用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院
go

英華書院

我想問吓申請英華要什麽條件:
1. p.4-p.6 的成績表?操行要A?
2. 如果有得1st 面試,會interview 什麼?
3. 如果有得2nd 面試,會interview 什麼?
4. 要成績好(1-20名),sport好,music 好?

Thank !!!!!!!!!

只要p5-p6成績
第1次in只要交50元報名費就有得見,題目都是小組討論,有中文有英文. 第2輪面試學校會等教育局出了全港次第名次排名,再看看你小朋友有無課外活動,即是音樂或  運動,因為音樂同運動都有分加,機會會大一點,由於英華書院有小學可以直上,所以中學學位不多.以上都是我同小朋友一起經歷過,希望能幫到你

你兒子是否在英華就讀?Form 幾呢?小學直升?
你覺得學校好嗎?

原帖由 camry16618 於 10-7-14 16:38 發表
只要p5-p6成績
第1次in只要交50元報名費就有得見,題目都是小組討論,有中文有英文. 第2輪面試學校會等教育局出了全港次第名次排名,再看看你小朋友有無課外活動,即是音樂或  運動,因為音樂同運動都有分加,機會會大一點 ...

我個小孩子不是在英華小學上,今年才考入讀中1,剛剛考完分班試,希望可以入到精英班,我去過學校幾次,覺得大哥哥好有禮貌,連我個仔去面試時都說他們跟他主動微笑打招呼,這2日中一生都要返學校聽校長老師訓示,時間由0900-1200,完了後就可以走得,但我個仔說有4個小朋友因為一些輕微小動作比訓導主任看見,齊齊留堂,我個仔差一點都跟他們一起留堂,我立即跟仔仔說,小學同中學紀律有好大分別,以前在小學你是小朋友,現在你在中學要學做大哥哥,要比以前更加成熟更加有禮貌!

Pls check pm

原帖由 camry16618 於 10-7-15 16:09 發表
我個小孩子不是在英華小學上,今年才考入讀中1,剛剛考完分班試,希望可以入到精英班,我去過學校幾次,覺得大哥哥好有禮貌,連我個仔去面試時都說他們跟他主動微笑打招呼,這2日中一生都要返學校聽校長老師訓示,時間由0900 ...

我仔仔讀陳守仁小學,排名老師是跟據5年級下學期同6年級上學期成績2次加起以全級計排第15,音樂就學小號只得5級,不過好彩在62屆學校音樂得到第3名,所以如果你有音樂或運動好的話會有幫助!

camry16618, 我仔仔都係學小號,又係舊年考佐5級, 有時間多D交流下。今年揀中學, 好想入英華,唔知有冇機會。 anyway, 好多謝你嘅分享。

原帖由 camry16618 於 10-7-15 20:31 發表
我仔仔讀陳守仁小學,排名老師是跟據5年級下學期同6年級上學期成績2次加起以全級計排第15,音樂就學小號只得5級,不過好彩在62屆學校音樂得到第3名,所以如果你有音樂或運動好的話會有幫助! ...

bewawa妳好!如果妳真是好想仔仔入到英華,今年有個學校音樂節,快D去報名參加,最好有名次,幾會會大一點,因為英華都好重視BAND隊,我仔仔說今年英華BAND隊要報高級組,目標是冠軍.不過妳現階段都不要忘記督促小朋友加更努力讀書.要雙管齊下!

camry16618,
謝謝你的意見ar. 今年因爲要考呈分試,而小號要夾琴好花時間, 所以想唔報小號,只報鋼琴, 你覺得好唔好ar? 佢都有參加學校管樂團,但就唔知攞唔攞到獎。可唔可以俾D意見ar?謝謝。

原帖由 camry16618 於 10-9-9 22:26 發表
bewawa妳好!如果妳真是好想仔仔入到英華,今年有個學校音樂節,快D去報名參加,最好有名次,幾會會大一點,因為英華都好重視BAND隊,我仔仔說今年英華BAND隊要報高級組,目標是冠軍.不過妳現階段都不要忘記督促小朋友加更努 ...

[quote]原帖由 bewawa 於 10-9-10 10:46 發表
camry16618,
謝謝你的意見ar. 今年因爲要考呈分試,而小號要夾琴好花時間, 所以想唔報小號,只報鋼琴, 你覺得好唔好ar? 佢都有參加學校管樂團,但就唔知攞唔攞到獎。可唔可以俾D意見ar?謝謝。
... [/quote
鋼琴學校不當音樂一種,參加管樂團係好,不過是屬於.團體,最好有個人獎項,學校音樂節小號比賽通常在明年2月至3月舉行,所以影向呈分試不大,我仔仔都是臨比賽前兩星期才夾,只夾兩堂,不會太花時間。

原帖由 camry16618 於 10-9-10 13:11 發表
[quote]原帖由 bewawa 於 10-9-10 10:46 發表
camry16618,
謝謝你的意見ar. 今年因爲要考呈分試,而小號要夾琴好花時間, 所以想唔報小號,只報鋼琴, 你覺得好唔好ar? ...

但面試不是通常安排在校際音樂節之前嗎?

