用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日上完Boxhill Playgroup
go

今日上完Boxhill Playgroup [複製鏈接]

今日同囡囡上完boxhill playgroup , 我吾覺得小朋友會真正學到D乜野,只是唱唱歌,圍圈傳波,食茶點,呢d在家都會學到。
老師方面,我吾覺得佢地對小朋友好有愛心,可能playgroup掛。
上完之後,都要想清楚比吾比個囡番N class.
   0    0    1    0

請問你返邊間??

因我女女都係火炭Boxhill 讀緊~~

原帖由 EEXELTOR 於 10-7-13 22:49 發表
今日同囡囡上完boxhill playgroup , 我吾覺得小朋友會真正學到D乜野,只是唱唱歌,圍圈傳波,食茶點,呢d在家都會學到。
老師方面,我吾覺得佢地對小朋友好有愛心,可能playgroup掛。
上完之後,都要想清楚比吾比個囡番N class. ...

其實我前一年上Playgroup時都有同感,當時我覺得好浪費金錢,見到有D小朋友哭哭啼啼,更覺得無謂!!不過當時老公反對,就甘我地上了好幾間PALYGROUP!最後才知道它的好處,仔仔IN 十間學校,八間收AM班,兩間WAITING LIST(最後都收),原來上PLAYGROUP多多少少都可以讓小朋友不害羞,小朋友不知不覺會愛上唱歌及表現自己,我好記得IN 9龍塘學校時,IN IN下仔仔會突然唱歌仔比老師聽,老師都好開心.當全部PLAYGROUP結束時,仔仔還常常提起D老師名及某幾個小朋友名,最後我比佢返BOXHILL插班4-6月N班,佢好快習慣,只哭過一次,而在N班果3個月當中,我都以為作用不大,點知仔仔又有驚喜比我,仔仔以英文為母語,萬萬想不到佢返完3個月N班之後,廣東話進步神速,原來好多都在同學仔及中文老師身上學到.現在還常常要我扮林老師TIM,我就用林老師身份教佢國語及廣東話(成機)!雖然我9月會轉學校,不過我都好感恩BOXHILL!及無後悔之前使甘多錢上甘多PALYGROUP!
講真,PALYGROUP學的是團體活動,N班學的是獨立.....等等,好多家中都學不到的!!你比D耐性,慢慢觀察,你會發現小朋友不知不覺有進步.

你bb係第一次返pg? 因為絕大部份pg都係唱遊形式, 將學習融入活動中. 如果你想係好academic, e.g. 每堂學幾多個生字, 咁你應該帶bb上flash card果類, 會符合你預期. 如果你目的係想bb過下群體生活, 上boxhill呢類pg都ok架. 唔洗灰心, 慢慢黎, 過幾個月就會見到成效架喇.

我想問下boxhill playgroup幾多錢? 一個月幾多堂架.

我阿囡而家返緊九龍塘迦南playgroup, 都係主要唱歌, 做運動, 食茶點, 自由活動, 每個月都有唔同主題, 老師就教唔同既野, 但係形式上就差不多.

我都認為比小朋友返下playgroup都好的, 可以比佢定性d, 同埋點樣同其他小朋友相處. 雖然係屋企都可能教到佢, 但你會唔會有咁多心機同耐性呢.

我囡囡都有番boxhill playgroup. 老師好有愛心, 囡囡好鍾意坐定定聽老師講故仔, 仲學到好多英文. 未番playgroup之前成日帶佢落會所玩見下人, 本來以為佢唔怕人又好主動, 點知幾個月之前番維記pg, 發現佢又off task, 又會大發脾氣. 去in pn既時候又會好怕醜. 番左三個月pg, 囡囡定性左, 要玩就玩, 要坐低聽故仔就乖乖地坐好, 又會同小朋友分享玩具, 呢啲我未必o係屋企教到佢. 有時佢o係會所見番啲pg朋友仔仲好開心添!

