用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關中一選校問題
go

有關中一選校問題 [複製鏈接]

魅力公主 醒目開學勳章

剛剛完咗P.5, 我個女D成績非常差, 我唔想再自欺欺人, 諗住佢可以追得番高小小. 如果真係要揀BAND3 學校,有無邊D校風會好小小?

我對中學基本上係一無所知, 請大家幫幫手~
   0    0    0    0
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

唔通呢度只係成績好既學生?  無成績差既學生 ???
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

邊區

原帖由 wing 於 10-7-12 02:38 發表
剛剛完咗P.5, 我個女D成績非常差, 我唔想再自欺欺人, 諗住佢可以追得番高小小. 如果真係要揀BAND3 學校,有無邊D校風會好小小?

我對中學基本上係一無所知, 請大家幫幫手~ ...

醒目開學勳章

或者試下德蘭.

點都好,都要迫下佢讀書,又要多D同佢講道理,吾好放棄.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 BillyM 於 10-7-13 15:14 發表
邊區

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1

樓主要列出多些資料,
無資料,其他家長好難畀意見.

或者參考以上資料,
有初步認識會好點.

魅力公主 醒目開學勳章

不好意思...可能我D說話語氣有些問題..SORRY

實際情況係...我都唔知到時會在那區居住...因正在申請公屋...相信時間差不多有屋...但又怕趕不及選校..我都正在煩惱中...

再加上亞女既成績...實在令我煩想加煩..

我想問...BAND3是否一定沒有好學校?? 很擔心佢會學壞...因為而家已經十分反叛...

九龍區有無比較好些小的BAND3學校?

有空請去看看 ~

我個仔成績差架!!又懶到C

放心la...總有人好有人差....take it easy...
中學派位係跟小學地區派既,方便就講讀邊間la...我都係九龍人,搵過下好多 band 3 學校資料.....搵學校最重要搵適合自己小朋友既,唔適合,幾好都冇用.....睇下幫唔幫到你la....我個仔依家讀 band 2學校

原帖由 wing 於 10-7-13 23:25 發表
不好意思...可能我D說話語氣有些問題..SORRY

實際情況係...我都唔知到時會在那區居住...因正在申請公屋...相信時間差不多有屋...但又怕趕不及選校..我都正在煩惱中...

再加上亞女既成績...實在令我煩想加煩..

我 ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

樓主吾好灰心,band3既吾一定要讀band3既學校,都係睇彩數,如果你個女真係band3既,就最好讀女校啦,因為如果讀男女校,驚佢冇心機讀書時就掛住拍拖啫.自行或者試下德貞同德蘭啦,德貞係深水埗,德蘭係何民田.

魅力公主 醒目開學勳章

我女讀緊陳守仁呀..不過排到尾LA...

原帖由 motherlau 於 10-7-14 00:04 發表
我個仔成績差架!!又懶到C

放心la...總有人好有人差....take it easy...
中學派位係跟小學地區派既,方便就講讀邊間la...我都係九龍人,搵過下好多 band 3 學校資料.....搵學校最重要搵適合自己小朋友既,唔適合, ...

有空請去看看 ~

魅力公主 醒目開學勳章

唔該晒你...呢兩間既校風如何?

其實我有迫佢讀書...但每次都係鬧交收場...考試前後都不停咁同佢痛陳利害...可惜佢都係無感覺...無反應...唉...佢中文科唔差既...係數學真係比較差

原帖由 Radar 於 10-7-14 00:26 發表
樓主吾好灰心,band3既吾一定要讀band3既學校,都係睇彩數,如果你個女真係band3既,就最好讀女校啦,因為如果讀男女校,驚佢冇心機讀書時就掛住拍拖啫.自行或者試下德貞同德蘭啦,德貞係深水埗,德蘭係何民田. ...

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

甘佢英文得吾得呀?英文得既會比較好d,依家d學校都會睇左英文呢科先.

呢兩間女校d女仔大部份都幾好,我去睇過佢地放學,冇出面d人講得甘差,講真壞既學生間間都有,就算係band1都會有,最緊要做家長睇緊d囉.

你有冇用同佢傾心事,同佢打下感情牌既方法來感動下佢呀?小朋友有時都要用感化既方法的,鬧係需要,但鬧得犀利會弄巧反拙,破壞感情,甘佢以後都吾會聽你講的.

原帖由 wing 於 10-7-14 00:36 發表
唔該晒你...呢兩間既校風如何?

其實我有迫佢讀書...但每次都係鬧交收場...考試前後都不停咁同佢痛陳利害...可惜佢都係無感覺...無反應...唉...佢中文科唔差既...係數學真係比較差

...

魅力公主 醒目開學勳章

佢D英文都係得七十零分...點見得人丫...

