用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問我咁做岩唔岩呢?
go

請問我咁做岩唔岩呢?

我小朋友係 2007年10月出世, 由上年開始已經報左多間有名氣時幼稚園, 但可惜真的可以算係全軍覆沒, 只有一間收, 但這間學費真的好貴, 而又唔係我地心目中好想入果間, 所以依家決定, 留返係村校原校升k1, 今天我會再戰再報心儀既k1, 但係咁樣, 佢可算係超大仔, 依家有d擔心, 到時佢今年再去interview 時, 會唔會好似特別大個咁呢? 同埋, 到佢小學時, 其實會唔會俾d同學笑佢, 大佢地一年呢? 因為有朋友曾經咁同我講, 驚第日小朋友唔開心wor, 唔知你地有咩意見呢? tks!

你不用太擔心, 如果係你同我的年代, 可能會比人笑"年紀大", 這幾年, 出生率高咗好多, 多咗家長為咗小朋友入到好學校, 而比小朋友做大仔/女, 包括我...base on我observation, 小朋友11/12 月細仔, 幾乎入唔到所謂名校(當然有exception如超"成熟"的小朋友, 家長有同school有relation...)
我真的無擔心小朋友比人笑, 不過我好擔心, 今年比佢做大仔/女, 都唔一定有advantage, 因為我知道好多9月打後出世小朋友都有今年再戰的plan, 太多competition, 學校可能會pick番d2008年出世的小朋友, 比個chance佢地, 我地呢d, 又變成2頭唔到岸...

其實我覺得唔會比人笑佢,我囝囝0702上年interview都有好多06細in,我都有幾個朋友0609去interview.唔覺有什麼問題.
原帖由 MEOWKLP 於 10-7-8 15:41 發表
我小朋友係 2007年10月出世, 由上年開始已經報左多間有名氣時幼稚園, 但可惜真的可以算係全軍覆沒, 只有一間收, 但這間學費真的好貴, 而又唔係我地心目中好想入果間, 所以依家決定, 留返係村校原校升k1, 今天我會再 ...

比我會村校讀住先,9月中之後再打電話去看看是否有位…但就唔會重讀…老實講,出年再考又唔擔保亞b一定可以考到心目中的理想學校,比你入到理想學校又保証入到好小學,除非你考到一條龍…
唔好意思,我唔係想掃你興,但收唔收唔有時都唔止凈睇表現,你怎能確保出年就可以考到?

留返村校升k1, 出年再報名校k1/插k2...
如果係...
基督堂
http://www.cckg.edu.hk/
聖約瑟
http://www.lasalle.org.hk/pages/lead_in/sjkg/index.htm
...的話跟本就是由k2開始的

想問下點解基督堂無k1?

我都好認同sheffield的講法, 我小朋友都係0710, 今屆的確係好大競爭, 但我都相信可能八月初會有更多學位放出黎, 不如你keep住寫多d信俾心儀學校, 等佢地知你真係好有心. 其實, 我個人認為無特別需要去重讀多一年, 除非小朋友真係跟唔上啦. 坦白講, 將來上小學, 中學, 分分鐘都有機會跟唔上, 到時學校就一定強制重讀. 如果依傢只係為左個幼稚園就重讀, 好似唔係好值得. 除非你已經一定要入一間一條龍, 如培正. 100%收回原校既學生(無論中小學), 否則, 我唔會俾小朋友為左個幼稚園就重讀.

原帖由 sheffield 於 10-7-8 16:05 發表
比我會村校讀住先,9月中之後再打電話去看看是否有位…但就唔會重讀…老實講,出年再考又唔擔保亞b一定可以考到心目中的理想學校,比你入到理想學校又保証入到好小學,除非你考到一條龍…
唔好意思,我唔係想掃你興,但收唔收唔 ...

My son is a Dec boy. He studied K1 in a close to home kindergarten, and repeated K1 in a famous ones. Now, he is big boy but is the top academy in the class.

我小朋友係 2007年10月出世, 由上年開始已經報左多間有名氣時幼稚園, 但可惜真的可以算係全軍覆沒, 只有一間收, 但這間學費真的好貴, 而又唔係我地心目中好想入果間, 所以依家決定, 留返係村校原校升k1, 今天我會再 ...

我相信版主最想做的方法心裡有數...只是欠缺一點support...其實你可以照去考...到時再決定如何...

不過, 我自己覺得...當你小朋友在村校讀了這一年...已經建立了一份歸屬感...如果他日你發現小朋友很喜歡該校你又如何是好呢?? 還有...到底這所村校派位如何?? 是不是差到他日去叩小學時會被拒呢?? 種種因素...將來你可能會面對...其實有時村校都ok的...我見我個仔的學校雖是村校...但今年...全班都能派往第一志願...當然當中有人在自選時已入到...亦有人憑哥哥姐姐而入到首志願...但...我發覺老師同樣有愛心及耐性...考入名校是家長的希望...小朋友是不知情...但都要考慮小朋友的因素...其實我想講...若然大吉利是到最後考不到...繼續讀村校都可以考慮...

好多謝咁多位媽咪既意見, tks!
其實我一直都有寫信去自己心儀既學校, 但真係都無消息, anyway, 我仍然會繼續寫&等!
同埋, 我都唔想幫小朋友重讀k1 架, 又(sign)時間 又 (sign) 錢, 但係我只想小朋友可以入讀一條龍既學校, 如果出年入到, 我先考慮俾佢入 k1

我有兩個朋友舊年都可以係11和12月插到K2,(10月中旬開始問想入的學校,因為同唔鍾意K1的學校),雖然唔係名氣最盛個幾間,但都係好多人鍾意同報考的兩間。試還試,但唔好期望太大,免得壓力太大和好失望!努力嘗試了就是了,結果由天安排。村校一樣有機會入好的小學呢!

原帖由 MEOWKLP 於 10-7-9 14:58 發表
好多謝咁多位媽咪既意見, tks!
其實我一直都有寫信去自己心儀既學校, 但真係都無消息, anyway, 我仍然會繼續寫&等!
同埋, 我都唔想幫小朋友重讀k1 架, 又(sign)時間 又 (sign) 錢, 但係我只想小朋友可以入讀一條龍既 ...

你係超大B人地就會響interview時用超大B既standard黎measure你B,所以唔一定有advantage入呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

無錯! CCKG是由K2開始招生, 但現實中有多少個讀村校的小朋友能成功考進CCKG呢? 你有見過嗎?

原帖由 spmok1999 於 10-7-8 17:40 發表
留返村校升k1, 出年再報名校k1/插k2...
如果係...
基督堂
http://www.cckg.edu.hk/
聖約瑟
http://www.lasalle.org.hk/pages/lead_in/sjkg/index.htm
...的話跟本就是由k2開始的 ...

我有一個經驗,我囡囡差不多三歲,都算醒,但自從佢上左一個playgroup同d平均兩歲至兩歲半既小朋友一齊幾堂,佢開始講翻佢一年前既BB話,我好反感,所以我認為大B同細B一齊學習唔係甘好.