用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智-夏季校裙,"金綸"定"歐美"好D ...
go

上智-夏季校裙,"金綸"定"歐美"好D [複製鏈接]

請問上智校裙,金綸及歐美都有得賣,金綸老字號,我讀書時都係幫佢賣校服,但歐美的品質又如何呢?

有冇家長可以俾D意見。
   0    0    0    0

我個年代~~~金錀
原帖由 凍奶茶 於 10-7-12 16:04 發表
請問上智校裙,金綸及歐美都有得賣,金綸老字號,我讀書時都係幫佢賣校服,但歐美的品質又如何呢?

有冇家長可以俾D意見。

凍奶茶,

你囡囡入了上智, 你就好.

原帖由 vickycheung36 於 10-7-13 20:56 發表
凍奶茶,

你囡囡入了上智, 你就好.

Hi vickycheung:

看到你另一張貼,睇嚟你個囡是德雅小學,應該都派得唔錯,你個囡派去邊到呀。

原帖由 mamimummy 於 10-7-12 21:24 發表
我個年代~~~金錀

我個年代都是買金綸,不過我個年代都好似有歐美,只是沒有幫襯過,所以問一問。

歐美買2套共$200,金綸買2套差不多要$300,所以想問清楚d。

醒目開學勳章

如果摸上手質科一樣或差唔多, 又有"裡"的話, 我會買歐美, 相差成$100太多啦, 個$100差威只是買金綸個名.

原帖由 凍奶茶 於 10-7-13 21:12 發表

我個年代都是買金綸,不過我個年代都好似有歐美,只是沒有幫襯過,所以問一問。

歐美買2套共$200,金綸買2套差不多要$300,所以想問清楚d。

凍奶茶,

是, 我囡囡是德雅小學, 不過今年小四, 我是一個很緊張的人, 現在已在留意中學, 上智對我囡囡來說太深了. 但我很喜歡這間學校. 你囡囡讀那間小學, 聽聞要考得很前才有機會, 可否分享一些教女心得

原帖由 melindalsl 於 10-7-14 09:04 發表
如果摸上手質科一樣或差唔多, 又有"裡"的話, 我會買歐美, 相差成$100太多啦, 個$100差威只是買金綸個名.

如果有得模下、比較下就唔駛想咁多,昨天家長會我走去問d高年班,她們剛巧都是穿金綸,結果我都去金綸買咗2套先,來日方長,個女會高嘛,我總有一天會去模到條歐美校裙,到時再話俾大家知。

原帖由 vickycheung36 於 10-7-14 13:37 發表
凍奶茶,

是, 我囡囡是德雅小學, 不過今年小四, 我是一個很緊張的人, 現在已在留意中學, 上智對我囡囡來說太深了. 但我很喜歡這間學校. 你囡囡讀那間小學, 聽聞要考得很前才有機會, 可否分享一些教女心得 ...

上智是深水埗女校首選,我相信德雅學生考入去都不難,因為上智是一間平實的學校,只要面試時表現有自信,英文對答好,加上成績不錯,自行取錄便有機會了。

至於統一派位,只要你個女band 1網,無論全級考第幾,都有權選這間學校,到時只看隨機編號的先後,如果你個女今年9月升小五的話,你現在是時候開始要留意中學及派位的事項了,如果是是升小四,亦要女兒成績已經不錯,就要繼續保持,如果女兒成績在中下,要開始想辦法提昇啦,唔可以臨急才抱佛腳。

講翻德雅今年派位,我有朋友個女是讀德雅的,今年也是升中,聽說老師要她們必選德中在頭3志願,所以好多人都會派入德中,派到好唔好?或者學校壁報板有公佈呢(我估)?

凍奶茶,

謝謝分享, 我囡囡今年升小四, 她我成績是中下所以就算入到上智都讀得很辛苦, 現我想她入聖母瑰已很好了.我想請教怎樣提昇成績

原帖由 vickycheung36 於 10-7-14 14:39 發表
凍奶茶,

謝謝分享, 我囡囡今年升小四, 她我成績是中下所以就算入到上智都讀得很辛苦, 現我想她入聖母瑰已很好了.我想請教怎樣提昇成績

我個得每個小朋友的性格、優點、缺點及弱點都唔同,我們要清楚知道,好的地方要多加鼓勵,把成績再提昇,弱的地方要針對性去改善。

首先每日的功課,個囡可以應付到嗎?
如果應付到,就針對性地改善較弱科目的成績。如果日常的功課都未完全明白,每天做功課時還有很多不明的地方,即上堂未較專心,或程度未達標,你就要先解決這方面。一步一步來,還有些時間。

請問所講的band 1 網,是指學校????
原帖由 凍奶茶 於 10-7-14 14:15 發表

上智是深水埗女校首選,我相信德雅學生考入去都不難,因為上智是一間平實的學校,只要面試時表現有自信,英文對答好,加上成績不錯,自行取錄便有機會了。

至於統一派位,只要你個女band 1網,無論全級考第幾,都有權選這間學校,到時 ...

真的很難, 可能我囡囡程度未達標, 只是做功課已用了很長時間星期六和日都用來溫默書.
每天都在追時間. 真的很辛苦才上到四年班.
她讀小學已這樣, 如上到上智這樣程度高的學校, 我會死

上智.....good school a:loveliness:

原帖由 vickycheung36 於 10-7-14 17:54 發表
真的很難, 可能我囡囡程度未達標, 只是做功課已用了很長時間星期六和日都用來溫默書.
每天都在追時間. 真的很辛苦才上到四年班.
她讀小學已這樣, 如上到上智這樣程度高的學校, 我會死 ...

我知道德小程度都幾深的,是否功課太多(對你個女來講)呢?
她可能不適合這類一味多功課的學校,有些人(無論是大人定細佬哥)是唔受得壓力,一遇到壓力,就會避,事倍功半。聖母玫瑰都是一間天主教傳統女校,我想都唔淺得去邊。

原帖由 chung_ma 於 10-7-14 17:01 發表
請問所講的band 1 網,是指學校????

我所講的BAND 1網,意思是該小學六年級的學生BANDING,舉例該校小六有100人,約去年有40%(=40人)是BAND 1,今年大致相同,於統一派位階段,3次呈分試的總次無論是考第一,或是考三十,都是BAND 1。

對! 全對! 所以我每年都想她轉校, 但她不願因已有很多朋友. 而我自己亦3心兩意, 因很辛苦才至四年班, 亦不希望到六年班唔知派到那裡. 現在起碼都有德中. 我想聖玫瑰是德中各上智的中間. 到時都要看看我囡囡的成績

我個年代都係金綸喎, 乜依家有第二間呀?

原帖由 莎莎莉莉 於 10-7-16 09:29 發表
我個年代都係金綸喎, 乜依家有第二間呀?

妳係邊個年代?我知道以前只有校服及夏季體育衫褲,全部由金綸一手包辦。

現在,正確來講,有三間,夏季校裙--金綸or歐美,夏季體育衫褲--金綸,冬季運動外套+長褲+短袖社衫--卓麗。
‹ 上一主題|下一主題