用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好呀...
go

請問將軍澳邊間小學好呀... [複製鏈接]

我個女今年升K2, 但係我都唔知將軍澳邊間小學好, 請大家比D意見, 提供幾間比我選擇吓吖..
   0    0    0    0

醒目開學勳章

TKO有4間直資,所以你要考慮直資定津貼

先說直資:
LHT - 歷史耐,但校舍細,未轉直資前是區內熱門,而6年學費都是跟入學那一年相同,預算較容易,沒有呈分試,升PLK LAWS FOUNDATION
LOGOS - 學制異於正常, 11年制,活動教學, 下年9月有泳將, 還打算起宿舍, 也係沒有呈分的, 近年都加學費 (因我囡囡是問題小女,所以係我其中一間目標)
EC - 半傳統半活動, 一般家長容易接受, 是區內最多人申請的直資, 全英文小學, 校舍漂亮, 中小學是同一校舍 (面積是2間千禧校舍) 但用自行設計的, 但不確定有沒有呈分
GT - NET TEACHER是4間最強, 小3的班主任是NET TEACHER, 但小1至小3要去旺角校舍, 有呈分, TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3, 學費是4間最貴,要交11個月的

津貼
升中勁的,首推馮晴 ,2009/10升中派位成績可參考小弟另一個TOPIC, 以下LINKING:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2217999&extra=page%3D2

而小3開始分精英班,5班裡得2班是精英班
而小1的功課較一些上位中的學校少

其次是將天,黃永樹

而熱門中,宣基也很好
因他有直屬中學BACKUP,而宣基中學雖然是中中, 但其實由今年9月開始係5班中學, 其中4班是英文班,只有1班是中文班

而上位中的好小學有
將循, 功課很多,這幾年都很難入,無記錯來年才第一次有升中成績(記錯請玟正)
梁潔華, 中文用普教, 中英文學校都花很多心機,唔好處是她直屬中學沒有如宣基的好

唔...還有什麼呢...唔記得啦

死啦..忘記問你有多少分,如果你有25分,入Maryknoll, Marymount都得啦,唔使考慮TKO的小學
像我囡囡得15分,才要頭痛

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 13:27 發表
我個女今年升K2, 但係我都唔知將軍澳邊間小學好, 請大家比D意見, 提供幾間比我選擇吓吖..

醒目開學勳章 王國長老

tko好既英文好難爭, 所以好多家長都一早搵定d有"升中保障"既小學, 例如果幾間直資有一條龍中學, 或者派位成績理想既津小

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 01:27 PM 發表

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 13:27 發表

你係TKO 邊區, 同埋有幾多分?  有多D 料先好俾意見

多謝你D資料, 好詳細, 但係我唔知點計分呀, 我都唔知我囡囡有幾分...

原帖由 ziyi 於 10-7-15 14:13 發表
TKO有4間直資,所以你要考慮直資定津貼

先說直資:
LHT - 歷史耐,但校舍細,未轉直資前是區內熱門,而6年學費都是跟入學那一年相同,預算較容易,沒有呈分試,升PLK LAWS FOUNDATION
LOGOS - 學制異於正常, 11年制,活動教 ...

我自己住將軍澳廣場, 我媽咪住坑口, 我個囡而家係青衣商會到, 我唔識計分, 可以告訴我D分係點計...

原帖由 wensi 於 10-7-15 15:18 發表

你係TKO 邊區, 同埋有幾多分?  有多D 料先好俾意見

醒目開學勳章

如果是將軍澳廣場,以直徑來說

1. 將循/EC
2. 黃永樹/將天/馮晴/宣基

而真道(LOGOS)/GT是調景嶺
而梁潔華/LHT是寶林

計分可參考
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

如果申請你或你丈夫的母校,那有20分,如果你有跟母校相同的宗教而被認可,有25分
而甘好彩你的母校是Maryknoll, Marymount, St. Mary, 協恩等,恭喜你,很大機會在第1輪自行就入得到,那就不用想上列的學校了
相反,像我讀男校,生了個囡,妻子的母校都唔知去了那,那就因頭生的有15分,去到邊(除了收生不足的例外)都是陪跑或看運氣(相同分數在第一輪很多是抽籤,高分的先收).
而如果你跟我一樣15分,而抽到唔使抽就收,你都要
上列的馮晴/黃永樹/梁潔華,除了世襲生(即兄姊在讀)及有一些兄姊是該校畢業生外,大家都是15分居多,看運氣啦
而其它,看你有沒有宗教分,有的話,恭喜你,應逐入得到

原帖由 Wingleung 於 10-7-16 12:51 發表
我自己住將軍澳廣場, 我媽咪住坑口, 我個囡而家係青衣商會到, 我唔識計分, 可以告訴我D分係點計...

