用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 會唔會參加家教會 ?
go

會唔會參加家教會 ? [複製鏈接]

各位媽咪會唔會參加家教會 ?
會唔會幫手做義工 ?

thanks !!
   0    0    0    0

原帖由 TinHay 於 10-7-15 10:26 發表
1. No la.
No time, it’s too time consuming.
2. Yes, anytime whenever teachers ask for help.  Teacher usually ask your girl in class who's parent's (sorry dads it's usually mom because it's easier to  ...

家長教師會轄下分設執行委員會及班代表,另有家長義工安排.

執行委員會是在會員大會由全體家長選舉產生,當選後需定期開會(大部分是在星期六),甚至乎要前去審視與學校有關的機構,如飯盒供應商,亦要協助舉辦社區服務活動,如探訪老人院等,因此要有較寬裕的時間才可勝任.

班代表則是較簡單的安排,年中只有一或兩次班代表大會,表示願意參與家長教師會活動,但並不表示作出承諾.如時間不容許,班代表可毋須出席活動.

家長義工純屬單次性的義工身份,當學校需要人手協助,例如運動會,便會發出通告,徵求家長義工協助.在活動結束後,家長義工的責任亦完結.

對於家長而言,個人鼓勵大家參與班代表,因為同年級的家長會被編成一組,可藉此互相認識和聯絡,以及可在班代表大會上更快聽到有關學校發展的消息,亦可與老師見見面,了解囡囡在學校生活的情況.

若時間不容許的話,做一次家長義工,也可認識多一點其他家長,但相對來說,對學校的了解便不足.

原帖由 Teves 於 10-7-19 17:22 發表
我個女都畢業喇,梗唔係呢一兩年嘅事啦!

我個女都畢咗業好耐,但都無聽過學校強迫學生要捐款五百元.若你所言屬實,那是違反教育條例,閣下可作出舉報,在下筆之前是否想到這點.

據我所知,當年由於改建新校舍,而政府撥款是不計及冷氣機費用(每座大樓約二百多萬元),因此學校與家長教師會商討,曾建議用基金形式,每名學生注資五百元,然後待學生離校後取回.但有關計劃最終沒有落實 .因為在多次步行籌款等活動項目上已籌足款項.

在各項籌款活動中,雖然回條上有註明家長可認捐五百元選項,但亦有其他選項,完全沒有強迫性,而不少家長慷慨捐款,有的款額更多於五百元,因此毋須學生注資.當年囡囡雖然未能享受新校舍設施,但亦與我們一起捐款,數目雖不多,但這是她們的心意,而非計較得與失.

另一方面,既然閣下提到家長教師會的工作沒有成果,那麼當年為囡囡代訂外國書,午膳時間協助學生進食,校內校外活動的義工服務,以至學生在新校舍有良好的學習環境等,均是一無是處之舉.

人生不如意事十常八九,有力可為的,有力不可為的,重要的是盡力而為,而非不符己意便提出指責.

過往本網站氣氛融洽,惟近月冒起的某些新人,言論帶有攻擊性,令開心談論蒙污.

回覆 6# polarbb 的文章

我個女都畢業喇,梗唔係呢一兩年嘅事啦!

醒目開學勳章

一定要捐$500? 幾時的事?我讀左一年又冇試過喎,係幾多捐款通告,不過次次都冇話一定要捐,我有時都會冇捐.
原帖由 Teves 於 10-7-19 03:32 發表
呢度嘅家教會嘅家長代表係無能嘅,完全唔會為家長及學生爭取福利,一日只顧住幫學校籌款 ,我都知個女響呢度讀,家長都有責任去支持學校嘅擴建計劃,籌款其實少有少捐,多有多捐,因為個個人家境都唔同,竟然有次出通告,硬性 ...

呢度嘅家教會嘅家長代表係無能嘅,完全唔會為家長及學生爭取福利,一日只顧住幫學校籌款 ,我都知個女響呢度讀,家長都有責任去支持學校嘅擴建計劃,籌款其實少有少捐,多有多捐,因為個個人家境都唔同,竟然有次出通告,硬性要家長捐五百大元,究竟係乜道理?呢啲唔係叫籌款,係打刧 。 我諗唔係個個家長都想捐呢個數,或者俾得起呢個數,如果屋企環境咁好,去咗讀私校啦! 就算俾條氣都順啲啦! 家長完全係被迫入會,並非自願加入,總之你個女響度讀,就唔該你每年交咗會費先。 就以最近轉聘新校車公司為例,我睇唔到個會曾經為家長及學生爭取過啲乜嘢,最攪笑係發通告叫家長去出席個所謂諮詢大會,但係只係一個好無聊嘅會,因為發通告前已經決定咗聘請冠忠公司,並已簽埋約,呢個根本係一個假諮詢,先斬後奏,仲開會嚟做乜?車費仲比起舊年貴一倍,你話呢個會做過啲乜?最叻就攪埋啲乜乜BBQ呀、乜乜聚餐呀咁! 仲有之前嗰個主席彭偉添 ,態度仲好囂張

1. No la.
No time, it’s too time consuming.

2. Yes, anytime whenever teachers ask for help.  Teacher usually ask your girl in class who's parent's (sorry dads it's usually mom because it's easier to take the girls to WC)

原帖由 happymama_jkc 於 10-7-11 12:32 發表
各位媽咪會唔會參加家教會 ?
會唔會幫手做義工 ?

thanks !!

想問吓做義工係嘜嘢時間呢??

1. 邊度有咁多時間呀, 跟佢哋啲功課都夠啦, 有時間都同佢温書, 唔洗返工就得
複製代碼
‹ 上一主題|下一主題