piano幾多級等, 約20多項。非常簡明。

約20多項

原帖由 fatbb_mama 於 7-7-2010 23:11 發表
約20多項

Sorry, 可能令你誤會了, 約20多項不是很多或好叻的, 只不過我分了幾個groups, 無哩頭咁加加埋埋一大堆就有的了:
如音樂*2項;
運動*2項;
課外學習(如公文數等)*3項;
校內比賽, 班代表及校隊等*7項;
對外公開表演*6項 (功夫及跳舞)
等等..........

樓主, 點解你想轉校? 你囝囝在紅馬考第幾名? 可以透露嗎?

原帖由 S.H.K 於 8-7-2010 13:36 發表
樓主, 點解你想轉校? 你囝囝在紅馬考第幾名? 可以透露嗎?

Hi SHK,
又誤會了, 不是正在讀紅馬, 而係剛考了紅馬小2。
而小兒在其本校全年考第2