原帖由 Wingleung 於 10-7-16 12:51 發表

適齡10分
大仔/女 + 5分
同學校宗教 + 5 分

黃永樹/將天/馮晴

如果無宗教, 我會要馮晴.

乜TKO 唔係分兩區ge 咩?

醒目開學勳章

分2區,我沒有說啊
只是以 Wingleung住地方距離分遠近而已
住將軍澳廣場,過一條馬路行5分鐘左右就到將循,而過一條馬路,多行1~2分鐘就是播道
我想是最近的
而黃永樹/將天是近將軍澳中心那邊,遠一些
而馮晴穿過將軍澳運動埸及環保大道的隧道,其實沒有遠大多了,十多分鐘而已
我住坑口,如果帶囡囡租單車踏,也會去將軍澳中心隔壁的居屋商埸租,平一些 ,每次行都是十多分鐘
橫豎是踏去海邊的單車徑

原帖由 wensi 於 10-7-16 14:42 發表

適齡10分
大仔/女 + 5分
同學校宗教 + 5 分

黃永樹/將天/馮晴

如果無宗教, 我會要馮晴.

乜TKO 唔係分兩區ge 咩?

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:52 發表
分2區,我沒有說啊
只是以 Wingleung住地方距離分遠近而已
住將軍澳廣場,過一條馬路行5分鐘左右就到將循,而過一條馬路,多行1~2分鐘就是播道
我想是最近的
而黃永樹/將天是近將軍澳中心那邊,遠一些
而馮晴穿過將軍澳運 ...

唔係話你說, 可能我記錯. 以前好似係分左兩區, 坑口同寶琳係一區,   將軍澳同調景嶺係一區.  入去小學概覽話係95.  可能我記錯

醒目開學勳章

唔緊要,我只怕我誤導了你
你知啦,我呢排俾人話我前言不對後語,又俾人話扮高貴
有領野
說笑的,因你唔係佢地,之前都有係BK一起討論

原帖由 wensi 於 10-7-16 16:34 發表

唔係話你說, 可能我記錯. 以前好似係分左兩區, 坑口同寶琳係一區,   將軍澳同調景嶺係一區.  入去小學概覽話係95.  可能我記錯

醒目開學勳章

其實係net 95都幾頭痛的
因大部份家長都是target我說的那幾間,如果唔係都唔會出現兩個極端
一D學校第1輪爭崩頭
一D學校收生唔足,連開班線都唔夠
如沒有記錯全港只有9間在第1輪收唔夠開班線的學校,2間在Net 95
你話幾頭痛,其中一間好彩教育局俾佢下年自費辦小一,唔使殺校住,另一間沒有甘好彩了
所以,很頭痛啊,已經有很多很多家長選擇DSS/私小,跨區
每天早上,成隊校巴不停的接送
去那一間DSS/private小學的簡介會的資料或學校網頁,梗有一條校巴線是由TKO去
但有些成績的仍是超難入

醒目開學勳章

LOGOS異於平常是說她是11年,唔係分小學6年、初中3年、高中3年
是分基礎2年、DS5年、MS4年
而我囡囡是會尋根問底,問問題到懂為止,而唔係行為或其他有問題,如令任何人唔會,說聲Sorry

Hi ziyi,

Want to ask you more about GT:

1. you mentioned"GT - ...TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3..."
高3 = previous F.6?

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round of application? I just missed the 1st!

Many thanks,
Culver

醒目開學勳章

新高中制度是3-3-4
即中一至中三 是第1個3
中四至中六是第2個3
大學是那個4
所以你可以這樣理降

因我沒有申請GT,答你唔到,或者你post你的問題去GT的版

原帖由 culver 於 10-7-16 22:14 發表
Hi ziyi,

Want to ask you more about GT:

1. you mentioned"GT - ...TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3..."

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round ...

有時不是肯不肯比錢的問題,你肯比錢都要間學校肯收。比錢就肯收的學校,我都要考慮一下。

係呢,Ziyi,我個女今年或出年要報幼稚園,介唔介意pm你囡囡間幼稚園個名比我參考呢?

原帖由 sky2011 於 10-7-16 23:24 發表
寧願比$讀播道, 學費平得益大。

Last year, GT still have 2 round, but this year had only one round.

原帖由 culver 於 10-7-16 22:14 發表
Hi ziyi,

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round ...
‹ 上一主題|下一主題