用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 留班2次要out
go

留班2次要out [複製鏈接]

副校話留班兩次就out,並非一般學校可直升。一月份有軍訓,暑假去國內希望學校體驗,我覺得對我個仔多體會才珍惜現時之幸福。
   0    0    0    0

九龍塘香島

Sorry, 我是回應九龍塘香島中學

原帖由 bencyli 於 10-7-13 15:11 發表
副校話留班兩次就out,並非一般學校可直升。一月份有軍訓,暑假去國內希望學校體驗,我覺得對我個仔多體會才珍惜現時之幸福。

我聽講話系新高中下,學校係唔可以踢學生走.衹要你堅持,佢係無你乎. 唔知有無人可以confirm.

我諗唔會唔可以踢學生,只係用咩方法,例如記三次大過就out 得la...呢樣唔踢得,咩用第二樣..最重要係學校把關做得好,唔係亂咁out 人,我就會接受...
相反,我會正面咁睇"踢出校'呢樣野...比小朋友知道做人要負責任,唔係乜都大哂....

原帖由 nicholasmom 於 10-7-13 21:59 發表

我聽講話系新高中下,學校係唔可以踢學生走.衹要你堅持,佢係無你乎. 唔知有無人可以confirm.
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回覆 4# motherlau 的文章

我既意思係學校唔可以因為 成績差/曾留班 踢學生走

Sorry...誤解你意思..希望有其他家出解答到啦

原帖由 nicholasmom 於 10-7-13 23:01 發表
我既意思係學校唔可以因為 成績差/曾留班 踢學生走
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

right!學校是不可以開除學生的學籍,除非你自動退學!不過作為家長應該要主動瞭解子女在校情況,坦承面對困難,如果妳唔想退學就清楚表明立場,不過態度當然要友善,有誠意!我都身受其苦!加油!不要氣餒!記住妳是他媽媽,做媽媽是不會輕易言棄!
‹ 上一主題|下一主題