用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 請問在思源讀的小朋友開心嗎?
go

請問在思源讀的小朋友開心嗎?

我正煩緊出年小一選校, 想了解下現在思源讀的小朋友的情況.  thanks

我個仔好 enjoy 佢的小一生活...明年小二啦.

原帖由 Aurea 於 10-6-24 16:30 發表
我正煩緊出年小一選校, 想了解下現在思源讀的小朋友的情況.  thanks

小朋友返學最緊要開心鍾意間學校..
學校/老師嚴唔嚴架? 佢地其實有無分精英班制架?

原帖由 BOBO1229 於 10-6-30 09:06 發表
我個仔好 enjoy 佢的小一生活...明年小二啦.

醒目開學勳章

呢間小學好唔好呢??多唔多功課做架,THX

小兒9月升小四,他讀得頗開心,問他替他轉校好唔好,他非常不願意,可能唔捨得同學,或真係喜歡學校都唔奇。
來年精英班由一班改為兩班,小一沒有精英班。
功課多或少比較主觀,或許比其他學校多少少,但很視乎學生做功課的態度,平時做得認真,默書100分,便少了幾樣改正功課,做功課能一氣呵成,也很快做完。
家教會刊物有家長點名讚賞好幾位老師,這算不算校裡有好老師呢?
逢星期三返半日學,12:50放學,平時就3:10放學。

醒目開學勳章

但係呢間學校比起仁立,邊間難入D呢??THX
原帖由 baba3506 於 10-7-9 11:19 發表
小兒9月升小四,他讀得頗開心,問他替他轉校好唔好,他非常不願意,可能唔捨得同學,或真係喜歡學校都唔奇。
功課多或少比較主觀,或許比其他學校多少少,但很視乎學生做功課的態度,平時 ...

Thanks !
點解星期三返半日既 ? 學校多唔多課外活動架? 係咪好多時都要抽籤架?  
我對呢區所認識既學校唔多, 但本人感覺呢間學校好似幾好咁, 又想囡囡讀得開心, 所以唯有問多d, 請多多指教!

原帖由 baba3506 於 10-7-9 11:19 發表
功課多或少比較主觀,或許比其他學校多少少,但很視乎學生做功課的態度,平時 ...

以我個人理解,仁立名氣一定好過思源,因此,要入仁立應較思源困難吧!但要留意區網不同,仁立屬葵青,而思源屬荃灣;另外,可入思源校網:www.sys.edu.hk 它出了叩門收生標准,可作參考。個人覺得,荃灣區小學平均,選擇多,而葵青好的小學比較少,太集中,形成競爭大。思源只有24班,但校舍大且新穎,這是它的優點;它也標榜有飯堂,而且在荃灣唯一即煮及不用即棄餐具的小學,我參觀了整個流程,很流暢。

星期三放半日,主要讓學生「回氣」,及進行校本優化課程,個別同學須繼續上課,至於是否拔尖還是補底,我也不清楚。
開學後有一大份各式各樣的課外活動通告讓家長為子女申請,當然,受歡迎的肯定要抽籤了。
荃灣麗城的浸信會及馬灣基慧是最多家長的心儀小學,但也是競爭最大的。當然,其它幾簡也不錯,可查詢其他家長了解。

醒目開學勳章

唔該晒你解釋得咁詳細呀,咁如果思源同海霸街官小呢??其實我地址係青衣,想問下報荃灣算唔算誇區呀?THX
原帖由 baba3506 於 10-7-10 16:07 發表
以我個人理解,仁立名氣一定好過思源,因此,要入仁立應較思源困難吧!但要留意區網不同,仁立屬葵青,而思源屬荃灣;另外,可入思源校網:www.sys.edu.hk 它出了叩門收生標准,可作參考。個人覺得,荃灣區小學平均,選擇多,而葵青好的小學比 ...

住青衣選荃灣屬誇區,妳可參考教育局的小學概覽http://chsc.edb.hkedcity.net/primary
妳也可等子女在今年9月讀高班時,幼稚園的校長會有選校的講座,到時可問老師。除非妳子女有額外分,例如妳是舊生,有兄姊就讀,第一階段10月交表,不分區,按得分高底入校,通常有一半學位會在第一階段給予這些學生,兄長就讀、家長在該校工作,是必收這些學生的。如果受洗(宗教)或家長屬舊生,有額外分數,便有機會得剩餘學位了,每個適齡學生的底分是15分。
第二階段是抽籤,每年的年頭開始交表,分甲和乙部,乙部一定要填本區學校,幼稚園講座有詳細介紹。
因沒有子女讀海霸官小,妳可問那裡的家長。

真詳細, 好多謝你的意見!
um... 我無宗教分, 又唔係舊生, 只係首名子女 (即15分), 想入思源, 第一輪的機會大嗎??

原帖由 baba3506 於 10-7-10 16:07 發表
以我個人理解,仁立名氣一定好過思源,因此,要入仁立應較思源困難吧!但要留意區網不同,仁立屬葵青,而思源屬荃灣;另外,可入思源校網:www.sys.edu.hk 它出了叩門收生標准,可作參考。個人覺得,荃灣區小學平均,選擇多,而葵青好的小學比 ...

醒目開學勳章

同我一樣,我仲要誇區添..... 咁係咪無機會呀!!
原帖由 Aurea 於 10-7-11 02:37 發表
真詳細, 好多謝你的意見!
um... 我無宗教分, 又唔係舊生, 只係首名子女 (即15分), 想入思源, 第一輪的機會大嗎??

