用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定5/8/2010入讀YORK-約克N1的家長請進
go

決定5/8/2010入讀YORK-約克N1的家長請進

Hi, 大家好!

小兒(08JUL BB)將會5/8入讀 YORK N1(AM CLASS).

有無家長都係一樣, 入來交流下.

我問過學校是不用交茶點費, 小朋友的茶點會由家長自行負責, 都唔知係好定唔好的事, 咁大家有無唸住 預備些什麼食物呀, 有無好提意供參考.

另外聽朋友講係九龍城有間賣校服的店舖有YORK的校服賣每件仲平成幾十蚊, 請問有無家長知道係邊處呀?

我囡囡都會5/8/2010 讀YORK N1 (AM CLASS),上次我老公去註冊時又無問到茶點呢個問題喎~~所以真係唔知原來係要家長準備,如果係既....我都唔知準備D咩野畀囡囡好....
反而我而家最想知佢學費個度....唔知學費最終係幾多錢呢?

係呀,我都驚緊..個學費問題,
同埋呢..我果日去8掛問下佢PN係邊度番學啦..
佢話係舊校舍呀....
有D比人呃既感覺...

我個仔都會讀york n1.

之前簡介會內校長講過n1在舊校舍上堂.

茶點自己準備幾好呀,唔使擔心仔仔食錯會敏感的食物,重有我個仔食野唔咀嚼就吞,我擔心學提供大舊又硬的食物,食自己野更好

唔係喎,我聽到佢係個簡介會度話係新校架喎

Hi 各位,

係呀! 其實學費實際收多少, 已我所知應該係未confirm,
不過我覺得佢要我們預繳的8月份$4,365應該係校方同教統局申請的學費金額. 只待教統局批核.

上課地點方面, 我係簡介會(6月5日第二輪)中都記得校長講過N1會係舊校上課, 要待K1才於新校上課.

我亦打電話問有關新生家長會, 校方指會係7月尾舉行, 當日除了講解課程內容和上課安排外, 還會領取已訂購之校服書包我等等...

另外我有Playgroup的同學仔家長佢剛於7月2日面試, 亦收到通知PM offer,不過佢向我提及佢係簡介會(第三輪), 校長係簡介會上的內容與第一二輪有別, 有大約提及有多少普通話時間, 上課內容大致怎樣, K1的直升問題等等.

同學仔家長話校長好似在第三輪簡介會上提及的部份內容, 可以解決以往Babykingdom一些家長的憂慮及疑問.

剛收到學校寄回來的校服書簿費收據, 發現仔仔應該讀AM N1 Location :1C, 唔知有無同班同學仔的家長呢? 大家可日後交流下....

不過無論點開學的日子越來越近, 相信好多事都會慢慢明朗化.

Does any baby is small baby but also accepted by York, because York reply me said no small bb (Oct08) will be accepted. But I saw some parents here also had interview on 2/7.....

Hi,

我個仔都係嚟緊會讀N1 AM CLASS, location:1C. 大家多多指教!

my baby is (sep 08)

mei mei 223

My baby also small BB(sep 08) , york already accepted for  PN AM class .. thank

原帖由 meimei223 於 12-7-2010 12:37 發表
Does any baby is small baby but also accepted by York, because York reply me said no small bb (Oct08) will be accepted. But I saw some parents here also had interview on 2/7.....

學費金額已Confrim

Hi 各位,

今天York 已打來話教署已 Confrim , 學費金額係跟之前公佈一樣 $4365 / months , 大既30/7 會係家長會, 所有詳情都有家長會就知道, 謝謝

原帖由 freeleevala 於 10-7-12 14:27 發表
Hi,

我個仔都係嚟緊會讀N1 AM CLASS, location:1C. 大家多多指教!

Hi freeleevala,

咁我個仔會係同學仔了, 好高興係開學前已有結識同學仔的家長, 請多多指教, 日後可以更進一步交流下...

唔知仲有無其他同班同學仔的家長呢?

今日打去學校問, 佢地話家長會會於7月30日的下午時候舉行, 但實際時間未confirm, 咁睇要請定假啦....

Me too, my twins will attend their afternoon class too.  I am not sure is it a right choice, becuase i give up Victoria......... seem like York is not ready for PN class.... so scary now!

交校服費果日, 有位女士(好似係校長, 唔係好認得)在等候室跟家長閒聊. 佢好似話20人一班, 上午4班, 下午3班. 每班兩個老師, 其中一個是NET, 所以平時都會係用英文較多. 另外會有普通話老師, 但不清楚有多少時間上課.

原帖由 JFNL 於 10-7-14 23:46 發表
交校服費果日, 有位女士(好似係校長, 唔係好認得)在等候室跟家長閒聊. 佢好似話20人一班, 上午4班, 下午3班. 每班兩個老師, 其中一個是NET, 所以平時都會係用英文較多. 另外會有普通話老師, 但不清楚有多少時間上課. ...

我打電話去問過普通話一星期2堂左右,另外約7月30號有簡介會

你好,
我個仔都會讀york n1,佢係pm仔..

我jovy仔都係pn pm班,仲未收到學費,校服收據,我想問confirm左30/7 係家長會未?因為打去又話佢地會再通知,我朋友個朋友係pn老師,佢又話會3個老師一班,其中一個係net,我都好期待8月返學,等知道仔仔係咩組之後再同大家報到,
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

你哋買咗校服末呀?九龍城獅子石道有2間賣佢哋D衫,昌記和维多利亞,1間有運動服HK$100(维),校服$95(维/昌).

2間我各買了1件,和學校訂了1件校服和運動服.到時可比較質地.我覺得出面買質地始终一般但夏天多件替換. 今日聽到30/7大概會3pm家長會, 和PN是國際班,將來也會直升k1國際班/本地班.

各位mama,還要準備什麼呢?你哋的時間表又如何(pm班)?

我同學校訂咋,因為唔知頭唔知路,佢俾form,我就訂,我想問即係所以pn都係國際班??

原帖由 meimei223 於 10-7-15 21:16 發表
你哋買咗校服末呀?九龍城獅子石道有2間賣佢哋D衫,昌記和维多利亞,1間有運動服HK$100(维),校服$95(维/昌).

2間我各買了1件,和學校訂了1件校服和運動服.到時可比較質地.我覺得出面買質地始终一般但夏天多件替換. 今日 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

係喎,睇返之前第二度post,你係on waiting,而家收左喇,congra.

原帖由 meimei223 於 10-7-15 21:16 發表

2間我各買了1件,和學校訂了1件校服和運動服.到時可比較質地.我覺得出面買質地始终一般但夏天多件替換. 今日 ...

Before, I haven't receive any letter,they just tell me on the waiting list.  Just got the letter and immediately go to pay for the registration fee.

I also bought for uniform at school, I think it will have some different, buying outside just for extra changing.  How many uniform you ordered?

Yes, all PN students will be considered as International class students.