用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才有甚麼缺點
go

優才有甚麼缺點

冇泳池。

原帖由 adnap 於 10-7-6 16:28 發表
優才有甚麼缺點

優才書院升中要求太低, Band 3 成績也能輕易升中
原帖由 中天英 於 10-7-8 01:56 發表
冇泳池。

原帖由 workingmom 於 10-7-9 20:48 發表
優才書院升中要求太低, Band 3 成績也能輕易升中

我無意同學校講說話, 我只想講事實:

1) 我唔認同Band 3 成績也能輕易升中, 因我知道有優小小六生, 成績只係一科唔合格, 但優中都唔收.

2) 優中課程好深, 我知有外來生本身成績只屬Band 2, 但都讀唔上或者讀得好辛苦.

3) 優小課程較一般小學深(由其津貼小學), 所以就算響優小成績屬Band 3, 但相比起出面既小學, 成績其實已屬Band 2. 我知道有優小畢業生成績唔多理想(優中唔收), 其後去左一間Band 2中學, 但成績卻名列前芧!

另外, 我知道有部份直資中學, 係會100%收返晒佢地小學部既學生. 但有好多家長就好buy學校呢個做法, 所以各人既諗法都會唔同.

我不明白 : "響優小成績屬Band 3, 但相比起出面既小學, 成績其實已屬Band 2"

教育局會根據小學呈分試將全港小學生以成績分為三個組別(bands),呈分試包括小五下學期及小六上、下學期的校內考試。最好成績的一個組別稱為組別一(band 1)學生,成績最差的稱為稱別三(band 3)。派位組別的劃分是在同一學校網內(或全港)的學生根據他們經調整後的積分按高低排列次序,然後平均劃分為三個學校網派位組別。

坊間俗稱有較多band 1學生的小學為band 1小學,收較多band 1中一生的中學為band 1中學,這些band 1學校理論上都是成績比較好的學校。

根據教育局的中學學位分配辦法 直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以其直屬或
聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。第三派位組別的學生,並沒有保留直屬或聯繫中學學位的權利。

原帖由 workingmom 於 10-7-10 21:47 發表
我不明白 : "響優小成績屬Band 3, 但相比起出面既小學, 成績其實已屬Band 2"

教育局會根據小學呈分試將全港小學生以成績分為三個組別(bands),呈分試包括小五下學期及小六上、下學期的校內考試。最好成績的一個組別稱 ...

全港小學都要將該校小六學生既成績,分成Band 1, 2, 3(唔報評分試既直資小學除外).

但因各校既課程深淺不一(由其私校同直資小學,通常會較一般津貼小學課程深)。所以雖然大家都叫Band 3學生,但優小Band 3學生既學術水平,其實已相等於一般津貼小學既Band 2學生。

同樣道理:一間程度較淺既津貼小學,就算學生響該校成績屬Band 1(由其中至尾), 但如該學生去考超級名中學,該中學有機會視此學生成績只屬Band 2.

我表達能力比較差,唔知你明唔明白我意思呢?

派位組別(band1-2-3) 的劃分是在同一學校網內(或全港)的學生根據他們經調整後的積分按高低排列次序,派位組別的劃分並不是以學校為單位的,所以應該不存在A校的band3生成績比B校band2生成績更佳的情況。
因此,一般受歡迎的中學都是band3生免問的。

優小直升優中係拫據校內考試成績決定, 同band 幾冇关既; 基本上主科合格(60分), 英文就要7O分咁。

咁優小畢業生响校內試有60分係band幾?  對唔住, 冇一條公式去轉換既; 但係我個人推測, 起碼係band 2 頭。

因為優小既程度比一般小學快, 數學/英文都快半年至一年; 所以優小六年班下學期係會教中一課程, 既係話佢地小六畢業試, 其實係考中一課程; 所以優小六年级既60分, 肯定難過一般小六既{60分}。

優小响未有一條龍中學前, D畢業生都係拫據banding 去升讀外面既中學, 果時就有80幾%係band 1; 但係而家就大部份直升優中, banding已經冇乜意義, 不過我相信band 1學生會佔大多數。

原帖由 workingmom 於 10-7-12 23:11 發表
派位組別(band1-2-3) 的劃分是在同一學校網內(或全港)的學生根據他們經調整後的積分按高低排列次序,派位組別的劃分並不是以學校為單位的,所以應該不存在A校的band3生成績比B校band2生成績更佳的情況。
因此,一般受歡迎 ...

醒目開學勳章

一條龍的學校有優點必有其缺點,GT其實已經不算是一條龍,升優中要達到一定的要求才可以。
無可否認,優小學生要升上自己中學相對較外間學生考入優中易,你可以當是缺點但也可看成是優點。

旺角校社。 如果所有學生都在TKO返學就好了!