完全同意luiflora 的講法,我個仔11個月開始在九龍塘上playgroup到2歲,知道火炭Boxhill新開可以插班,由4月開始轉去Boxhill讀咗3個月Nursery,佢返到屋企不自覺講好多英文,令我最surprise是全句sentense咁講(需然gammer有少少錯),但以2 歲人仔來講,在我的角度覺得已經很不差,現在小朋友在九龍塘x基返summer course, 相對Boxhill老師才發現Boxhill老師很有愛心,對小朋友的照顧上完全不用我擔心,例如老師見到我小朋友手指甲長咗小小會主動幫我小朋友剪,加上小班(3個老師對12個小朋友,即1對4的師生比率很好,可減少我擔心傳染病的問題).  凍會幫我個仔着衫,又唔好調亂杯錯完一次又一次...加上全校都畀到我好親切的感覺,上至Iris Yung校長,下至姐姐都會叫我小朋友個名,如果唔係有一間心儀的九龍塘幼稚園收咗,我諗我都會畀呀仔繼續在Boxhill讀下去,在此多謝Boxhill (Fo Tan)的全體老師及姐姐的教導及照顧我的小朋友,佢好掛念各位老師及同學仔.

另外,可能我咁不好彩遇到的九龍塘x基外籍老師對小朋友照顧得唔好只是一個半個老師,並不是代表這一所學校唔好!
原帖由 luiflora 於 10-7-14 12:02 發表

其實我前一年上Playgroup時都有同感,當時我覺得好浪費金錢,見到有D小朋友哭哭啼啼,更覺得無謂!!不過當時老公反對,就甘我地上了好幾間PALYGROUP!最後才知道它的好處,仔仔IN 十間學校,八間收AM班,兩間WAITING LIST( ...

有無小朋友上麗港城PLAYGROUP??我8月會返,想睇下D意見??

請問ma on shan間boxhill playgroup好唔好? 啲老師有無愛心呀?

係呀~ Iris 校長好錫我女女tim 呀~ 我個女歲半已經開始返playgroup, 真係識左好多英文~~

原帖由 Rexmummy 於 10-7-15 13:10 發表
完全同意luiflora 的講法,我個仔11個月開始在九龍塘上playgroup到2歲,知道火炭Boxhill新開可以插班,由4月開始轉去Boxhill讀咗3個月Nursery,佢返到屋企不自覺講好多英文,令我最surprise是全句sentense咁講(需然gammer ...

我想問下boxhill playgroup幾多錢? 一個月幾多堂架

回復 11# 308 的帖子

you can check from boxhill website, the pg usually arranged in 'term' basis (2-3 month per term), not in the monthly basis.

I've applied the pg from Dec 2011 to Feb 2012 (saturday), altogether 10 lessons, $2300.  The class that i joined is the Jelly & Belly Baby playgroup in MOS.  I hope my son can learn something from there.

I've also joined the flash card pg, although it seems that my son doesn't learn too much now, i believe that he will learn something in the future.  The something may not be measurable, but i'll keep on trying to send him to pg.

其實家長期望一兩歲小朋友返學可以學到乜?  ^^"
以香港目前情況,一般家庭都唔會有太多小朋友,就算有兄弟姐妹,都係一個起兩個止,而且一定唔會同齡;校前教育,教既係投入校園生活前的適應方式,例如同同齡小朋友相處、遇爭執時的適應、學習聆聽父母以外的人的說話、守陌生地方既規矩等等,在家,恐怕好難有機會學會在廁所外面排隊吧?但這是學校生活最基本規矩之一啊!  ^^"
看長遠一點吧,vocabulary也好phonics也好,不見得就是返playgroup的唯一價值啊!  ^^

我仔仔都返過summer course (Fo Tan), 我打算明年2月比佢插班。想問下過往曾經插班既家長,你地會唔會預先通知學校只系讀幾個月,然後9月就會轉走?定系粒聲唔出到時申請退學?
‹ 上一主題|下一主題