用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢? ...
go

點解培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差呢?

好難明白這一點.  百思不得其解.

中文教學 + 但是又英文又唔差,

這是學校的功力, 還是家長的功力呢?

而家d小學生已經好忙, 放學後已經要花時間做功課, 另外又要温默書, 又要一人一體藝, 又要有其他課外活動。

如果d英文靠出面d tutoring school 教, 即係個小朋友每日要 上全日課外 + 額外在出面上多一堂英文堂。

這樣會唔會影响佢地"一人一體藝"的發展架, 例如, 人地有時間學其他的音樂體操畫畫, 而在培小的小朋友就花左係學英文道 ?  那麼, 這怎算是全人發展呢?  又或者, 培小成績好的小朋友, 要某程度放棄英文呢?  

"培正用中文教,但係好多人又話d英文又唔差", 對我來說, 真是一個解不開的謎團.

請間有沒有人賜教一下啊???  唔該曬

以我見到培小教的英文一點也不淺,英文包括vocab、grammar、tenses、verb form、comprehension、writing、listening & oral...等....我認為培小教頭5樣都好有方法、好有系統,只是writing practice 比較少,trian listening & spoken 也少。只要高小時外加這2方面便好OK。真實去到高小無論你讀那一所小學,家長都會在外加補英文(我認識一些英小家長也如此...當然focus不同,e.g. for grammar...)

原帖由 mandy2003 於 10-7-13 06:30 發表
好難明白這一點.  百思不得其解.

中文教學 + 但是又英文又唔差,

這是學校的功力, 還是家長的功力呢?

而家d小學生已經好忙, 放學後已經要花時間做功課, 另外又要温默書, 又要一人一體藝, 又要有其他課外活動。

...

回覆 2# fatkk 的文章

謝謝 fatkk,

我收到小一的書單, 發現沒有教科書, 衹有故事書。  那是否 = 培小的英文要到高小才可與出面一般的津小看齊呢?  又或者是還未看齊呢?  

記得有一次有一個媽咪聽到我阿仔讀培正, 立刻力勸我幫阿仔轉校, 佢話佢讀小四的女兒, 不知何故, 每次出外讀英語班都會踫到培小學生, 又不知何故, 每次她碰到的培小學生都是在她班中的英文是最差的。  我聽了後也不以為意, 可是, 現在看見這書單, 腦中真的再次浮現她這番說話。

其實, 我知道培正的英文會考有近100%, 其實真的足夠嗎?  我已經準備阿仔日後考完中學文憑再到外國讀書, 但是那時才出國學英語又是否來得及呢? 又是否  真的可以應付平時測驗考試沒有用過的vocabulary 嗎?  可以的話, 又會否影響吸收書本的內容呢?

雖說, 培中有用在理科的科目用英文書, 可是, 理科的科目中的英文字又有多少呢? chem 用 縮寫多﹑biology 用專有的名詞maths 用來用去都是有限的vocabulary 等 , 而學英文生字最多的科目是Econ, History and Geog., 可是, 這些科目也像沒有計劃變用英文書。

我老公說, 說到底, 培正都好比一所中式餐廳, 我怎麼可以要求一所中餐廳煑出美味的西菜呢?!    我同意這說法, 但是, 一直流傳的說法
"培正是中文中學,但係d英文都好深架"
這說法又是否恰當呢?

又或者是, 培中d英文其實沒有教得那麼深, 可是d英文巻又可以出得好深, 箇中的原因是家長在出面找一些額外的英語補足班, 而這補足又要比一般的津校的力度還要大及深呢???

寫得咁多咁長, 是因為這問題真的是很難想通, 請各位師長師姐多多見諒.....

我真的很想知道.....

我都好想知道培正小學的英文水平怎樣?是不是要在外面找很多英文補習班?

聽聞今年起培幼的功課比以前多了,是不是真的?

我是培幼上培小, 功課的確比以前多, 而且題目已貼近小學, 我想巳就配合小學調整. 其實我覺得語言是浸出來, 除了學校還要家庭配合, 培小特色是中文,數學和德育, 學生質素當然有參差, 補習班见到同學好平常, 因為一級有240人, 有些家長見小朋友得90分唔滿意, 所以去補習班補一補, 培幼教中文果套我覺得巳好有系統,他們寫深字不多,但認字,部首, 造句和字体結構, 但仍然有人上中文班, 希望攞到一百分...  

