用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2011-2012小一入學申請討論區
go

2011-2012小一入學申請討論區 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# emma-ma 的文章

我都會apply。但 print 咗張 application form 之後覺得個 format 有 D怪, 分開咗兩張, 係咪要 cut and paste 落 word 度再 print ?

係呀? 等我下星期打電話問吓先。係呢, 你係咪住呢區? 点解你會報呢間小學嘅? 仲會唔會報其它呀?
[qote]原帖由 emma-ma 於 10-7-3 23:39 發表

唔關事我d/l時都覺得怪....我用左佢上年張form改左年份...因為我check過差不多完全一樣...只係註解度有小小唔同...唸住星期一返公司print...下星期寄 [/quote]

你嘅選擇同我一樣, 一係天主教, 一係就冇宗教, 隨咗你以上報嗰D, 我會報埋德雅, St. Clare's,高主教, 同聖心。最想入係 St. Mary's, 我知好難抽, 我仲跨區抽tim, 所以報定多D嚟做 back up law. BTW, 聖母好嗎?其實我認識不多, 聽人話唔錯, 所以就報 law。中學派位又好嗎?

原帖由 emma-ma 於 10-7-4 16:00 發表

我住馬鞍山, 但個女由奶奶照顧,所以是88網, 唸住報黎間做back up,起碼派得唔好都有呢間好學校做後著,有呀我唸住報德望,聖方濟洛,九龍塘小學....最想入德望,但今年開始有幼稚園,可能無咁容易入啦..因為驚位會小左呀
...

回覆 1# emma-ma 的文章

我今日打咗電話去聖母小學度問, 佢哋都承認張application form 個 format 有D怪, 今天已作修改, 可再download again。

大家好, 我住將軍澳, 最初都想報 St. Clare, 高主教, 但係真係太遠, 所以唔考慮.

九龍區, 我會報聖母, 同德望. emma-ma 講得啱, 德望而家有幼稚園, 個競爭都好大. 小學有150個位, 幼稚園有90個, 直升小學, 即係公開招生只得60個位.

我自己, 最想入係 St. Mary... 但我都知好難, 但都會照試. 早幾年, 我知道有人25分都唔得. 不過呢兩年, 20分都有d入到喇. 我都希望我個女有機會.

呀, 順便一問, 你地報聖母, 會唔會交埋 portfolio 呀? 我見佢張form冇講話要交.  如果佢唔講, 係咪代表只睇小朋友面試結果? 如果帶埋portfolio 去, 會唔會好似傳說咁 (某d學校), 只會要2張紙, 其餘都唔收呢?

你嘅問題我都想知, 會唔會send 埋 D reference letter 定係 interview 嗰時先交呢? or 聖母根本唔收?
我有個好處就係我可以隨時搬, depends on 佢嘅小學去到边, 所以選擇又可以彈性D。係呢既然你哋咁喜歡德望, 点解唔幫你女女報 K3, 我D同事有D都報咗, 嚟緊都會轉去讀, 但都打算日後報其他私小 and 參加大抽獎, 咁就進可攻, 退可守啦。
quote]原帖由 rosactf9999 於 10-7-8 16:22 發表
大家好, 我住將軍澳, 最初都想報 St. Clare, 高主教, 但係真係太遠, 所以唔考慮.

九龍區, 我會報聖母, 同德望. emma-ma 講得啱, 德望而家有幼稚園, 個競爭都好大. 小學有150個位, 幼稚園有90個, 直升小學, 即係公開 ... [/quote]

我打過電話問 la, 佢話交表時可隨你喜歡交portfolio or not, 頁數不限。 乜要交埋 K1嘅成績表 ga? 我以為 K2 only tim. 理歷表即係乜嘢嚟ga? 你又好啦, 有津貼,咁差好遠, 如果我有, 我都會consider埋CKY tim!

原帖由 emma-ma 於 10-7-10 16:11 發表
我交表時無交portfolio,學校只交了k1-k2成績表,申請表,理歷表,最重要就係個50元申請費,連香港兒童合唱團証書都無收....反而無唸過比個女讀德望k3...因為無學劵....好貴.....但小學有津貼...只係比幾百元...但照我所 ...

回覆 5# rosactf9999 的文章

rosactf9999,
聖母並無規定要交portfolio,但你可以準備,無限制頁數。
希望可以幫到你。
‹ 上一主題|下一主題