用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖雅各小學好定跑馬地寶血小學好呢 ...
go

灣仔聖雅各小學好定跑馬地寶血小學好呢

灣仔聖雅各小學好定跑馬地寶血小學好呢?請大家俾啲意見呀!!!

聖雅各

原帖由 jessie522 於 10-6-11 14:56 發表
灣仔聖雅各小學好定跑馬地寶血小學好呢?請大家俾啲意見呀!!!
無知是福

回覆 1# brian61950 的文章

點解呀!?可唔可以詳細啲呀!唔該!!!

i am the old girl of precious blood.  雖然它不是最top果幾間跑馬地小學, 但校風純樸, 德育嚴緊, 我係lee間小學一直讀得好開心. 由於我成續一直在10名内, 最後升中派了第一志願.

多謝你嘅回覆呀~講真呀~茫茫學校都唔知揀邊間讀,如果揀錯左又唔知點算!!

仲有呀!你就10名內咁叻啫!如果係中中亭亭個啲,會唔會派得唔好架!

我都想知聖雅各派中學如何?

原帖由 suewong 於 10-6-11 15:29 發表
i am the old girl of precious blood.  雖然它不是最top果幾間跑馬地小學, 但校風純樸, 德育嚴緊, 我係lee間小學一直讀得好開心. 由於我成續一直在10名内, 最後升中派了第一志願. ...

而家好似唔同左囉.....

聖雅各熱門好多...起碼放第二都唔係穩入....但寶血放第三四都問題唔太大

Jessie
我跟你一樣, 我都唔知選寶血定係聖雅閣, 因為我聽其他人講, 聖雅閣很好, 讀書方面都ok, 不過我心裹like 寶血多d, 因為好似關心小朋友多一點... 不過就沒有朋友讚成.. 唉.. 我都好煩.. 想知點解人地對寶血印象唔太好...

以zone 12來講, 寶血真係無咩人講架wor...

原帖由 Sindy 於 10-6-11 15:49 發表

而家好似唔同左囉.....

聖雅各熱門好多...起碼放第二都唔係穩入....但寶血放第三四都問題唔太大

以前 (2009年1月)St James 未搬前,門口有張banner,學生不論入各直資名校,DGS, St. Stephen's, St Paul Boys',都有成10個,皇仁12個,BPS,其他英中都好多,最多人是聖公會鄧肇堅中學,有51人。我唔知間學校有幾多人,但如果唔係最差D,都有英中讀。
實在好好,如果首選冇20分都有可能要抽。

Second round, 必要選第一,否則叩門都機會唔大。

原帖由 冰紫嫣 於 10-6-11 15:45 發表
我都想知聖雅各派中學如何?

原帖由 Jack0128 於 10-6-12 20:53 發表
以前 (2009年1月)St James 未搬前,門口有張banner,學生不論入各直資名校,DGS, St. Stephen's, St Paul Boys',都有成10個,皇仁12個,BPS,其他英中都好多,最多人是聖公會鄧肇堅中學,有51人。我唔知間學校有幾多人,但如果唔係最差D ...

首輪應該係20分都要抽, 15分唔駛諗, 因為我見有人話20分自行都入唔到.

各位好!
我仔仔今年派去跑馬地寶小P1, 想知
1) 學校教學模式
2) 功課多不多
3) 是否有精英班, P? 分班
4) 升中派位情況, 中學派位分配 (男仔)
謝謝!!!

fung

多謝大家嘅意見呀!!不過兩間嘅口碑都好似唔錯咁,但又好似聖雅各好d喎.但聖雅各依家又重建,睇唔到間學校嘅環境,寶血又睇到間環境又唔錯咁,真係諗到R晒頭呀!!

原帖由 erikalo 於 10-6-12 20:21 發表
Jessie
我跟你一樣, 我都唔知選寶血定係聖雅閣, 因為我聽其他人講, 聖雅閣很好, 讀書方面都ok, 不過我心裹like 寶血多d, 因為好似關心小朋友多一點... 不過就沒有朋友讚成.. 唉.. 我都好煩.. 想知點解人地對寶血印象 ...

有親戚個大女係度讀,但都唔幫阿妹報返呢度,可想而之,你咪去呀(我都好小咁講野....SORRY)

我之前都係諗過呢兩間,我覺得寶血少人講係因為佢本身得3班,全級約7x人,而寶血已有多年歷史,師資及口啤一直都不錯。我亦參考其他朋友的孩子,他們都讀得很愉快。
我經常見到聖雅各的學生(銅鑼灣),當然我只是見到其中一小部份,他們乘坐電車,比較沒有禮貌,我有少少打折扣。
再者在放榜後,他可以有30個扣門位,我覺得競爭未必如其他所說激烈;只是在灣仔區他有全日校的優勝。
這也只是我個人意見。
原帖由 erikalo 於 10-6-12 20:21 發表
Jessie
我跟你一樣, 我都唔知選寶血定係聖雅閣, 因為我聽其他人講, 聖雅閣很好, 讀書方面都ok, 不過我心裹like 寶血多d, 因為好似關心小朋友多一點... 不過就沒有朋友讚成.. 唉.. 我都好煩.. 想知點解人地對寶血印象 ...

醒目開學勳章

ST JAMES 有30個扣門位, 資料確實嗎??? 據我所知應該唔係喎!!!

原帖由 monster_kingdom 於 10-7-13 08:25 發表
我之前都係諗過呢兩間,我覺得寶血少人講係因為佢本身得3班,全級約7x人,而寶血已有多年歷史,師資及口啤一直都不錯。我亦參考其他朋友的孩子,他們都讀得很愉快。
我經常見到聖雅各的學生(銅鑼灣),當然我只是見到其中一小部份 ...

原帖由 monster_kingdom 於 10-7-13 08:25 發表
我經常見到聖雅各的學生(銅鑼灣),當然我只是見到其中一小部份 ...

全級收少過 120 個位, 有30個叩門位?

咁奇怪

係放榜日我親身問文員小姐,因為扣門要填表,即場交,我隨口問其實有幾多扣門位,她可能冇預我咁問,哦一聲後說30個。
原帖由 臻媽 於 10-7-13 21:47 發表
ST JAMES 有30個扣門位, 資料確實嗎??? 據我所知應該唔係喎!!!

醒目開學勳章

咁你最後叩門成功嗎??? 真唔明佢點解咁答你, 但據聞ST.JAMES的扣門位應該只有大約10個吧....

另我聽回來的叩門CASE好多人都叩門唔成功, 甚至排佢於乙2的都唔成功, 唯一一個成功例子係排佢於乙1耆 !!!

原帖由 monster_kingdom 於 10-7-13 22:43 發表
係放榜日我親身問文員小姐,因為扣門要填表,即場交,我隨口問其實有幾多扣門位,她可能冇預我咁問,哦一聲後說30個。

寶血的校風是不錯的.

選校最重要是否適合小朋友及家長是否可以配合小朋友的學習.

名校不一定是好的. 我朋友的仔仔讀名校考試要溫7個鐘書. 我的小朋友讀普通小學只用2個鐘書. 他們都是P1. 所以各家長要考慮清楚.