用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 英文及數學程度
go

英文及數學程度

上 csk 網站, 左手邊主目錄對下, 按"學與教", 有齊晒每科概括.

原帖由 S_Trader 於 10-7-3 16:13 發表
我係網頁搵唔到點可以睇陳瑞祺既學術程度.有冇人可以講解下呢?
因為有d學校會教深d, 有d就唔會, 我想知多d, 唔該晒.

我仔仔就讀小五
數學方面-會用同年級的課本,附加較深的補充和工作紙。
英文方面-程度中上,小兒在小四時並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試有不錯的成績。

原帖由 S_Trader 於 10-7-4 00:31 發表

唔該晒. 我都知好難話實質深定淺. 我老公係csk既舊生, 佢話佢個年代英文係教深一級, 所以佢出黎做野問題唔大同算係幾好添. 所以佢想知道e+係咪都係咁囉.
因為大仔叩門有得in, 希望知番多d母校既程度.
咁請問知唔知 ...

英文同數都無用深一級ge 書.

原帖由 csk家長jj 於 10-7-3 21:46 發表

我仔仔就讀小五
數學方面-會用同年級的課本,附加較深的補充和工作紙。
英文方面-程度中上,小兒在小四時並沒有任何補習/進修,就憑學校所教的英文,以自修形式投考劍橋考試有不錯的成績。 ...

請問介唔介意講投考劍橋考試那個 level, 事關現在有D K3小朋友已經考到 flyer。真係人都癲。

原帖由 ko06879 於 10-7-9 20:55 發表

請問介唔介意講投考劍橋考試那個 level, 事關現在有D K3小朋友已經考到 flyer。真係人都癲。

KET(Merit)
我仔仔只是平凡人吧!

原帖由 csk家長jj 於 10-7-10 00:43 發表

KET(Merit)
我仔仔只是平凡人吧!

有無咁誇張 ?? 都真係幾癲喎.
好像要一定歲數先可以考STARTER, 之後係 mover, 再之後先之係 flyer, 咁快可以考晒 ? 真係超勁
之前亞仔讀 york出名催逼, 係畢業前先緊緊考到 mover, 因為唔夠時間考... 佢地之所以咁催逼係想比你地有certificate可以考到間好既小一.....不過過程真係好辛苦...

原帖由 catherinepang 於 10-7-10 15:03 發表

有無咁誇張 ?? 都真係幾癲喎.
好像要一定歲數先可以考STARTER, 之後係 mover, 再之後先之係 flyer, 咁快可以考晒 ? 真係超勁
之前亞仔讀 york出名催逼, 係畢業前先緊緊考到 mover, 因為唔夠時間考... 佢地之所以 ...

通常都skip starter, 一考就 mover, ok 就上 flyer。

請問有冇担心過程度唔夠深啊???

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 23:30 發表

點為之深?

我會覺得唔夠自己可以加, 同功課多定少一樣. 無乜準則.

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 23:30 發表

程度中上啦!一D都唔淺,讀上去就會知

原帖由 csk家長jj 於 10-7-14 00:54 發表

程度中上啦!一D都唔淺,讀上去就會知

cskjj

你有無發覺係教得淺考得深?
P3 英文做3至4 個閱讀理解,  我仔英文文盲.  失好多分.

原帖由 wensi 於 10-7-14 11:15 發表

cskjj

你有無發覺係教得淺考得深?
P3 英文做3至4 個閱讀理解,  我仔英文文盲.  失好多分.

係!份卷課外題多,主要是考英語的理解力和運用,肯温想讀都末必高分。小五上學期考試的閱讀理解比classrxxm的Pre S1練習還要深!
wensi,
我有一份坊間的英文考試攻略,指導小朋友在考試時的作答技巧......如有興趣,我可寄比你/開學時叫你仔仔揾我仔攞都ok。

原帖由 csk家長jj 於 10-7-14 12:14 發表

係!份卷課外題多,主要是考英語的理解力和運用,肯温想讀都末必高分。小五上學期考試的閱讀理解比classrxxm的Pre S1練習還要深!
wensi,
我有一份坊間的英文考試攻略,指導小朋友在考試時的作答技巧......如有興趣,我 ...

好!  我仔搵你仔有難度都唔俾去另一層.

你有無返工? 我搵couries 攞都得ga! scan 俾我都可以. 寄ge 我俾返錢你.  Thanks!

我都想叫個仔補英文.

原帖由 wensi 於 10-7-14 12:33 發表

好!  我仔搵你仔有難度都唔俾去另一層.

你有無返工? 我搵couries 攞都得ga! scan 俾我都可以. 寄ge 我俾返錢你.  Thanks!

我都想叫個仔補英文.

我仔好易揾,他經常企門口的(風紀)
我無返工的,你pm個 e mail add.比我scan比妳丫!
趁暑假進修吓都好啊!但補習社良莠不齊,真係好難揾到間既全面又有料的。

原帖由 csk家長jj 於 10-7-14 12:49 發表

我仔好易揾,他經常企門口的(風紀)
我無返工的,你pm個 e mail add.比我scan比妳丫!
趁暑假進修吓都好啊!但補習社良莠不齊,真係好難揾到間既全面又有料的。 ...

(風紀)可能見過.

pm左 e mail add.俾你

我都係問朋友用緊個d補習社咋.  都有補習班d 老師講CSK D 卷用中學料教都唔多得.

原帖由 wensi 於 10-7-14 13:05 發表

(風紀)可能見過.

pm左 e mail add.俾你

我都係問朋友用緊個d補習社咋.  都有補習班d 老師講CSK D 卷用中學料教都唔多得.

都係, 如果小一淺d可以比佢地好好適應一下, 我見開學一個月先係返全日. 比佢地多d時間適應都係好事黎. 有時太急都未必係好事

原帖由 catherinepang 於 10-7-14 15:07 發表

都係, 如果小一淺d可以比佢地好好適應一下, 我見開學一個月先係返全日. 比佢地多d時間適應都係好事黎. 有時太急都未必係好事

今年得兩星期咋! 以前 P1-6都一個月半天.  會教唔切書你知P5 P6幾趕.

醒目開學勳章

今年小一唔係一個月適應期, 得8日咋, 13號就要返全日喇!!

原帖由 catherinepang 於 10-7-14 15:07 發表