原帖由 Jason_la_la 於 10-7-13 23:53 發表
我都好想知道培正小學的英文水平怎樣?是不是要在外面找很多英文補習班?

聽聞今年起培幼的功課比以前多了,是不是真的?

回覆 Mandy2003:
"每次出外讀英語班都會踫到培小學生, 又不知何故, 每次她碰到的培小學生都是在她班中的英文是最差的。"

我女兒今年升中二,去年她以培小全班第一名的成績升讀港島band top 英中。查實她和弟弟(今年升小六)自k1起已在英國文化協會讀英文,直至升上中學也從沒間斷,歷年在british council的英文班上遇到不少來自協恩 喇沙 瑪利諾及聖瑪莉等學生,間中也遇到培小的同學,但大多讀一兩個 term就唔見人了。
在課餘額外進修英文可以是補充學校的不足,也可以是精益求精的。並不如你所說的在外讀英文的學生都是成績差的學生。
但是如你所說的英文補習班是紅藍補習社的話,那我就無話可說了。因到那裏補習的學生大多是父母無暇管教,才把他們安排到紅藍,試問那裏學生成績又如何會好呢!

原帖由 tangko 於 10-7-14 12:02 發表
"每次出外讀英語班都會踫到培小學生, 又不知何故, 每次她碰到的培小學生都是在她班中的英文是最差的。"

我女兒今年升中二,去年她以培小全班第一名的成績升讀港島band top 英中。查實她和弟弟(今年升 ...

tangko,

好多謝你的回覆, 其實我想了很久才敢post 這個題目, 我怕令到其他的培小師長師姐唔開心或生氣。

不過近來我地有三四間小學收, 其中有教深一年而有入8成入到英中的小學, 有聯繫band 1 尾英中的津校, 有英小等等。  真係煩到我晚晚都睡唔到。

其實出去教其他小學是因為, 我地真係接受唔到培正是一所中中。  我地見你女兒肯轉出面的英中, 當然是沒有問題啦!  這也是我們當初我地在不能接受中中的情況下仍然將阿仔送入培幼的原因。  但是, 近日留意到, 原來小孩到了小六升中時, 他們那時會反抗投考其他的中學, 而那時, 我們也會有點拿他沒辦法。  眼見每年也有8-9成升回培中, 我想一
定有一定數目是家長想轉英中, 而小朋友不配合。

tangko, 很想請問, 你要怎樣說服你女兒轉英中的呢?  真的很想知道。  謝謝你啊!

樓主

如果培中唔係你杯茶,咁唔好讀培小啦,雖然每年都有一批叻的同學可以轉去很出名的英中,但要看小朋友是否可以保持在成績優異的行列,還要看你提及到的: 小朋友是否合作。 這兩個因素都是未知的。

如果你話, 培中我也喜歡,只是如有更好的,當然也無妨,咁又唔同喎,最少你有培中打底,可以更上一層樓就錦上添花。 但我睇你字裡行間根本不想小朋友入培中,咁無謂留在培小啦。

但我想問; 你小朋友今年K3升P1呀? 津校是扣門的? 如果培正知你有津校收,會取消你小朋友小一的學位架喎。 你要小心處理。

原帖由 siulili 於 10-7-15 11:55 發表
樓主

如果培中唔係你杯茶,咁唔好讀培小啦,雖然每年都有一批叻的同學可以轉去很出名的英中,但要看小朋友是否可以保持在成績優異的行列,還要看你提及到的: 小朋友是否合作。 這兩個因素都是未知的。

如果你話, 培中我也喜 ...

siulili

謝謝你的回覆。

在培幼讀這三年, 每當我提到中中的担心時, 其他家長也立刻覺得我得奇怪。

其實, 我的問題最核心是 -- 為何其他人不担心英文不如人呢?  又或是, 為了要補足英文, 小孩要比其他學校(甚至是一流及很谷的小學)的小朋友還沒有時間呢 ?   

原因是, 孩子已經讀全日, 放學還要讀 很深的中文, 很深的數學 + 出面惡補的英文 + 普通話 (因培小的普通話也聽聞不太好).  那麼, 那有其他D時間在發展一生一體藝呢?

為何其他的培正家長不担心中文中學, 為何呢?

我女兒今年升中二,去年她以培小全班第一名的成績升讀港島band top 英中。查實她和弟弟(今年升 ...

TANGKO,

其實, 我也相信在外是可以補足英文的不足。

這在培小剛剛的English night已經表露無遺, 有很個別的學生的英文, 甚至有外國人的accent.    但是, 我問題的最核心是.... 要在一個中文語境的地方學好英文, 要付出多少呢?