冇獨立的小學及中學校舍。

原來係咁...

agree x 2

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-7-15 16:36 發表
旺角校社。 如果所有學生都在TKO返學就好了!

原帖由 evacalbee 於 10-7-17 09:40 發表
如果有中學部的學生尼comment下就好了。

中學好似無電腦班,我覺得係缺點,因為我做IT的。

小兒讀優中,你指教電腦programming的課程?
如你說的一般應用,email, powerpoint, excel, word等等
學生都會用

對呀, programming那種.

咁你對優中有無其他comment呢?

原帖由 supertrex 於 10-7-19 16:49 發表
小兒讀優中,你指教電腦programming的課程?
如你說的一般應用,email, powerpoint, excel, word等等學生都會用

優才是好學校,校風好,裏面沒有人講粗話
大家可以放心
小兒又小一就在優小
今年就升中三了

如果說缺點,我反而覺得不在硬件上
有沒有programming, 有沒有游泳池,這都是次要
這個缺點就是自小五后,爲了與大環境配合
(即吸引好成績學生,有好成績學生才有好的公開試成績)
(或有好的公開試成績,才能吸引好學生??)
課程是越教越快,如果跟的上,其實讀那間學校都沒問題的
但跟不上呢,就會在中學期間開始有壓力了
說要愉快學習之餘,還是要交出一點成績的

我覺得越教越快,算是缺點吧

原帖由 workingmom 於 10-7-10 21:47 發表

教育局會根據小學呈分試將全港小學生以成績分為三個組別(bands),呈分試包括小五下學期及小六上、下學期的校內考試。最好成績的一個組別稱 ...

我認同你所講!
如果個學生科科唔合格, 係優才一定係band 3,(而優中一家唔會取錄),  但點解又可以等於出面band 2學生嘅成績?? 唔通其他band 2 嘅學生都係科科唔合格??

原帖由 nerimo 於 10-7-22 20:34 發表

我認同你所講!
如果個學生科科唔合格, 係優才一定係band 3,(而優中一家唔會取錄),  但點解又可以等於出面band 2學生嘅成績?? 唔通其他band 2 嘅學生都係科科唔合格?? ...

Most GT parents here have a mindset that all GT students are at least 1/2 to 1 grade better than the other students over HK.

聽聞有不少家長遇到如果個學生成績不理想,學校是要家長負責補底的,若沒有改善便要離校。學校衹會拔尖及不斷安排學生考公開試。

若然不符實情,請指正。

聽聞有不少家長遇到如果個學生成績不理想,學校是要家長負責補底的,
- 學校有措施幫助D成績唔理想既學生; 但係最主要既幫助會來自學生/家長, 淨係靠學校係唔夠既

若沒有改善便要離校。
- 我覺得優才對待D成績唔理想既學生, 算係幾寬鬆, 起碼唔會成日比壓力學生同埋家長; D老師會同家長溝通, 商量改善方法, 態度都幾好既。

當然如果最後各主科唔合格, 係要重謮一年,  一年後都唔合格, 係需要離校既。

其實學校已經比左好多机會同時間, 如果學生真係跟唔上, 咁响外面揾間啱既學校, 係咪仲好呢?

以我所見, 跟唔上課程既學生唔多。

學校衹會拔尖; 及不斷安排學生考公開試。
- 學校的確係有好多措施去幫D程度高既學生, 會因人而異, 有D會英文加速學習, 另外有D會學快D數學, 甚至音樂亦可以學深D。
不斷安排學生考公開試。
- 學校會安排學生考公開試, 不過一年只會考一至二科, 唔會瘋狂操練, D學生都話壓力唔大; 而且係全部學生去考, 成績都幾好。
我唸如果唔洗狂谷, 成績又唔錯, 咁每年去考一、兩科公開試係好事, 起碼D學生一早適應考公開試, 到佢地去考真正決定升大學既考試時, 壓力反而會低左。

原帖由 20061101 於 10-7-23 11:09 發表

Most GT parents here have a mindset that all GT students are at least 1/2 to 1 grade better than the other students over HK.

聽聞有不少家長遇到如果個學生成績不理想,學校是要家長負責補底的,若沒有改善 ...

我可以肯定, 優小既band3生, 就係等同香港組別既band3生. 點解甘肯定? 因為如果不選擇升上優中的話, 校方就會告訴他們的banding, 而校方已指出他們的banding就等同香港組別的banding.
我認識有小朋友是band3的. 而他的成績在校內算是中下至下游分子.