用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴問題 ,要邊隻好?
go

買琴問題 ,要邊隻好?

親友自讓 yamaha u1, 兩年新 tom lee 買的, 全日本做. $30,000.
另 kawai k5 , 新行貨全日本做 $39,800.
邊隻好呢, yamaha d 聲就sharp ,响, kawai 聲就柔 d 同厚 d.
老師就話兩隻都ok.
大家會要那隻, 知唔知那隻回彈似快似三角琴????

簽名被屏蔽

ming 2

好多人話 u1 琴鍵輕身 d, 長遠對小朋友無咁好.
小女5歲,4個月前考完二級,成績幾好. 以你經驗. u1 or k5 對小囡好d. 謝謝

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我女試過u1, u3, k5, pleyel
我最吾鍾意就係k5, 彈一首歌都未彈完, 就話吾岩
u3, 我鍾意, 但佢吾鍾意
最後佢居然鍾情pleyel

最好都係帶小朋友去揀, 佢先係用家

p.s. 我自己都彈過k5, 我都係吾鍾意, 佢果種手感, 我吾知點形容..............

Then have you bought pleyel? It is very expensive WO!!

醒目開學勳章

原帖由 馬媽媽 於 10-7-16 14:10 發表
Then have you bought pleyel? It is very expensive WO!!

買左, but 係second hand (6年琴)
但我早幾日去左通利看, 好似model 係124(希望無記錯), 4萬元, 相比u3(一手), 都平

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 11:19 發表
我女試過u1, u3, k5, pleyel
我最吾鍾意就係k5, 彈一首歌都未彈完, 就話吾岩
u3, 我鍾意, 但佢吾鍾意
最後佢居然鍾情pleyel

最好都係帶小朋友去揀, 佢先係用家

p.s. 我自己都彈過k5, 我都係吾鍾意, 佢果種手感, 我 ...

what is / are the differences?

醒目開學勳章

原帖由 bbfish1992 於 10-7-16 14:58 發表

what is / are the differences?

U1, U3 係yamaha
model 吾同, 吾同高度, 入邊有乜野吾同, 我無仔細研究(可能我女會比較清楚d)

k5 是kawai

而pleyel 係歐州琴, 香港小人買, 因為香港人多數識yamaha or kawai, 而歐州琴d 人會覺得難打理(香港天氣潮濕)

但我女老師話, pleyel 全個都係handmade, 但pleyel 的直身琴, 已經停產, 所以要買都只係可以買到二手, 香港好難搵到pleyel 既二手(因為小人買), 但我最近係通利見到一部pleyel 賣4 萬, d 木娛好特別架, 似件家私多過似一部琴