醒目開學勳章

其實我本身住屯門呀,不過我喺呢頭返工,所以諗住叫媽咪做監護人,用青衣地址囉,小朋友到時出去讀書會辛苦D,但無法啦,放學有人照顧到嘛,如果喺屯門就無人無物喇!所以依家就煩緊唔知幫囡囡報邊間小學囉,問幼稚園D老師,校長,都答唔到出邊學校D嘢啦,如果入青衣讀就仲麻煩喇,車程遠咗好多,所以首選都會係荃灣或葵青區嘅小學囉!!
原帖由 baba3506 於 10-7-11 00:03 發表
住青衣選荃灣屬誇區,妳可參考教育局的小學概覽http://chsc.edb.hkedcity.net/primary
妳也可等子女在今年9月讀高班時,幼稚園的校長會有選校的講座,到時可問老師。除非妳子女有額外分,例如妳是舊生,有兄姊就讀,第一階段10月 ...

思源係第一階段的一半學額往年都會用盡,即是供過於求,至於去到15分能否入到,很視乎當年15分以上的人數,我答唔到。
正如很多學校,在第二階段公佈後,會有叩門位,收與唔收,視乎家長在兩個階段的表格有否將該校置於首位。
例如下面的思源的通告就有列明:

小一後備生面試及收生準則
獲邀面試準則﹕
1. 家長的誠意(自行分配學位階段及統一派位階段選本校為第一志願者優先)
2. 根據學生的幼稚園成績
3. 學生得到的獎項
4. 學生的課外活動表現
5. 其他

收生準則﹕
1. 根據學生的幼稚園成績
2. 學生得到的獎項
3. 學生的課外活動表現
4. 面試
a. 態度、禮貌
b. 認知能力﹕認字、筆順、理解、寫字(能否書寫自己的中英文名字)
c. 組織表達能力﹕看圖說故事
d. 生活常識
e. 與人相處
f. 創作力(例﹕創作故事結局)

首先,葵涌和青衣同屬葵青區,抽籤有機會中青衣的學校或石蔭那邊,要三思。
有些不明白,母親住青衣,如果子女在荃灣就讀,3:10放學,不須要接回青衣嗎?還是交給附近的補習社,等妳放工接回?

醒目開學勳章

放學有屋企幫我手湊呀,諗住一係叫囡囡搭校車,一係叫屋企人去學校接放學,我放工返青衣接番囡囡囉!
原帖由 baba3506 於 10-7-11 11:56 發表
首先,葵涌和青衣同屬葵青區,抽籤有機會中青衣的學校或石蔭那邊,要三思。
有些不明白,母親住青衣,如果子女在荃灣就讀,3:10放學,不須要接回青衣嗎?還是交給附近的補習社,等妳放工接回? ...

醒目開學勳章

咁會唔會揀番葵青區仁立或仁紀,機會會高過誇區思源呢??THX
原帖由 baba3506 於 10-7-11 11:44 發表
思源係第一階段的一半學額往年都會用盡,即是供過於求,至於去到15分能否入到,很視乎當年15分以上的人數,我答唔到。
正如很多學校,在第二階段公佈後,會有叩門位,收與唔收,視乎家長在兩個階段的表格有否將該校置於首位。
例如下 ...

如果第一階段的自行收生入唔到,我認為仁立比思源更難入,理由是家長都集中將仁立排頭位,如果閣下的抽籤順序唔係前面,那仁立就好快額滿,而荃灣區的好學校比較多,家長的選擇會分得比較散,即使籤位較後,也有機會。
妳的情況比較複雜,想選荃灣,但可用的地址卻在青衣,當第二階段時,便沒有資格填荃灣的學校。
妳的情況,第一階段和叩門都很難入仁立,理由是很多家長都會有宗教的5分,及教會內的牧師跟校長都會認識,試想,教徒定會要求牧師寫介紹信,妳還有什麼機會?我兒是叩門入思源,可說很幸運,但仁立我跟本沒去叩門。
我不知妳在荃灣上班的時間,如果子女在荃灣讀書,也是兩難,如果女兒7:50到學校,妳未夠鐘上班,妳變得無聊,反之,女兒過早出門,她也辛苦。交通上的時間及花費,太浪費。
妳應考慮幾點:
1.有沒有機會搬回荃灣,既可有長者照顧,女兒也不奔波,也有理想的學校。
2.如果唔得,應考慮屯門有沒有值得入的好學校,然後考慮學校附近補習社或一些屋苑附近有沒有幫人帶小孩及做功課的師奶,妳放工後便可接回。特別日子可叫家中長者幫忙。如果單程校車,好多要收來回的7、8成車資,並不化算。
3.如果以青衣住址報讀,萬一抽中的學校唔就腳或唔理想,妳便要考慮下一步的行動,即第二方案。
4.對我來說,如果屯門有好學校,選屯門對小孩就最有利,充足的睡眠對小朋友學習是非常重要,要細心考慮清楚。

醒目開學勳章

唉...我係單親架,喺屯門無人幫到我,同埋社工話如果囡囡喺出面返學,睇下有無辦法可以幫我揾議員搞調遷!所以依家都唔知點算好呀,照你咁講,第一輪係咪都係揾誇區嘅學校,真係入唔到,到第二輪就排番葵青區小學呢??thx

你女女係首名子女,係第一輪(不需計區域)只有五分,思源多數唔入,好多人都話第一輪唔收,第二輪再選,入的機會大D,但第二輪要計區域,你不能選思源,所以你會浪費了第一次的機會,最好第一次選葵青的學校...