正如我給siulili 的留言, 培小的中文, 數學已經很深, 放完全日學後還要惡補英文及普通話, 那不就 = 孩子要花在學科的時間要比留在香港一流+很谷的小學還要多嗎?  孩子那有時間relax 呢?

補足培正英文的不足。這也是我過去三年所做的, 不過真的很費力..... 在培幼的家長, 他們不覺得吃力, 我的觀察是, 他們的小朋友的英文是很一般的, 我不知道這是否引證要我的想法 --

要在培正讀得開心 + 其他科目成績好 = 要某程度放棄英文上
要在培正的英文好 + 其他科目成績好 = 孩子讀得好辛苦, 這辛苦是還要辛苦過香港一流及很谷的津校
要在培正的英文好 + 讀得開心          = 其他科目成績不好

其實這還未計入所要付出的學費及補習費....

我真的有點想到走火入.....

樓主

點解培正咁多小朋友英文ACCENT好? 因為培正有好多回流家庭的小朋友, 佢地在校學中文, 在家學英文,呢個答案係咪可以解到你心中其中一個疑團呢!

我可以講,叻的小朋友,去邊度都唔會太差,小朋友本身語言能力唔係強果D,你落幾多功夫比佢,佢的ACCENT都未必會好, 只可能係可以做到份卷好高分。 語言能力都係天份的一種。

你睇香港幾多大學生, 博士生果D英文都聽死人,已可見一斑啦。

原帖由 siulili 於 10-7-15 14:40 發表
樓主

點解培正咁多小朋友英文ACCENT好? 因為培正有好多回流家庭的小朋友, 佢地在校學中文, 在家學英文,呢個答案係咪可以解到你心中其中一個疑團呢!

我可以講,叻的小朋友,去邊度都唔會太差,小朋友本身語言能力唔係強果D,你落 ...

謝謝Siulili,

好多謝妳, 真的, 是真心的

其實阿仔d language talent 好好, 幫佢做過 IQ TEST, 佢在 language talent 上接近資優,  所以他的英文也是很好的, 學普通話也很快吸收。

不過因為培幼英文唔串字, 阿仔考mover 都拿唔到滿分, 只得12個盾, 唔似我另外一個在根德的家長, 佢小朋友在未入幼稚園時英文字都唔識多個, 但是在k3是考到flyer 14 個盾, 這在我看來, 是學校的功力+家長的功力。 而阿仔就祇有家長有功力+自己有天份.... 都唔夠人來.....

我囡下學年升小六, 在培小的日子, 不論是學術或課外活動, 她都很enjoy, 可能因為培小好適合佢, 功課唔多, 通常30-60分鐘就做完, 可以有時間休息、睇書、運動, hea…..

提到培正的英文水平, 其實好與差是相對的, 看你要跟那所學校或水平比較.
培正的英文用storybook approach, 沒有textbook, 最初一年級真係比較難觸摸, 我花咗好多d時間去跟, 特別是研究教同考d嘢有咩關係. 打好基礎, 再加上多閱讀, 我覺得同其他一般地區名校水平相若; 當然不能同果d傳統名校或教高一級的私立英小比較, 因為佢哋有d科目(e.g. maths, science)用英文教, vocab一定會學多好多, writing的機會亦多d.

小朋友的英文,中文或其他成績去到邊個水平, 其實係同家長及小朋友付出的努力, 時間有莫不關係, 當然有天份就更好d. 我囡小四之前都冇補習小五先開始上英文班, 因為我同佢定咗嗰升中目標, 希望可以再加強d英文.

其實每間學校都有佢d優點, 除了語文水平, 重要睇下是否適合小朋友, 校風, 師資等.

多謝ac,

其實我不是担心它比不上一些傳統名校或教高一級的私立英小, 因為我明白到要apple to apple.  

我担心的是它的英文因為沒有textbook, 還不如一般的官津校。

想請問一聲培小要到甚麼年級才有英文 textbook 呢?

