用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下  

小女今年F.2, 成日話留係學校做野, 一個星期有三日(一日補習)都成六點幾先至返到屋企......

你地既囡囡係唔係差唔多時間先至返屋企??
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

anthony010103 發表於 18-6-15 14:24
For preparing knocking door, Can any parents share the recent DSE results or destination of F6 gradu ...

You can reach them at the annual school reports with the link below.

http://www.shcc.edu.hk/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=45&Itemid=12

For preparing knocking door, Can any parents share the recent DSE results or destination of F6 graduates for reference ? thx

happy105 發表於 18-2-21 21:39
多謝晒
三月就呈三,考埋就知入書院既機會率!

加油!

LingChiBaBa 發表於 18-2-20 21:24
Hi happy105, 亞女升中準備成點?會上書院嗎?
請留意pm

多謝晒
三月就呈三,考埋就知入書院既機會率!

happy105 發表於 18-2-17 15:11
今年成績如何呀?你可唔可以分析下呢幾年既走勢?

Hi happy105,

亞女升中準備成點?會上書院嗎?

請留意pm

LingChiBaBa

LingChiBaBa 發表於 18-2-5 12:40
今個星期六係一年一度嘅家長日,記得喺平台影低去年DSE成績。

今年成績如何呀?你可唔可以分析下呢幾年既走勢?

LingChiBaBa 發表於 18-2-5 12:40
今個星期六係一年一度嘅家長日,記得喺平台影低去年DSE成績。
今年唔記得睇添!今年好d定去年好d?

LingChiBaBa 發表於 18-1-10 10:14
學校安排了 Bridging course 給S1新生,時間在七月下旬至八月初 (2個多星期)。新生可熟習學校環境/學科及 ...

謝謝你啊~

AX21 發表於 18-1-9 17:41
請問學校是否要新生在暑假回校上課?

學校安排了 Bridging course 給S1新生,時間在七月下旬至八月初 (2個多星期)。新生可熟習學校環境/學科及參與學會事宜。

因英文堂是外判,Bridging course是需費用的。新生不一定要參加,但大部分新生也有參加的。

回覆樓主:

請問學校是否要新生在暑假回校上課?

回覆樓主:

Del........

happy105 發表於 17-12-17 14:57
請問聖心有無類似大姐姐計劃去幫啲F.1 2既師妹?

S1會有Guide Sister Scheme俾新生參加的。

回覆樓主

請問聖心有無類似大姐姐計劃去幫啲F.1 2既師妹?

CT完咗,囡囡成績滿唔滿意?

回覆樓主

這間學校好似好推廣學德文,學德文有什麼特別得著?

請問有沒有家長可以俾點意見作參考?謝謝。

回覆 55104035 的帖子

you can go to the school web, find the icon (learning & teaching), then >> academic policy, which can give u the answer

55104035 發表於 17-8-28 12:52
大家好, 想請教一下A-F是怎樣分班? A,B是哪科比較弱, C,D,E班是C或E比較好些? F是精英班. 謝謝 ...

歡迎新生。

大家好, 想請教一下A-F是怎樣分班? A,B是哪科比較弱, C,D,E班是C或E比較好些? F是精英班. 謝謝