以前佢都會同我講下學校D野..但呢一兩年..佢完全唔講...我問佢..佢都係答一句起..兩句止...好多野都收收埋埋...同我傾計多數係D鎖碎事..但一定唔會同我傾學業/前途...我一講佢就掉頭走

原帖由 Radar 於 10-7-14 01:00 發表
甘佢英文得吾得呀?英文得既會比較好d,依家d學校都會睇左英文呢科先.

呢兩間女校d女仔大部份都幾好,我去睇過佢地放學,冇出面d人講得甘差,講真壞既學生間間都有,就算係band1都會有,最緊要做家長睇緊d囉.

你有冇用同 ...

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

甘你個女既成績都吾算太差,未必要讀band3,你依家要keep住佢d英文成績,考自行時吾好揀太叻既學校.到放榜時萬一派得吾好,你就去叩d女校,仲有一間你都可以一試,呢間係係油塘既聖安當,呢間比德貞同德蘭好少少,仲有兩間介紹,就係德雅同梁式芝,我個女有個同學(不過佢係讀名牌小學)數學吾及格,中文又吾係好好,都可以叩入呢兩間女校,所以到時叩門時可以進取d叩埋呢兩間.

你依家最緊要係同你個女打好關係,比多d鼓勵佢,多d讚賞佢,要比佢知道你永遠都係企係佢果邊,關係好自然佢就會聽你講的.

原帖由 wing 於 10-7-14 02:20 發表

以前佢都會同我講下學校D野..但呢一兩年..佢完全唔講...我問佢..佢都係答一句起..兩句止...好多野都收收埋埋...同我傾計多數係D鎖碎事..但一定唔會同我傾學業/前途...我一講 ...

魅力公主 醒目開學勳章

可能佢學校d人既成績太好...而家拉勻d分數後全部都合格..但已經全級排到尾果幾個...所以先令我咁擔心

不過好多謝你俾咁多提議我...因為我真係唔係好識d中學... 多謝晒~

原帖由 Radar 於 10-7-14 10:36 發表
甘你個女既成績都吾算太差,未必要讀band3,你依家要keep住佢d英文成績,考自行時吾好揀太叻既學校.到放榜時萬一派得吾好,你就去叩d女校,仲有一間你都可以一試,呢間係係油塘既聖安當,呢間比德貞同德蘭好少少,仲有兩間介 ...

有空請去看看 ~

陳守仁既可以試下報Band 2直資.例如李國寶,顏寶鈴

原帖由 nicholasmom 於 10-7-14 16:26 發表

咁我又想問, 亞女第一次呈分考得唔好, 老師話佢係band 2尾, 咁如果佢keep 住都係呢d成績, 仲有乜野學校可揀 ? 最緊要校風好.

我個女既小學網係九龍城, 希望可以讀番女校.
本來都有想過德雅, 但我朋友個女成績好好多, 可能係band 1尾, band 2頭, 叩德雅連 interview 機會都冇, 所以我都唔敢揀德雅!

以前佢都會同我講下學校D野..但呢一兩年..佢完全唔講...我問佢..佢都係答一句起..兩句止...好多野都收收埋埋...同我傾計多數係D鎖碎事..但一定唔會同我傾學業/前途...我一講 ...

我覺得你個女的反叛,源於她的成績令她失去自信,如果我係你,我會於升小五時幫佢轉一間較淺但校風好的學校,以陳守仁的程度,她英文有7x,去到較淺的小學可能會變成8x,甚至9x,成績應該會好個現在,在其他學校,我估她或有機會變成band2,有咗自信,可能更進步,唔知而家轉校重得唔得呢?反正不會有更差。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 nicholasmom 於 10-7-14 16:26 發表

還可試保良局羅氏基金中學

醒目開學勳章 王國長老

校網係跟學校,除非你申請轉變,
陳守仁應該係油尖旺區,參考以下資料

http://www.chsc.hk/secondary/tc/index.htm

未去到band 3,
經濟許可就搵直資,
唔得就搵band 2 校風好學校.
自行試一間無咁hit 的band 1 學校,
如果唔怕遠,沙田好多英中可以選擇.
至緊要有計傾,唔好哦啦 !!!

明天會更好

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Daisy媽咪 於 10-7-14 17:22 發表

咁我又想問, 亞女第一次呈分考得唔好, 老師話佢係band 2尾, 咁如果佢keep 住都係呢d成績, 仲有乜野學校可揀 ? 最緊要校風好.

我個女既小學網係九龍城, 希望可以讀番女校.
本來都有想過德雅, 但我朋友個女成績好好多, 可能係band 1尾, band 2頭, 叩德雅連 interview 機會都冇, 所以我都唔敢揀德雅!

你自行和中央派位都選佢第一,
機會大好多.
叩門位都留番畀小學部啦.
‹ 上一主題|下一主題