用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 校車費, 如果坐半程 (只坐放學), 都要收全程車費嗎 ? ...
go

校車費, 如果坐半程 (只坐放學), 都要收全程車費嗎 ?

本人幫囝囝報了小一預備班, 因早上很早, 就要上校車, 本打算只坐放學回家, 司機打俾我說學校不能只坐半程, 如果坐半程車, 都要付全程車費, 真的嗎 ?
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我好耐以前问過:Yes!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-13 13:35 發表
本人幫囝囝報了小一預備班, 因早上很早, 就要上校車, 本打算只坐放學回家, 司機打俾我說學校不能只坐半程, 如果坐半程車, 都要付全程車費, 真的嗎 ?

咁好唔抵喎......因為佢地俾我時間好早, 要坐校車個幾鐘先放到學校, 咁我唔坐佢, 都要俾  $

幼稚園, 都係俾 2/3 車費咋喎

好耐之前問過(但是問正常上課日子), 不設半程收费,只有課外活动要留校搭第二輪校車先會按每程收费。

以前细仔间幼稚園都系甘無半程!!!!基本上有大半個月都系赶唔切要搭的士,等如比double,真的很傷!!!

纯属個人意见:其實暑期班的上車时间比正常上課时间遲颇多了,所以而家可以乘机幫他熟習早起,如果到时先來習惯恐怕小朋友会辛苦。

吓,你住邊区呀??要成個几鐘,怪不得啦你要自己带返学囉!!!!

因搬過屋,我搭過两條校車线,但平均都是约45分钟車程(而家仲要系頭站)!!我仲要唔系住市区,要過隧道添!!嘩,唔通你系頭站同埋中间要兜“N”甘多個站??第日番学咪好惨??!!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-13 16:36 發表
咁好唔抵喎......因為佢地俾我時間好早, 要坐校車個幾鐘先放到學校, 咁我唔坐佢, 都要俾  $

幼稚園, 都係俾 2/3 車費咋喎

原帖由 filleul 於 10-7-13 16:49 發表
吓,你住邊区呀??要成個几鐘,怪不得啦你要自己带返学囉!!!!

因搬過屋,我搭過两條校車线,但平均都是约45分钟車程(而家仲要系頭站)!!我仲要唔系住市区,要過隧道添!!嘩,唔通你系頭站同埋中间要兜“N”甘多個站??第日番学咪好惨??!!

...

我住沙田, 佢話係頭站上車, ( 如果我自己 drive car , 由我屋企去學校, 15 分鐘就到了 ) 但而家佢要坐 1 小時 15 分

所以我先決定自己車佢返學

我以前都系住沙田(大围),不過嗰时是差不多尾站,所以唔会兜足個几钟啦!!

甘1小时15分同15分钟就真系無得比!!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-13 17:34 發表

我住沙田, 佢話係頭站上車, ( 如果我自己 drive car , 由我屋企去學校, 15 分鐘就到了 ) 但而家佢要坐 1 小時 15 分

所以我先決定自己車佢返學

原帖由 filleul 於 10-7-13 17:42 發表
我以前都系住沙田(大围),不過嗰时是差不多尾站,所以唔会兜足個几钟啦!!

甘1小时15分同15分钟就真系無得比!!

司機話, 由沙田, 再去大圍, 跟手上獅子山 Tunnel, 所以沙田區, 是要上校車先

陰公,第日返学仲要早啲添!!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-14 11:43 發表

司機話, 由沙田, 再去大圍, 跟手上獅子山 Tunnel, 所以沙田區, 是要上校車先

原帖由 filleul 於 10-7-14 12:25 發表
陰公,第日返学仲要早啲添!!

我估計, 第時, 返學, 佢要我地 6:15-6:30 要上校車.......你話冬天點頂得順..........................

6:15 上車??咪要5點几起身?! mouth:" /> 唯有在校車度“合”番陣!!

原帖由 金毛B媽 於 10-7-14 13:29 發表

我估計, 第時, 返學, 佢要我地 6:15-6:30 要上校車.......你話冬天點頂得順..........................

就類似問題, 我有問過消費者委員會, 我問的係 : 學校適應日由8月5日開始, 但校車開始由8月13日行駛, 但家長要比足整月份車資, 是否合理?  

消費者委員會的答案是 : 你情我願... 只要在比錢時巳有說明, 沒有騙人, 係可以的...

好無耐!