用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 2010年度幼兒班
go

2010年度幼兒班

醒目開學勳章

就快開課啦~大家一齊分享下~

醒目開學勳章

AM class
Username       Kids   Gender  Home  Class MOB   
babyhilary       Hilary   Girl      油塘     Red   0804
小謙仔朱媽       謙謙     Boy     將中      Red
Fakepig           Jasper   Boy   麗港城   Red    0806
shirleypeter     熙熙     Boy     新都城  Yellow 0803
寶媽咪Jackie    穎穎      Boy    油塘     Yellow 0804
venus_mama08 聰聰   Boy   油塘      Yellow 0809
waiwai-2008  惠惠      Girl      將軍澳  Blue    0806
chengswmama  詩穎    Girl    將中      Blue
AI927              Ryan    Boy   牛池灣    Blue   0802
beebee11       Mona    Girl     九龍城
susannajeff                Boy

PM class
Username       Kids      Gender  Home  Class MOB
carmen1102008家諾     Boy      油塘
姚鳶                              Boy
松鼠隊長        Charlotte   Girl      調景嶺

報到耶

AM class
Username       Kids   Gender  Home  Class MOB   
babyhilary       Hilary   Girl      油塘     Red   0804
小謙仔朱媽       謙謙     Boy     將中      Red
Fakepig           Jasper   Boy   麗港城   Red    0806
shirleypeter     熙熙     Boy     新都城  Yellow 0803
寶媽咪Jackie    穎穎      Boy    油塘     Yellow 0804
venus_mama08 聰聰   Boy   油塘      Yellow 0809
waiwai-2008  惠惠      Girl      將軍澳  Blue    0806
chengswmama  詩穎    Girl    將中      Blue
AI927              Ryan    Boy   牛池灣    Blue   0802
beebee11       Mona    Girl     九龍城
susannajeff                Boy

PM class
Username       Kids      Gender  Home Class MOB
carmen1102008家諾     Boy      油塘  紫  0805
姚鳶                              Boy
松鼠隊長        Charlotte   Girl      調景嶺

wing wing mum:

wing wing 唔驚水呀,我囝囝家諾去沙灘玩,唔肯落水呀,不過我過兩日會再同佢去泳池玩。反而佢唔識驚,將D沙堆係自己個頭上面…激C我

想請教下自己一個人同阿仔去泳池會困難嗎?我指係沖身問題,是求其過下水、抹乾個身,還是唔沖身,返屋企先再沖呢?

仲有,大家有無頭諸去邊買黑、白波鞋呢?

醒目開學勳章

Carmen,

Citistore and Jusco has many school shoes (Black and white) for them
And, the price is reasonable

You can go to see see. I will buy the shoes later as i'm afraid my son's feet grow faster, hahhaa

原帖由 carmen1102008 於 7-7-2010 01:20 發表

wing wing 唔驚水呀,我囝囝家諾去沙灘玩,唔肯落水呀,不過我過兩日會再同佢去泳池玩。反而佢唔識驚,將D沙堆係自己個頭上面…激C我

想請教下自己一個人同阿仔去泳池會困難嗎?我指係沖身問題,是求其過下水、 ...

carman,

咦咦咦~~我認得你個仔呀,我地應該係識架,你和我老公是同行,前幾日我地仲係樓下撞到,我話我個仔要去廁所,所以冇傾計!right?!

記得我第一次帶穎穎去游池,帶個小水桶去,同戴手臂水泡,開始抱佢入去,ok左再係勁淺水位慢慢行,又踢下水咁,好快佢已經放手自己行,再叫佢用水桶仔裝水玩,不知幾開心!!

我自己帶佢去游水ok喎,我都有帶齊d沐浴用品,一齊沖,沖一輪先走,但返屋企一定再沖多次!其實最緊要佢平時沖涼你有冇試過用水兜頭淋過佢?因為泳池個花灑頭係上面,一按d水一定係兜頭淋,我見有d小朋友一路沖一路喊,但又唔可以唔沖架嘛~~

我都去得幾密,maybe下星期搵日一齊去?但我一早起身就出去,以免太曬!

原帖由 carmen1102008 於 10-7-7 01:20 發表

想請教下自己一個人同阿仔去泳池會困難嗎?我指係沖身問題,是求其過下水、 ...

醒目開學勳章

AM class
meebardog     Zhering  Girl    油塘     Red   

PM class
Username       Kids    Gender  Home Class  MOB
carmen1102008家諾    Boy    油塘     紫     0805
姚鳶                             Boy    油塘     橙     0810
松鼠隊長        Charlotte  Girl    調景嶺

無錯,我同你老公係同一間公司做架。家諾和穎穎之前都見過面……啟思學校面試、今年年頭地鐵站,兩個小朋友拖手行,搞到你地行過左龍……反而未試過在公園撞過你地,不過如你所講,依家天氣太熱,我去公園的時間都相對在黃昏前或者飯後囉。

阿仔識企開始,我已經是沖涼用水兜頭淋佢,喊到依家兩歲都係喊緊…呵呵

上星期再去泳池,點都唔肯落水,終於在我人有三急行開時,得返婆婆陪住去,家諾反而自己肯落水濕下腳,之後都肯在淺水地方行來行去……正如其他在場媽咪所講,無得依賴,所以有D小朋友既爸爸媽媽識游水,都係要比錢比人教。

