用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Please !!急!急!急!明日要作決定, 那一間會好些 ? ...
go

Please !!急!急!急!明日要作決定, 那一間會好些 ?

有事要請求各位,小西灣漢華中學 和 灣仔鄧鏡波中學兩校都收小兒,希望你能給我意見怎樣選擇好,兩者有咩強弱!!(直資和津貼問題除外)明朝要作決定!望你們回應!!
Thanks so much !!!                  

頭痛家長 上,

billy888wong
     咁你去咗註冊未,不如你問下小朋友鍾意讀边間,有冇同學仔一齊讀,我小朋友揀咗漢華.

回覆 2# さかな 的文章

今朝去咗漢華編班試,仲有同學仔一齊,下午鄧鏡波又話收,所以要決定,最重要係學校係好!

回覆 1# billy888wong 的文章

我之前都好以你咁,漢華,慈幼,最後我問khmama ,佢答得好中肯, (佢話兩間學校嘅校風都唔錯,你想佢讀男校定男女校,比 $ 定唔比 $ )

(男校定男女校,比 $ 定唔比 $ 我放在是次選!!)問過大部份朋友連英皇書院小學校長都話鄧鏡波好,因為他覺得它以前係好過,現在已為band 2,但我係擔心一個(漢華)係進步緊而鄧鏡波係退步,打比喻你話美金好定人民幣好呢?

其實你己經答咗你自己,唔好三心兩意啦,快D決定,跟住同仔仔去旅行.

原帖由 さかな 於 10-7-13 19:36 發表
      其實你己經答咗你自己,唔好三心兩意啦,快D決定,跟住同仔仔去旅行.

所有朋友都話係鄧鏡波!希望決定啱啦!!

恭喜晒,咁聽曰記得去漢華攞番註冊証比鄧鏡波啦.

收到, Thank you !!
原帖由 さかな 於 10-7-13 21:20 發表
      恭喜晒,咁聽曰記得去漢華攞番註冊証比鄧鏡波啦.

Khmama 一句到題, 高人分析十分有理!
(成績兩間差不多,都係band2頭,校風ok. 因為鄧鏡波係男校, 而灣仔區少band2學校, 所以會收多o的st. jo同港華band2, 水準應該好o的. 我會建議鄧鏡波. 好過你之前o個3間.)
原帖由 さかな 於 10-7-13 18:57 發表
      我之前都好以你咁,漢華,慈幼,最後我問khmama ,佢答得好中肯, (佢話兩間學校嘅校風都唔錯,你想佢讀男校定男女校,比 $ 定唔比 $ )

鄧鏡波個校長黎過我仔學校講授....個校長好得架...

Thank you !!:) :)
原帖由 RainyDay 於 10-7-14 00:06 發表
鄧鏡波個校長黎過我仔學校講授....個校長好得架...