用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 [學琴]--系我急進???定系佢有問題???--
go

[學琴]--系我急進???定系佢有問題???--

我唔識琴我怕誤會人 請問有沒有人可以幫下我 佢甘教系對不對???

我個女依家3歲10個月 學琴3個月
FRIEND搭FRIEND 找人一對一教
老師教左5-6年專職私人教琴 都系教4-10歲小孩為主

學左3個月 一星期一次
頭一個月都KEEP住一次2首歌
第二個月開始基本一次一首歌
依家3個月學到fa音

佢系用30分鐘叫我個女彈佢之前一米堂教的比佢聽
之後15分鐘教新的歌

我覺得一次一首好慢 我日日都同個女練
佢次次都話好好 無咩錯 好完又重彈 基本每首重彈3次
如果我個女彈完有時間佢就叫佢彈上上次教過 話TEST下有沒有唔記得
我心裡面覺得我個女好似練琴多過學琴D

我同佢講我覺得好慢  個日佢教左2首
之後上次又教一首......

我唔明點解佢唔教多D??

另外,我成日聽人話手指手法好重要
但系佢基本沒有執過 佢話大D先
驚我個女執完手唔肯學
我個女依家彈"中央c "  系舉起手指公 其他4隻收埋 之後鋤落去

我唔識琴我怕誤會人 請問有沒有人可以幫下我 佢甘教系對不對???
[img align=right]http://img675.photo.163.com/lokyiu/102461427/__scale__1_2311230543.jpg[/img]

原帖由 iukayan 於 10-7-11 15:48 發表

學左3個月 一星期一次
頭一個月都KE ...

我女三歲八個月學琴,三歲五個月時,老師話佢隻手細,未學得住,其實你女隻手細唔細呀?會唔會係鍚住你女呀?其實初時佢地手未定形,好難執手的,執手會有可能磨滅佢地既興趣,咁細個,彈無MELODY既歌好悶架,至於佢教得慢唔慢,無得比較,同埋睇唔到你女練完琴首歌係點,係咪好暢順呢?你提到話佢會問下你女會唔會忘記之前教既,係咪認音唔多熟呢?如果可以,你UPLOAD下你女彈既歌黎睇下

我都覺得真係要有片睇,先可以比到準確答案你
不過你既想法是對的,指法好重要
我細個學琴,老師對我既指法要求好嚴,彈歌仔都係其次
我本身都有教小朋友,而且都對佢地指法好嚴
因為唔教,佢地就會亂黎,好易成型
但當然真係好似你個位老師咁講,不停執手真係會悶
所以呢樣就考老師功力,我通常係會以提點式,唔會刻意話分個時間黎教
小朋友感覺會舒服d
如果真係好似你咁講,彈既時候會縮起哂其他手指,是不對的
其他既手指應該固定在keyboard上
而且我教初學的,都唔會一次只教一首,咁當然視乎首歌有幾長
但通常會教2-3首風格不同的歌仔
唔係比我都練到悶,練黎練去得一首
同埋有少少奇怪,係老師教fa音嗎?
學琴應該係用CDE的

我個仔係3歲8個月學琴, 老師一開始教CDE, 而唔係do, re, me. 每堂教2-3首, 每一堂會做一些exercise, 每星期一堂, 每堂30分鐘.

原帖由 iukayan 於 10-7-11 15:48 發表

學左3個月 一星期一次
頭一個月都KE ...

No problem on his method wor, trust your piano teacher la.

醒目開學勳章 王國長老

我係一般家長咋, 我女學琴時都唔夠4歲, 一直跟同一個老師

drmf(唔係cdef)我可以接受, 我女都係咁學, 老師話cdef一路學一唔pickup唔難, 我女都完全掌握到(黎緊都考4級啦), 老師話drmf係方便小朋友可以一路學一路唱, 易上手 (反而我女係固定調, 而家唱埋d音怪怪, 係佢師徒2人至聽得明 )

一次一首歌亦ok, 我記得我女細個, 每次都係1,2首, 睇下難度啦, 每次教既歌都係因為有新音, 譬如上堂教左一拍, 今次隻歌有2拍, 上堂教到f, 今堂教s..........覆彈唔會多, 因為新歌已經包括舊歌既technique, 你留意下老師教新歌情況係咪咁? 如果唔係有新technique就.....仲有, 3個月至學到f?

手指法, 我女老師由day one已經開始教, 好過大左至改, 老師話唔係用手腕力, 係用手指力的, 手腕係唔會郁(老師示範擺舊擦膠上手腕, 彈完成隻歌都唔會跌), 我女呢樣直到呢刻都唔夠好, 如果細個學錯手勢我怕仲難改

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-12 10:33 發表

drmf(唔係cdef)我可以接受, 我女都係咁學, 老師話cdef一路學一唔pickup唔難, 我女都完全掌握到(黎緊都考4級啦), 老師話drmf係方便小朋友可以一路學一路唱,  ...

我係放一個五毫子係個女手面, 要佢彈完一首歌, 個五毫子都吾跌............

我細個學琴時,老師是用擦紙膠.我有時都會同囡囡咁玩. 不過,佢通常都會跌.   

原帖由 CrabPincers 於 10-7-12 12:09 發表

我係放一個五毫子係個女手面, 要佢彈完一首歌, 個五毫子都吾跌............