對!學校第一次面試是在比賽之前,但我地小號比賽完,立即就張成績第一時間送過去學校趕緊第2次面試!但不是每一間學校都會收,因為有D官校過了報名時間就不收任何証明,所以要去之前就要打電話問下學校收唔收

原帖由 camry16618 於 10-9-11 11:26 發表
對!學校第一次面試是在比賽之前,但我地小號比賽完,立即就張成績第一時間送過去學校趕緊第2次面試!但不是每一間學校都會收,因為有D官校過了報名時間就不收任何証明,所以要去之前就要打電話問下學校收唔收 ...

是不是要送成績去才可能有第二次面試?(不是所有人都有兩次面試機會?)

如果我無記錯,英華第一次面試係1月23日,交50元報名費就有得見,但second in 就要等到教育局出了全港次第名次大約是在3月11日左右,我想學校是想睇到你小朋友在全港排名,才再出信通知有無得second in.我地就是在3月10日比賽完立即張成績交去學校,我想可能就是這樣學校才給我仔仔一個面試機會

camry16618, 你講得好有道理。 我想問你小朋友當年參加的是初級組別還是高級組別ar? 同埋今年會唔會參加?  

原帖由 camry16618 於 10-9-11 14:46 發表
如果我無記錯,英華第一次面試係1月23日,交50元報名費就有得見,但second in 就要等到教育局出了全港次第名次大約是在3月11日左右,我想學校是想睇到你小朋友在全港排名,才再出信通知有無得second in.我地就是在3月10日 ...

我個仔2年級才起步,當時都是玩玩下心態,後來知道音樂對日後找學校可能有幫助,所以才叫個仔去加更訓練,報了兩年都是初級組,都只得80幾分,三甲都不入,好彩上年得到個第3,來得及時去報學校,講真年年都同個仔去參加學校音樂節比賽,好像是生活的一部份,唔去唔得,想起當日比賽完畢,當評判宣佈結果個一刻>>>>我孩子得到第三,我同老婆都幾乎要哭出來,就連我孩子都唔知道評判叫他名字,要我去推他才知道自己攞到獎,當然事後我孩子開心到不得了,同時都改變了孩子對音樂學習懶散態度,Lee個獎對我地黎講實在太有意義

原帖由 ElizabethLAI 於 10-9-11 13:24 發表

是不是要送成績去才可能有第二次面試?(不是所有人都有兩次面試機會?)

不是每個男孩都有2nd interview, 需視乎整體表現的!

camry16618, 果種開心的感覺絕對不難想象,恭喜你地!
估唔到你是╴位爸爸, 不是每一位爸爸都這么肯花心思和着緊小朋友的學校教育,你真是一位好爸爸。 問你報邊級是因為想知道如果我小朋友報初級的話校方會唔會覺得我哋降級比賽, 因沒有中級組,高級組又覺得唔係好得. 你點呢?

原帖由 camry16618 於 10-9-11 23:51 發表
我個仔2年級才起步,當時都是玩玩下心態,後來知道音樂對日後找學校可能有幫助,所以才叫個仔去加更訓練,報了兩年都是初級組,都只得80幾分,三甲都不入,好彩上年得到個第3,來得及時去報學校,講真年年都同個仔去參加學校 ...

原帖由 camry16618 於 10-9-11 14:46 發表
如果我無記錯,英華第一次面試係1月23日,交50元報名費就有得見,但second in 就要等到教育局出了全港次第名次大約是在3月11日左右,我想學校是想睇到你小朋友在全港排名,才再出信通知有無得second in.我地就是在3月10日 ...

Thank you for your detailed information!

我地報初級組是因為當年起步太,又抱著可有可無心態,後來才知道音樂的重要性,於是去找老師單對單教授,每日要練習1小時,其實好多名校見你樂器只得5級都未必有得見,因為當日我地去英華second in 時,我見有幾位小朋友都是7級,有1個仲要係8級,我心想尼次大獲啦!我以為自己個仔考到5級都OK啦,誰知道人地仲利害,可以在短短六年(其實都不短)時間之內考到8級,我自己就試過去吹個仔支喇叭,真係超級難吹,要好費力氣才吹到!在這一刻我開始明白到,除了成績,還要看看你有什麼獎項,如果今次不是孩子攞到獎,學校都未必會比孩子一個面試機會.所以如果我係你就會比小孩子去參加初級組,因為我眼見初級組攞到獎多數都是大哥哥(望落去個樣似五六年級),我都問過教我個仔的音樂老師,他說考初級組好多都是低水平加低年級的學生,好多都是志在去吸取經驗,如果係叻而又有7-8級水準都會去參加高級組,試想想如果你由小學一年級開始學小號到現在六年級,又如果你比賽個組大部份都是2-3年級,最大個都可能係4年級,咁你嬴面的機會又大左,一個唔覺意仲比你入到三甲!我唔敢講你攞到獎就一定有得見,但起碼你日後填個份application都多D野寫!最後都多謝bewawa妳的讚賞,其實我想個個爸爸媽媽都是跟我一樣,到了這個時候,都會好緊張自己孩子的前途,又驚考試失手,又驚考唔到好學校,總之好多好多憂慮....... 不過緊張對我這個懶人都有好處,就係精神的動力,時時克克提醒自己,唔好比自己偷懶,更加唔可以比自己個仔偷懶!最後都希望bewawa同其他家長都能夠達成心願考到心儀的中學,祝大家成功!