其實我真的很想找到留在培小的原因....要離開這小學, 我現在好比斬下自己一隻手般的痛.... 請見諒.

tangko,

好想問一問,如時光倒流,你在女兒K3時會否也選培小為首選?原因?
另想請教...在British Council 你女兒小學時進修了哪些英文課程?有否考Cambridge/KET...

fatkk (a P6 parent)

mandy2003

妳講咁多不安、担心,你又覺得英文和普通話都咁唔惦,單是"中中"這兩字你都過不到自已,唔好唸咁多,你小朋友資優,咁叻咁勁,唔好揀培小。

siulili說得啱"如果培中唔係你杯茶,咁唔好讀培小啦",

HELLO MANDY2003,

我睇左D REPLY。。。我覺得你可能真是有D想得過多。。。

其實你點解要去考培幼? 讀培幼?? 當時你有冇長遠GE PLANNING FOR YOUR KID??你當時未知培正係中文學校??

試問你個小朋友已經讀左培幼一段時間, 你和你小朋友滿意這所學校嗎?? 現在才來擔心中文還是英文教育好?? 其實當中已理解你對英語教育環境GE 要求。。。。你自己都答左你GE 問題LA。。。

雖說培正係中文學校,但晌英文方面亦提供左好多方面GE 學習環境給小朋友。。

原帖由 hinhin_ma 於 10-7-15 18:06 發表
HELLO MANDY2003,

我睇左D REPLY。。。我覺得你可能真是有D想得過多。。。

其實你點解要去考培幼? 讀培幼?? 當時你有冇長遠GE PLANNING FOR YOUR KID??你當時未知培正係中文學校??

試問你個小朋友已經讀左培幼一段時間, 你 ...

hinhin_ma:

其實我在post #7已經提過, 當初入培幼是因為讀完培小後替他轉其他的英中(如果成績好的話)。

我都知道我寫這些東西出來, 是會令到好多培正fans好唔開心, 這也是我為何要等到現在這緊急時刻才出此下問,有冒犯之處, 真是請你原諒

另外, 恕我學識淺薄, 請問 "GE" 的全寫是甚麼呢?

很多謝你告訴我
"雖說培正係中文學校,但晌英文方面亦提供左好多方面GE 學習環境給小朋友"
我很想知道 你提到的"GE 學習環境"是甚麼呢?

我有聽說中學學生每人每天學校是會傳給同學每日一篇。你說的"GE 學習環境" 是否就是這些呢?

其實我是一名英文老師, 我學過的教學理論是, 要 INTERNALIZE 一個英文字 (包括PRODUCTIVE AND RECEPTIVE) 一般我們都須要有17 次ENCOUNTER IN DIFFERENT CONTEXT.   我看這"每日一篇" 對於一些缺乏英語語境的情形下, 是事倍功半的. 因為缺乏RECYCLING.

樓主

GE係‘嘅’的英文同音字, 好多BK MEMBER都會咁打來SAVE TIME。 don't expect GE = General English.

其實好老實講,你話培正好唔好, 真係要睇小朋友讀左上去才知道,夾唔夾到好老師, 好同學,真係每個人的際遇都唔同,可能每個家長比你的意見都會唔同的。

問心,如果你真係咁注重英文,培正真係唔係你杯茶,我可以話你知, 好多小朋友,就算佢哋係優異生(即係做份卷可以做到好高份),一般的英文會話及日常用語都未必可以HANDLE到,如果你要求你小朋友可以講英文係口若懸河咁,在培小讀真的會有點難度,除非你真係可以在家中營造一個英語環境比佢。 呢樣真係要靠自已囉。

同埋你如果有留意到,ENGLISH NIGHT果日,好多重點人物係重覆又重覆出現架。 因為我小朋友都有份演出,而且還認識某幾個同學, 好幾個今年小六的同學,都沒有留在培中,將會升上傳統英中名校。

原帖由 mandy2003 於 10-7-15 21:08 發表

hinhin_ma:

其實我在post #7已經提過, 當初入培幼是因為讀完培小後替他轉其他的英中(如果成績好的話)。

我都知道我寫這些東西出來, 是會令到好多培正fans好唔開心, 這也是我為何要等到現在這緊急時刻才出此下問, ...

阿仔有個小一同學剛剛考到cambridge mover滿分, 老實講, 小朋友係呢啲公開試考唔考到好成績唔會令我覺得同學校教得好唔好有咩relationship, (呢啲通常都係父母嘅功勞)
其實樓主你自己係英文老師喺英文方面巳經可以幫到小朋友好多, 我諗你真係諗多咗!

其實阿仔d language talent 好好, 幫佢做過 IQ TEST, 佢在 language talent 上接近資優,  所以他的英文也是很好的, 學普通話也很快吸收。

不過因為培幼英文唔串字, 阿仔 ... [/quote]