用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教嘉諾撒聖家學校(九龍塘)成功叩門既家長 ...
go

請教嘉諾撒聖家學校(九龍塘)成功叩門既家長

我個小朋友都有參加叩門筆試, 近日喺bk見有媽咪收到電話通知註冊, 但我都未有收到電話

今日我打去學校問過, 佢話佢地由2/7號起會寄信比各家長(佢話唔係打電話既), 仲話所有信已寄出, 如果今個星期內收唔到信既話即係fail

請問各媽咪, 你地有無收到咁既信? 係唔係真係用信去通知咖? 因為我真係見有家長話收到電話咖

學位緊張, 我係收到電話還要我即日註冊.

原帖由 luiluimama 於 10-7-8 14:33 發表
我個小朋友都有參加叩門筆試, 近日喺bk見有媽咪收到電話通知註冊, 但我都未有收到電話

今日我打去學校問過, 佢話佢地由2/7號起會寄信比各家長(佢話唔係打電話既), 仲話所有信已寄出, 如果今個星期內收唔到信既話即 ...

原帖由 hinhin2828 於 10-7-8 15:05 發表
學位緊張, 我係收到電話還要我即日註冊.

請問幾時叫你註冊?

通常佢地都會話係寄信, 但以我知, 如果佢地收你就會打電話叫你即日或第二日立刻註冊, 可能等到嘅信都會係waiting or rejected.

Just called the school.  The lady said that the last batch of P1 Knock Door Result already sent on last Friday (includes all acceptance, reject & waiting list cases)

我感覺收得信都唔方係好消息啦, 係收就打黎叫我去註冊啦

咁係唔係即係話, 收唔收到會收到信呀?

Yes, i believe if accepted, the school had already called for registration.   But a "Waiting List" Letter is still better than a "Reject" Letter.

luiluimama,

我個小朋友係19/06 9:00am參加叩門筆試,22/06 10:33am收到電話通知註冊!

請不要放棄呀! Good Luck !

原帖由 luiluimama 於 10-7-8 14:33 發表

今日我打去學校問過, 佢話佢地由2/7號起會寄信比各家長(佢話唔係打電話既), 仲話所有信已寄出, 如果今個星期內收唔到信既話即 ...

有冇媽咪收到後備通知信?

我今日都收到電話啦, 聽日會去註冊

luiluimama,

恭喜!恭喜!

原帖由 luiluimama 於 10-7-20 20:01 發表

thank you

luiluiama:

請問之前有否收到 WAITING LETTER ?

我現在還等 HF SCHOOL。

winnie.

原帖由 luiluimama 於 10-7-20 20:01 發表

恭喜晒.

大家有機會做同學仔啦 !

I've received the letter from HF KLN Tong.  Waiting list....

原帖由 siuming99 於 10-7-20 23:49 發表
I've received the letter from HF KLN Tong.  Waiting list....

8月相信仲有位出來, 因聽聞有些私校call waiting, 所以大家又可以轉了.

yes yes.  8月頭應該仲有人轉.  大家都執個靚位!

原帖由 jackie_lau2000 於 10-7-21 09:38 發表

8月相信仲有位出來, 因聽聞有些私校call waiting, 所以大家又可以轉了.
~easybring~

係呀, 我之前係waiting list咖, 不過筆試之後, 我一直都有親身交信去學校, 星期一學校打比我, 話一直想收我個女, 但有少少原因所以學校hold住我個申請, 我同個職員解釋左之後, 星期二再交多一封信去學校, 下午就收到學校電話話收我個女啦

如果你地都真係心儀聖家, 真係要努力交信顯示誠意, 我覺得依間學校好buy依樣野咖

原帖由 winnie1312 於 10-7-20 22:11 發表
luiluiama:

請問之前有否收到 WAITING LETTER ?

我現在還等 HF SCHOOL。

winnie.