我是一名全職私人鋼琴及小提琴老師(英國大學音樂系主修演奏畢業)。回港之初﹐也收過一些四歲半以下的學生﹐但最後﹐我自己的經驗是﹐小朋友四歲半後的進程會比之前明顯得多﹐理解能力﹐集中力﹐以及手部動作控制各方面也是。雖然經常有好多3歲幾小朋友的家長打來查詢學琴﹐但我如今已堅持只收四歲半以上的孩子﹐。

言歸正傳﹐從您的描繪﹐我反而覺得樂曲的多少未必是最大的問題﹐反而是您孩子的老師似乎沒有即時糾正他彈琴的手勢 - 那是我十分堅持的﹐不論多小的孩子﹐除非不彈﹐要彈就要從一開始就堅持孩子用正確的手勢去彈。

至於彈歌的數目﹐我覺得除了認音和數拍子﹐流暢度和音樂表達力也是十分重要的﹐我會視乎情況﹐要求學生將部份舊歌下一堂再復一次﹐新歌可能教2-3首(視乎歌曲長度/難度/是否有比較多新元素/學生的能力)。

學左3個月 一星期一次
頭一個月都KE ...

By the way, 你地d老師真係教你地手腕唔郁ga咩?

乜唔係要手腕放鬆咩?

我小朋友個老師係咁教ga wo...

原帖由 ausiu1230 於 10-7-12 15:28 發表
By the way, 你地d老師真係教你地手腕唔郁ga咩?

乜唔係要手腕放鬆咩?

學彈鋼琴,最重要是手腕放鬆

手腕唔可以唔郁

至於點郁,要親自示範才會明白

原帖由 ausiu1230 於 10-7-12 15:28 發表

乜唔係要手腕放鬆咩?

可能係放係手面唔跌係啱,但唔係代表手腕唔郁,手腕一定要鬆

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-12 10:33 發表

drmf(唔係cdef)我可以接受, 我女都係咁學, 老師話cdef一路學一唔pickup唔難, 我女都完全掌握到(黎緊都考4級啦), 老師話drmf係方便小朋友可以一路學一路唱,  ...

如果細個係教CDEFG,會有個意外收獲,唔需要再教聽音,佢一路彈,一路唱CDE時,就已經記得個音,練SCALE時,其實先教唱do re mi fa都唔遲
P.S.係講緊初學至一級既學生

HI, Can u PM me more info. as I would seek
a piano teacher for my 7 years old son.

Thanks!

原帖由 ohmygosh 於 10-7-12 15:12 發表
我是一名全職私人鋼琴及小提琴老師(英國大學音樂系主修演奏畢業)。回港之初﹐也收過一些四歲半以下的學生﹐但最後﹐我自己的經驗是﹐小朋友四歲半後的進程會比之前明顯得多﹐理解能力﹐集中力﹐以及手部動作控制各方面也是。雖然經 ...

No problem. I am based at Hang Hau, Tseung Kwan O (atop MTR station).

原帖由 baseball 於 10-7-12 23:07 發表
HI, Can u PM me more info. as I would seek
a piano teacher for my 7 years old son.

Thanks!

乜唔係要手腕放鬆咩?

當然唔係死力抓住個種啦
不過手腕唔係完全放鬆的,好似吊住咁點彈呢
準確d黎講,手腕不動既意思係lock實手腕
但感覺係放鬆黎彈,唔係死力,呢d係靠領悟
所以一般教小朋友都唔會教放鬆
因為幾歲人仔,邊點明咩係放鬆黎彈?
佢只會由得兩隻手條條fing

仲有樓上講話用drmf 黎學琴
我自己就覺得唔係太好,除非小朋友有學唱歌
(因為我本身有考琴,又有考唱歌,所以識互換)
但對於只係初學鋼琴係小朋友黎講,太複雜
好多人以為C對d,D對r,E對m,其實不對
任何音都可以對drm,視乎你個調係咩
所以如果跟住唱既時候drm真係對返調
唱出黎就唔會怪,而係好o岩音

借題一問:
其實, 大家的教樂器的老師有冇編D咩程序去教的呢? 要備課嗎? 會講給家長知嗎?

做為家長的我們, 如果一D都唔懂, 點樣才可以要求知道進度呢?
剛換了新老師, 但仍未捉摸到老師的節奏.
目前每堂都只是改善音色,音質. (我真係唔識) 3堂課仍在同一首歌中改善緊.........
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

我自己教琴﹐每個學生﹐不論級數高低(我教beginner-diploma)﹐必定先彈scales&arpeggios﹐然後彈練習曲和sight-reading﹐再彈2-3首樂曲﹐然後再練aural和做theory.

我自己在英國大學﹐專業音樂演奏學位畢業﹐已經全職教琴多年﹐有相當經驗﹐所以很少需要備課﹐但我教學生時是極度專注和嚴謹的﹐我亦十分歡迎家長陪同上課﹐甚至錄音﹔只要是從學生的利益出發﹐我都很樂意去配合﹐家長也相當明白我的想法及教學/安排考試比賽上的各項考慮。另外﹐我是個很有計劃的人﹐也很會為學生計劃﹐家長也會很清楚知道。

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-28 15:53 發表
借題一問:
其實, 大家的教樂器的老師有冇編D咩程序去教的呢? 要備課嗎? 會講給家長知嗎?

做為家長的我們, 如果一D都唔懂, 點樣才可以要求知道進度呢?
剛換了新老師, 但仍未捉摸到老師的節奏.
目前每堂都只是改善音 ...

回第一個post,
就個人意見簡單黎講

3歲的小朋友唔大
要乖乖地坐定30mins 要好專注,
要把所學的完全記下,已經唔係易事

老師應該係唔想小朋友未吸收好已學,又再加新的
其實家長可以係依個年紀考慮比小朋友試下一d music playgroup,唔洗太急,培養對音樂的興趣