用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 論k1,根德園,Victoria, 學基,劍鳴,St. Cat,邊間最難入?? ...
go

論k1,根德園,Victoria, 學基,劍鳴,St. Cat,邊間最難入??

同上,想問下行程,

我都想知, 唔該
FR :-D

呢個問題真係問得好空範,亦好難答你,不過可以留俾各位家長參考嘅係,有D學校,interview之前無講明原來收大仔,細仔都照收$30報名費照俾你子女interview,但係唔收嘅。

如果你係細b(10-12), 最難入可能係根德園
如果你無咩家抵, 最難入可能係vic & 英基

I think it is 楽基and St.Cat.

個問題係幾空範,但睇下D媽咪有無資料可以參考,任何都得!!!

以收生來說. 根德園及國際英文收生很多. 道理上應該最易入. 但相對報讀人數也較多. 至於樂基及劍鳴因有幼兒班. K1位會先給幼兒班學生. 所以K1的額又相對較少. 可能最難入. 至於Victoria. 不太清楚.

基本上小朋友叻的話,間間都唔難

不過,劍鳴就真係超難,因為佢收番自己 n1 的學生上 k1 為主,基本上無位俾外人,要到好後期到佢 confirm 晒學位先知仲有無位俾外人,所以係超難入的,就算小朋友叻都無用。

今年有朋友問起,我都 highly recommend 唔好考劍鳴,盞o徙錢o徙時間。

有無媽媽聽講ST. CATHERINE差左,KENT注重中文,學之園個名好流行,我想個女學好英文,可以考CCKG,傳統學校要睇中文,都唔知報邊間好!!!

原帖由 B.B.BaBa 於 10-6-29 11:48 發表
基本上小朋友叻的話,間間都唔難

不過,劍鳴就真係超難,因為佢收番自己 n1 的學生上 k1 為主,基本上無位俾外人,要到好後期到佢 confirm 晒學位先知仲有無位俾外人,所以係超難入的,就算小朋友叻都無用。

今年有朋友問起,我都  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得 hkps同km會難考過sc/kv
因為前者有N班
而hkps又比km難, 因為km會out 30%學生比外來生報名, 而hkps就有人quit先有位!
以小兒為例, sc/kv 第一輪收咗, am offer
但係hkps實在太少位.. 到呢刻, 都未call 到waiting~

如果一心想讀hkps/km, 應該報N班, 咁機會會大d

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小K 於 10-6-30 00:18 發表
有無媽媽聽講ST. CATHERINE差左,KENT注重中文,學之園個名好流行,我想個女學好英文,可以考CCKG,傳統學校要睇中文,都唔知報邊間好!!!

咁你自己响屋企有無教吓呀?
如果有嘅話, 讀邊間KG又有乜關係呢? 講真, cckg仲難入, 睇小朋友性格+oral english.. 唔係搵間英文好嘅學校就得!

唔知報邊間好?你講到好似你報邊間就可以讀邊間咁....

你應該間間都報o左先,睇下邊間收你個小朋友先至煩惱揀邊間啦

My daugther already completed K3 and going to P1. Why you say St cat. 差左.

HKPS最難啦,舊年N1 2000幾人收幾十個,我B in得好好都唔收,k1位重少重難。如果識校長就唔同。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

樂基係咪好好架?如果入左pn 係咪易d上K1?

回覆 8# B.B.BaBa 的文章

我都覺得唔好考劍鳴,真係盞o徙錢o徙時間!!!

考n都可以去博下, 考k就唔好啦,
又多人又等得耐-.-''
但d miss就真係好nice ga!~~~

原帖由 jswailam928 於 10-7-15 16:38 發表
我都覺得唔好考劍鳴,真係盞o徙錢o徙時間!!!

考n都可以去博下, 考k就唔好啦,
又多人又等得耐-.-''
但d miss就真係好nice ga!~~~

最緊要睇吓間kinder o岩唔o岩你阿B,o岩既報吓有乜所謂呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 peggyhklam 於 10-7-15 15:45 發表
樂基係咪好好架?如果入左pn 係咪易d上K1?

唔係易d
係直升~!
恐龍家

KV細仔可以慳番報名費
SC雖然有大仔隊同細仔隊, 但12月出世嘅都唔駛去考
劍鳴N班冇得直升, K1一樣要考, 不過斷估舊生會有優勢
維記如非由playgroup (一歲班) 開始讀, 都唔駛去考, playgroup 仲要BB一攞到出世紙後就要去排隊, 因為大概要排一年!!

KV出名谷填鴨, 冇親子活動, 好似話連畢業禮都唔駛家長參加, working mom啱哂!
SC而家都唔係十拿九穩入到心儀小學, 都係要自己出外食補品, 攞多幾張證書穩陣啲!
CCKG唔係平民百姓嘅學校, 唔係英文人同冇背景都唔駛諗。但聽講呢兩年有學生冇小學肯收, 唔知咩原因....