如果時間配合到,真係可以約埋你同其他媽咪和小朋友一齊游下水喎。

醒目開學勳章

我個仔上次落到水, 郁都唔郁坐係個水泡度, 叫佢走又唔肯, 激氣~~
原帖由 carmen1102008 於 12-7-2010 01:22 發表

無錯,我同你老公係同一間公司做架。家諾和穎穎之前都見過面……啟思學校面試、今年年頭地鐵站,兩個小朋友拖手行,搞到你地行過左龍……反而未試過在公園撞過你地,不過如你所講,依家天氣太熱,我去公園的時間 ...

carmen,

我都記得呀,因為穎穎真係勁少肯拖小朋友架,哈哈

家諾終於成功下水喇~yeah!!你囝囝真係好痴你喎,穎穎一向都唔依賴我架,雖然係我自己湊,但可能我夠冷血,由佢細細個佢喊都冇乜理佢,而家都好少扭我,反而扭爸爸~hahaha

原帖由 carmen1102008 於 10-7-12 01:22 發表

無錯,我同你老公係同一間公司做架。家諾和穎穎之前都見過面……啟思學校面試、今年年頭地鐵站,兩個小朋友拖手行,搞到你地行過左龍……反而未試過在公園撞過你地,不過如你所講,依家天氣太熱,我去公園的時間 ...

聰聰佢咁搞笑~haha
穎穎就真係non-stop!而家有d擔心佢返學9成唔肯坐定,睇下老師點治佢!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-12 23:32 發表
我個仔上次落到水, 郁都唔郁坐係個水泡度, 叫佢走又唔肯, 激氣~~

醒目開學勳章

聰聰係出面比較定,可能怕陌生, 之前返playgroup都係咁.你地就快返學喇, 緊唔緊張? 有冇同穎穎講返學係點...我一講第時會坐school bus, 佢就好興奮 as he like bus very much
原帖由 寶媽咪Jackie 於 13-7-2010 00:50 發表
聰聰佢咁搞笑~haha
穎穎就真係non-stop!而家有d擔心佢返學9成唔肯坐定,睇下老師點治佢!

我真係超緊張和擔心呀!穎穎佢對住生保人會乖d,但佢唔太合作和一熟就natural high,又自我又唔肯分享,唔like仲大叫,我日日對住佢都幾嘔血架,要成日睇住佢搞搞震,要經常提點佢,到時返學上校車唔知會唔會大吵,好在佢好鍾意坐巴士啫!!

而家日日都同佢講返學架,希望有心理準備好d啦!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-13 11:00 發表
聰聰係出面比較定,可能怕陌生, 之前返playgroup都係咁.你地就快返學喇, 緊唔緊張? 有冇同穎穎講返學係點...我一講第時會坐school bus, 佢就好興奮 as he like bus very much
...

醒目開學勳章

After 返學, 穎穎 會乖d gala. 記住叫穎穎哥哥"体"住聰聰弟弟先得, 有個照應 ahma, hehe
原帖由 寶媽咪Jackie 於 13-7-2010 23:51 發表
我真係超緊張和擔心呀!穎穎佢對住生保人會乖d,但佢唔太合作和一熟就natural high,又自我又唔肯分享,唔like仲大叫,我日日對住佢都幾嘔血架,要成日睇住佢搞搞震,要經常提點佢,到時返學上校車唔知會唔會大吵,好在佢好鍾 ...

venus mama,

你千祈唔好咁講,到時你叫聰聰唔好介意穎穎騷擾佢上堂就真!haha,放心,我一定會叫穎穎'照'住聰聰架~~hahaha
相信到時穎穎和聰聰一齊放學搭校車會好開心!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-14 15:31 發表
After 返學, 穎穎 會乖d gala. 記住叫穎穎哥哥"体"住聰聰弟弟先得, 有個照應 ahma, hehe

醒目開學勳章

你打算幾時入校服錢? 買左鞋未?
另外買2套校服,會唔會做一套大D, 佢地大得好快ga
原帖由 寶媽咪Jackie 於 15-7-2010 00:06 發表
venus mama,

你千祈唔好咁講,到時你叫聰聰唔好介意穎穎騷擾佢上堂就真!haha,放心,我一定會叫穎穎'照'住聰聰架~~hahaha
相信到時穎穎和聰聰一齊放學搭校車會好開心!

...

未入呀~未諗定運動衫一套定兩套,我怕污糟左洗唔甩又要入葵涌買,老公話好似有套後備好d!
校服會唔會做大d呀.......冇諗過哩....你呢?
我之前行過千色店睇中左一對黑皮鞋,二百幾蚊,諗住8月尾先買,記得上次老師話適應月全著運動衫,費事對鞋好快唔啱著!白波鞋諗住著返對nike算,唔想買呀,只係有少少藍邊,我諗ok啩?!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-15 10:48 發表
你打算幾時入校服錢? 買左鞋未?
另外買2套校服,會唔會做一套大D, 佢地大得好快ga

醒目開學勳章

我呀仔10月先開學,返個幾月又換季,驚D校服下年唔arm著。
運動衫你都買多套?如果下年轉校咪好晒?

我係你都只會買一套,但因為穎穎8月成個月都要著運動衫,我驚一日乾唔切,你知油塘幾潮濕啦!落乾衣機又會縮水....嘥就真係嘥d,唯有出年俾人啦!!

原帖由 venus_mama08 於 10-7-16 00:33 發表
我呀仔10月先開學,返個幾月又換季,驚D校服下年唔arm著。
運動衫你都買多套?如果下年轉校咪好晒?